ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Opleiding met selectie
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Bouwkunde is dichterbij dan je misschien denkt. Kijk maar eens om je heen. Het huis en de wijk waar je in woont, de school waar je op zit en het winkelcentrum waar je je kleding koopt; je omgeving wordt voor een groot deel door bouwkunde bepaald. Dat maakt een studie aan de bacheloropleiding Architecture, Urbanism and Building Sciences (AUBS) zo boeiend.

Wat ga je doen?

Tijdens je studie houd je je bezig met de vraag hoe onze leefomgeving in elkaar steekt en hoe deze steeds verandert. Ook krijg je inzicht in de manier waarop we gebouwen, woonwijken of complete steden kunnen aanpassen. Gebaseerd op de veranderende wensen van bewoners en gebruikers, met behulp van nieuwe technologische mogelijkheden.

Brede ontwikkeling

De bachelor Architecture, Urbanism & Building Sciences is een veelzijdige en uitdagende opleiding. Het is een mix tussen theorie en praktijk, tussen denken en doen. De disciplines die je gaat bestuderen zijn:

 • Architectuur
  Hoe ontwerp je een duurzaam gebouw op basis van de wensen van de gebruikers en gebruikmakend van moderne technologieën?
 • Stedenbouw
  Hoe richt je een stad in, rekening houdend met economische, sociale, politieke en milieu-gerelateerde eisen?
 • Bouwfysica
  Over ontwerpmethoden die leiden tot een duurzame, gezonde, comfortabele en productieve binnen- en buitenomgeving.
 • Constructief Ontwerpen
  Bestudeer aspecten van materiaalefficiëntie en duurzaamheid, renovatie van gebouwen, veiligheid en betrouwbaarheid en de optimalisatie van structuren.
 • Vastgoed
  Leer hoe je op mens gerichte omgevingen kunt ontwikkelen die de uitdagingen van de steeds veranderende wereld aan kunnen gaan.

Dankzij deze multidisciplinaire manier van werken, ontwikkel je een breed inzicht in het ontwerpen van gebouwen, huizen, kantoren, musea of zelfs hele woonwijken. Je verdiept je in de techniek, het ontwerp en het bouwproces.

Via ontwerpprojecten ontdek je hoe verschillende disciplines met elkaar samenhangen. Ook ga je inzien welke discipline het beste bij jou past en waarin je je verder wilt ontwikkelen vanaf het tweede jaar. In het derde jaar leer je om de verschillende specialismes bij elkaar te brengen. Onder andere door in teamverband aan multidisciplinaire ontwerpopdrachten te werken.

Na het afstuderen ontvang je je diploma Bachelor of Science in Architecture, Urbanism and Building Sciences. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Techniek aan de TU/e: innovatief en creatief

Aan de TU/e leer je uitvoerig na te denken over innovatie in de bouw. We zoeken daarom studenten die niet terugdeinzen voor techniek, en die daarnaast creatief en sociaal bewogen zijn. Studenten ervaren de TU/e als een prettige universiteit, relatief kleinschalig maar met veel ruimte voor eigen invulling. Meteen vanaf het eerste jaar heb je mogelijkheden om je studie in te richten met specialisatievakken van jouw eigen studierichting en daarbuiten. Deze keuzevrijheid stelt je in staat jouw ideale studieprogramma samen te stellen.

Tijdens je studie werk je in teamverband aan bouwtechnische ontwerpopdrachten. Oftewel; je vertaalt de technische kennis die je hebt opgedaan in concrete oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Soms met studenten van je eigen studie, soms in multidisciplinaire teams met studenten van een andere studie. Zo leer je al vóór de start van je carrière een brug slaan tussen techniek en de wereld om je heen, dat is precies waar de samenleving nu naar vraagt. Na je afstuderen heb je dan ook uitstekende baankansen. Zeker in Brainport Eindhoven: dé technologische hotspot van Europa waar de TU/e gevestigd is. Niet voor niets staat de TU/e in de internationale top als het gaat om samenwerken met het bedrijfsleven.

Wie ben jij?

De bouwwereld is een boeiende, innovatieve omgeving met uiteenlopende vakgebieden. Daarom zijn we op zoek naar studenten die bereid zijn anders te denken, die de wereld op zijn kop durven te zetten. Want de bouw kan altijd andersdenkenden gebruiken, professionals die een verschil durven te maken.

Als student Architecture, Urbanism & Building Sciences moet je bereid zijn hard te werken. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met wiskunde B en natuurkunde in je vakkenpakket. Affiniteit met architectuur en bouwkunde is een must, ervaring met bijvoorbeeld bouwfysica of tekenen is mooi meegenomen. Om te worden toegelaten aan deze bachelor moet je een selectieprocedure doorlopen. Kijk voor meer informatie bij Toelating tot de Bachelor.

Wat wil je worden?

Met een diploma Architecture, Urbanism & Building Sciences heb je een brede basis als bouwkundig ingenieur. De meeste van onze studenten kiezen een vervolgstudie, om daarna het bedrijfsleven in te stappen. Het werkveld strekt zich uit van de overheid tot architectenbureaus en van woningcorporaties tot aannemersbedrijven. Kijk voor de mogelijkheden bij Na je bachelor.

Chat met onze studenten

 • 3,8

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 230

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 87%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 64%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 94%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging CHEOPS

De faculteit Bouwkunde kent een eigen studievereniging, CHEOPS, die de belangen van de studenten behartigt. Zij probeert je jouw toekomstige vakgebied van een andere kant te laten bekijken. Bijvoorbeeld door excursies, lezingen, symposia en een studiereis. Daarnaast stimuleert de studievereniging de onderlinge band tussen jou en je collega-studenten. Dat doet ze met een wekelijkse borrel, sporttoernooien, weekendjes weg en feesten. Zo werk je ook buiten de campus aan je toekomst in het vak. Meer informatie vind je op de website van CHEOPS. 

