ECTS punten
180 ECTS
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
Drie jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Als technisch natuurkundige ben je een soort ontdekkingsreiziger. Je bevaart weliswaar de wereldzeeën niet, maar je onderzoekt wel hoe de wereld in elkaar zit. Je zoekt naar wetmatigheden en patronen in de natuur en vertaalt fysische verschijnselen naar technologische toepassingen. Wist je bijvoorbeeld dat de wervelingen in ons bloed erg lijken op wervelingen in de oceanen?

Kijk achter de schermen van de wereld om ons heen

De bachelorprogramma Applied Physics neemt je mee achter de schermen van de wereld om ons heen. Je maakt kennis met de onverwachte eigenschappen van licht en geluid, van stroming en warmte, van atomen en deeltjes. Je zoekt een antwoord op vragen als:

 • Wat kan je doen met magnetisme?
 • Hoe ontstaat bliksem?
 • Hoe pas je lasertechniek toe?

Wij brengen je de kennis en de vaardigheden bij die je nodig hebt om uit te groeien tot een succesvol natuurkundig ingenieur. Tijdens de opleiding ontwikkel je je analytisch denkvermogen en je maakt je een kritische en oplossingsgerichte manier van werken eigen.

De Bachelorprogramma die achter de schermen van de natuur kijkt

In Eindhoven staat de ontwikkeling van nieuwe technologieën centraal. In de bachelorprogramma Applied Physics leer je daarom vooral hoe je de opgedane kennis kunt toepassen.

Deze bachelorprogramma onderscheidt zich door de uitstekende studiebegeleiding en een uitgebalanceerd programma, met in het derde jaar een onderzoeksstage. De docenten staan met beide benen in de praktijk. Sommige werken ook nog bij een bedrijf, andere doen wetenschappelijk onderzoek. Als student profiteer je tijdens je opleiding en daarna van de contacten met het bedrijfsleven en met de onderzoeksafdelingen. De informele sfeer en de laagdrempeligheid zorgen ervoor dat je je snel thuis voelt op onze faculteit.

Na het afstuderen ontvang je je diploma Bachelor of Science in Applied Physics. Meer weten over het studieprogramma? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Gecombineerde bachelor

Zoek je een extra uitdaging? Of kun je niet kiezen tussen de bacheloropleidingen Applied Mathematics, Chemical Engineering and Chemistry en Applied Physics? Dan kun je er bij de TU/e voor kiezen om een gecombineerd programma te volgen. De volgende combinaties zijn mogelijk:

 • Dubbel bachelorprogramma Applied Physics en Applied Mathematics
 • Dubbel bachelorprogramma Applied Physics and Chemical Engineering and Chemistry

In een gecombineerd programma blijven de belangrijkste vakken van de afzonderlijke majors behouden. Er zit een behoorlijke overlap tussen de opleidingen. Je kunt daarom met extra studiepunten twee diploma's halen. Het programma is ongeveer 25% zwaarder.

LET OP: Als je kiest voor een gecombineerde bachelor moet je je voor beide studies aanmelden in Studielink!

Wie ben jij?

Heb je plezier in de exacte vakken op school? Ben je nieuwsgierig naar de wereld om je heen en wil je weten hoe die in elkaar zit? Laat je je niet snel uit het veld slaan, ook al zie je niet meteen het hele plaatje? Dan is onze bachelorprogramma Applied Physics echt iets voor jou.

Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met wiskunde B, natuur- en scheikunde in je pakket. Om de studie Applied Physics succesvol af te ronden moet je slim zijn en hard kunnen werken. Voordat je je kunt inschrijven voor deze bachelor moet je een studiekeuzecheck doen. Kijk voor meer informatie bij Studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Veel van onze studenten gaan na hun bacheloropleiding door met een masteropleiding. Maar ook met een bachelordiploma Applied Physics kun je aan de slag bij veel verschillende werkgevers. Van een hightech chipfabrikant tot een onderzoeksinstelling, van olieproducent tot fabrikant van copiers. Kijk voor meer informatie onder het kopje Na je bachelor.

Chat met onze studenten

 • 4,0

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 176

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 66%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 58%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 94%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging J.D. van der Waals

De studievereniging J.D. van der Waals behartigt de belangen van de studenten aan de faculteit Applied Physics. Doel is aan de ene kant om studenten het vakgebied van een andere kant te laten bekijken, bijvoorbeeld door excursies, lezingen, symposia en een studiereis. Tegelijkertijd probeert de studievereniging de onderlinge band tussen de leden te stimuleren. Daarvoor organiseert zij onder meer een wekelijkse borrel, sporttoernooien, feesten en weekendjes weg.

Meer informatie vind je op de website van studievereniging J.D. van der Waals.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.