Microfab/Lab

Het Microfab/Lab faciliteert de ontwikkeling van nieuwe microfabricage-technologieën voor toepassingen in de life sciences. 

Uniek laboratorium voor microfabricage

Hoe uitzaaiing van kanker naar andere organen precies plaatsvindt, is moeilijk te volgen. Het proces vindt immers plaats in het menselijk lichaam. Met organs-on-a-chip kunnen onderzoekers op microschaal, snel en goedkoop bestuderen hoe kankercellen zich gedragen. Een organ-on-a-chip is een chip met kleine kanaaltjes waartussen kankercellen zich via membranen bewegen. De manier waarop dit gebeurt, geeft inzicht in het gedrag van de cellen in het lichaam. Het Microfab/Lab maakte de ontwikkeling van dit nieuwe meetinstrument mogelijk. 

Waterzuivering

De organ-on-a-chip betreft slechts een van de vele projecten. Het laboratorium faciliteert ook de ontwikkeling van nieuwe apparaten voor medische analyse met slechts enkele druppels bloed. Daarnaast werken wetenschappers aan nieuwe methoden voor waterzuivering en minuscule motortjes voor lithografiemachines. Het laboratorium biedt, kortom, hoogstaande productiefaciliteiten voor de ontwikkeling van nieuwe microfabricage-technologieën op het gebied van de life sciences. 

Unieke combinatie van technologieën

Veel onderzoeksinstellingen beschikken over een productiefaciliteit gespecialiseerd in één technologie. Het Microfab/Lab is uniek, omdat het verschillende technologieën combineert in één ruimte: van een cleanroom voor lithografie tot aan geavanceerde 3D-printers, en van laser fabricage tot aan een ruimte geschikt voor het werken met biologische cellen. Deze combinatie maakt het mogelijk om technische maakprocessen te combineren met biochemische stappen die anders lastig te combineren zijn. 

Zo is het uitsluitend in het Microfab/Lab mogelijk om in een cleanroom kanaaltjes te etsen op een chip en aansluitend een oppervlaktebehandeling uit te voeren die celgroei mogelijk maakt. De opzet van het laboratorium is dynamisch: naast de vaste apparatuur is er ruimte om de faciliteiten aan te passen aan nieuwe onderzoeksrichtingen. 

Kruisbestuiving

Onderzoekers van met name de faculteiten Werktuigbouwkunde, Biomedische Technologie en Scheikundige Technologie werken binnen het laboratorium aan hun projecten. Het samenkomen van verschillende disciplines in één lab stimuleert kruisbestuiving en innovatie. Het Microfab/Lab werkt nauw samen met andere laboratoria van de TU/e, zoals het ICMS Molecular Analysis Laboratory en het Laboratory for Cell & Tissue Engineering. 

Extern onderzoek

Het laboratorium  staat open voor samenwerking met externe onderzoekspartners. Zo werken onderzoekers van de TU/e er samen met bedrijven als ASML, Bionchip, MA3 Solutions, Philips en Synapse. Ook met onderzoeksinstellingen als het Leids Universitair Medisch Centrum, Het hDMT en TNO werken TU/e-onderzoekers samen binnen het Microfab/Lab. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Sheen SahebAli.