Laboratory for Cell & Tissue Engineering

Het Laboratory for Cell & Tissue Engineering faciliteert het kweken van lichaamseigen weefsels over de volledige breedte van het onderzoeksgebied.

Lichaamseigen weefsels kweken

Het vervangen van weefsels en organen met protheses gaat vaak gepaard met allerlei complicaties. Het Laboratory for Cell & Tissue Engineering faciliteert onderzoek naar het kweken van lichaamseigen celweefsels. De ontwikkelde technologie├źn moeten ertoe leiden dat nieuw weefsel - zoals kraakbeen, tussenwervelschijven, bloedvaten, hartweefsel en orgaanweefsel - gemaakt wordt in het lichaam van de pati├źnt zelf.

Complexe weefsels

Bloedvaten zijn geen simpele buisjes waar wat bloed door stroomt. Het is een levend en actief systeem met spiercellen die de vaatwand vernauwen en verwijden. Hetzelfde geldt voor hartkleppen en andere weefsels die verschillende krachten moeten verdragen. Het kweken en onderzoeken van deze weefsels in een laboratorium behelst veel verschillende stappen: van het kweken van cellen en het maken van dragermaterialen, tot het analyseren en testen van weefsel. Het Laboratory for Cell & Tissue Engineering biedt hiervoor de benodigde specialistische kennis en baanbrekende apparatuur. 

Tissue Engineering

Het Laboratory for Cell & Tissue Engineering is een ultra modern laboratorium waar onderzoek plaatsvindt over de gehele breedte van het onderzoeksgebied tissue engineering. Het bevat een volledig uitgeruste celkweekruimte voor uitgebreide experimentele tissue engineering. Weefsels zijn uitvoerig te testen, bijvoorbeeld op mechanische eigenschappen en duurzaamheid. De dragermaterialen, waarop de cellen worden aangebracht om weefsel te vormen, kunnen ter plaatse worden gemaakt. In een volledig geblindeerde microscopieruimte staan state-of-the-art confocale en fluorescentie microscopen. Hiermee zijn de weefsels en de componenten daarin volledig in beeld te brengen.

Succesvolle spin-offs

Uit het onderzoek dat het laboratorium heeft gefaciliteerd zijn verschillende succesvolle spin-offs voortgekomen. Het spraakmakende project iValve leidde tot de ontwikkeling van afbreekbare hartkleppen die selectief cellen vanuit de bloedvaten aantrekken. Zo ontstaat een hartklep van lichaamseigen materiaal die, in tegenstelling tot kunsthartkleppen, niet meer vervangen hoeft te worden. De eerste afbreekbare hartkleppen, ontwikkeld door de TU/e-spin-off Xeltis, werden in 2016 bij mensen ingebracht.

Brede opzet uniek

Vooral de brede opzet van het laboratorium maakt het uniek in Nederland. Elke stap in het onderzoeksproces - van de ontwikkeling van dragermateriaal tot de analyse van het gevormde weefsel- wordt gefaciliteerd met innovatieve faciliteiten. Het laboratorium maakt optimaal gebruik van de technologische ontwikkelingen die de TU/e biedt. Doordat verschillende onderzoeksgroepen van de faculteit Biomedische Technologie gebruik maken van de faciliteiten, vindt veel kruisbestuiving plaats. Dit legt een unieke basis voor innovaties.

Gebruik

Het laboratorium wordt voornamelijk gebruikt door onderzoeksgroepen en onderzoekspartners van de faculteit Biomedische Technologie. Dit geldt ook voor de spin-offs die uit het onderzoek zijn voortgekomen. Het laboratorium is niet voor externe partijen beschikbaar.