Research

Het fundamentele onderzoek van het Institute for Photonic Integration is een voortzetting van het onderzoek dat plaatsvond in TU/e-onderzoeksschool COBRA (Inter-University Research School on Communication Technologies Basic Research and Applications). Het IPI beschikt daardoor over een uitgebreide onderzoeksstaf en een grote cleanroomtypo3/#_msocom_1  (800 m2) geoptimaliseerd voor fotonica-R&D. De onderzoeksschool behoort al jaren tot de wereldtop op gebied van fotonica-onderzoek. Het onderzoek van IPI valt uiteen in drie delen: materialen, geïntegreerde schakelingen en systemen.

Materialen

Qua materialen staat het verbeteren van de optische en fotonische kwaliteiten van de basismaterialentypo3/#_msocom_1 centraal. Hiervoor zijn bijzondere expertise en infrastructuur nodig, om de elektrische, natuurkundige en optische aspecten te begrijpen tot op atomair niveau. Voor dit werk is de TU/e-groep Photonics and Semiconductor Nanophysics (PSN) verantwoordelijk, maar ook de groepen Fysica van Nanostructuren (FNA) en Plasma en Materials Processing (PMP) hebben hun bijdrage.

Geïntegreerde schakelingen

Het onderzoek naar fotonische geïntegreerde schakelingen richt zich op het integreren van steeds meer en steeds kleinere componenten op een enkele chiptypo3/#_msocom_1. Daardoor worden steeds meer functies gecombineerd in de chips, en ze worden sneller, kleiner, energiezuiniger en goedkoper. IPI richt zich op de vier fotonische basiselementen: passive waveguide structures, phase manipulators, optical amplifiers en polarization manipulators. De Photonic Integration Group van de TU/e werkt aan dit onderzoek.

Systemen

Het COBRA-onderzoek naar systemen omvat alle datanetwerken, van wereldwijde netwerken tot netwerken thuistypo3/#_msocom_1 , die elkaar allemaal beïnvloeden. Het onderzoek richt zich onder meer op de knooppunten in netwerken, zoals datacentra. Een ander focuspunt is datatransmissie over grote afstanden. Dit werk is in handen van de TU/e-groep Electro-Optical Communication Systems.

Twente en Delft

Ook nauw betrokken is de groep Complex Photonic Systems van de Universiteit Twente. Deze groep richt zich op de manipulatie van licht in nanofotonische metamaterialen. Daarnaast is vanuit Twente de groep Laser Physics and Nonlinear Optics betrokken. Verder wordt nauw samengewerkt met de Optics Research Group van de TU Delft.

Het fundamentele onderzoek van het Institute for Photonic Integration vindt hoofdzakelijk plaats in TU/e-onderzoeksschool COBRA (Inter-University Research School on Communication Technologies Basic Research and Applications). COBRA heft een uitgebreide onderzoeksstaf en een grote cleanroom (800 m2) geoptimaliseerd voor fotonica-R&D. De onderzoeksschool behoort al jaren tot de wereldtop op gebied van fotonica-onderzoek. Het onderzoek van COBRA valt uiteen in drie delen: materialen, geïntegreerde schakelingen en systemen.