Competities & Studententeams

BlueJay

Het studententeam BlueJay werkt aan ‘s werelds eerste ‘huisdrone’. Hun visie is dat drones een deel van onze samenleving kunnen worden, of zelfs je vriend en/of assistent. De drone moet veilig, autonoom, behulpzaam en sociaal zijn. De drone kan zijn positie bepalen door middel van speciaal licht, en kan aan de hand van zijn omgeving en de taak die hij gekregen heeft volledig autonoom bepalen waar hij naartoe moet vliegen. Hij kan een handje helpen met zijn speciale grijper, die in staat is om zowel stevige als kwetsbare voorwerpen op te pakken. Interactieve softwaresystemen zorgen ervoor dat de drone zich sociaal gedraagt.

Meer information over hun project vindt u op www.bluejayeindhoven.nl

iGEM-team TU Eindhoven

De iGEM-competitie (International Genetically Engineered Machine) is een jaarlijkse internationale studentencompetitie in de synthetische biologie, die wordt gehouden in Boston. De opdracht voor de teams is om cellen te modificeren om maatschappelijke problemen op te lossen. Dit kan in verschillende sectoren vallen, zoals energie, gezondheid of milieu. Daarnaast gaat iGEM vooral over het verder kijken dan 'het lab', waarbij moet worden gekeken naar de ethiek, duurzaamheid, veiligheid, invloed op het milieu en zelfs intellectuele eigendomsrechten. Studenten worden gestimuleerd om ook naar deze aspecten van wetenschappelijk onderzoek te kijken.

Meer informatie over de iGEM-competitie kunt u vinden op de website van iGEM

Elk jaar neemt een studententeam van de TU/e deel aan iGEM. Meer informatie over hun project kunt u vinden op de pagina van het TU/e iGEM team.

SensUs, internationale studentencompetitie voor biosensoren met medische toepassing

De missie van SensUs is de ontwikkeling van de technologie van moleculaire gezondheidssensoren stimuleren door het organiseren van een internationale studentenwedstrijd. Op een vriendschappelijke manier en in de vorm van een wedstrijd, zal SensUs multi-disciplinaire studententeams uitdagen om innovatieve moleculaire biosensorsystemen te ontwerpen en te construeren. De competitie geeft studenten een unieke kans tot het verkrijgen van ervaringen in het werken in doel-georiënteerde en multi-disciplinaire teams en in het ontwerpen van innovatieve technologieën.

Ga voor meer informatie over de competitie naar de website van SensUs.

Meer informatie over het studententeam van TU Eindhoven dat deelneemt aan de competitie vindt u op www.tue.sensus.org  

Tech United

Tech United is een multidisciplinair team van (oud) studenten, promovendi en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven die zich bezig houden met de ontwikkeling van robotica. Kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes worden ingezet om problemen op te lossen.

Tech United doet wereldwijd mee aan verschillende toernooien. RoboCup is het jaarlijks terugkerende wereldkampioenschap voor robots die kunnen communiceren met en reageren op een constant veranderende omgeving. Tech United doet mee met twee teams. Eén team met autonome voetbalrobots in de Middle Size League van RoboCup en één team met een autonome zorgrobots in de @Home League van RoboCup.

Zorgrobots kunnen ondersteuning bieden bij schoonmaken, het tillen van patiënten en het toedienen van medicijnen. Hierdoor kunnen ouderen die dat graag willen zelf langer zelfstandig thuis wonen. De ontwikkelingen van Tech United hebben ook al geleid tot diverse spin-off’s.

Meer informatie vindt u op www.techunited.nl