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.

FAQ

 • Hoe goed moet je Engels zijn?

  Alle vakken van Bouwkunde worden gegeven in het Engels. Heb je Engels gehad op VWO niveau dan zou je voldoende basis moeten hebben om de vakken goed te volgen. De specifieke bouwkunde-terminologie leer je gaandeweg tijdens je opleiding. Als je je zorgen maakt over je Engels niveau omdat het je op het VWO veel moeite heeft gekost, dan kun je jezelf alvast bijspijkeren zodat je het nodige zelfvertrouwen hebt en op niveau bent als de opleiding start. Je kunt een taalcursus bij een instituut of op Youtube gaan volgen, Engelse (audio)boeken lezen of luisteren, TV en films kijken zonder...

 • Is er veel groepswerk binnen de opleiding AUBS?

  De opleiding heeft zowel individuele- als groepsopdrachten. De vaardigheid ‘samenwerken’ is een specifiek leerdoel/professionele vaardigheid, die belangrijk is vanwege de link met de beroepspraktijk waarin men veelal voor/met klanten en in een multidisciplinaire omgeving zal werken.

 • Moet je creatief of technisch zijn voor TU/e Bouwkunde?

  Bij Bouwkunde gaat het om het combineren van techniek en creativiteit in de gebouwde omgeving, het kan niet zonder elkaar bestaan. Je kunt binnen je studie gaan verbreden of specialiseren, richting techniek of een meer ontwerpende richting als architectuur of stedenbouw. Bij het woord creativiteit denken veel mensen aan goed kunnen tekenen en maquettes maken. Tijdens de opleiding leer je tekenen als praktische tool om begrijpelijke schetsen te kunnen maken. Maar er wordt vooral gewerkt met digitale ontwerpprogramma’s. Creativiteit is een breder begrip en kan bijvoorbeeld ook van pas komen bij...

 • Wat is de studiebelasting van de Bachelor studie AUBS?

  De Bachelor AUBS is een fulltime studie, met bijbehorende fulltime studiebelasting en inzet vereiste. Je moet er rekening mee houden dat een je gemiddeld  40 uur per week bezig bent met de studie om succesvol te kunnen zijn. Dit is het aantal uren inclusief thuiswerk en afhankelijk van de eigen capaciteiten en discipline kan dat in de praktijk meer of minder zijn. De studie werkt met deadlines voor het inleveren van werk. dit vereist discipline en goede planningsvaardigheden. In het eerste studiejaar van de bachelor zijn er ongeveer 32 contacturen op de universiteit, waaronder ook (al dan niet...

 • Wat is het verschil tussen de Universitaire- en een HBO-opleiding?

  Een universiteit richt zich op academisch onderwijs en heeft een wetenschappelijke focus. De titels die je aan een TU kunt behalen zijn daarom ook Bachelor of Science ( BSc, 3 jaar) en Master of Science ( MSC, 2 jaar). Op een universiteit leren studenten conceptueel denken en theoretische analyses maken vanuit wetenschappelijke inzichten. Ook is het leren doen van gedegen wetenschappelijk onderzoek belangrijk.  HBO is hoger onderwijs gericht op de concrete vaardigheden in de beroepspraktijk. Een HBO- opleiding Bouwkunde duurt 4 jaar.

 • Wat kan je met de bachelor Architecture Urbanism and Building Sciences?

  Met een bachelordiploma AUBS kun je direct door naar de volgende Graduate School masterprogramma’s van de TU/e:
  -          Architecture, Building and Planning
  -          Construction Management and Engineering
  -          Science Education and Communication
  Ook mag je beginnen bij deze masterprogramma’s van andere universiteiten:
  -          Construction Management and Engineering (TUD, UT)
  -          Integrated Product Design (TUD)
  -          Strategic Product Design (TUD)
  -          Design for Interaction (TUD)
  -          Transport, Infrastructure and Logistics (TUD)
  -          Philosophy of...

 • Wat onderscheidt de bacheloropleiding Bouwkunde van de TU/e van andere Bouwkundeopleidingen?

  TU/e Bouwkunde is een opleiding met een breed spectrum aan vakken in de bachelorfase. Je hebt veel keuzemogelijkheden om je eigen studieprogramma in te richten naar je eigen wensen, wat een unieke opzet is. Je kunt specialiseren in een richting of juist een brede basis kiezen met vakken uit meerdere richtingen. Het bachelorprogramma AUBS heeft drie hoofdrichtingen:
  -          B (PSD): Building Physics and Services/Structural design
  -          (UDE): Architectural Urban Design and Engineering
  -          (SRE): Urban Systems and Real Estate
  Met projectvakken als de BAU-Studio 1 krijgen...

 • Wat zijn de carrièremogelijkheden na de masteropleiding?

  Afhankelijk van je gekozen mastertrack kun je architect worden, urban designer of vastgoedmanager. Of je wordt een engineer en gaat in de praktijk of via het doen van onderzoek werken in of voor de bouwwereld, waarbij je je kunt richten op specialisaties als constructie, akoestiek, licht, warmte, energie. Je kunt je in je werk gaan richten op belangrijke thema’s als herbestemming van gebouwen, duurzaamheid en Smart Cities.

 • Wat zijn de toelatingseisen voor de Bachelor AUBS en hoe werkt het selectieproces?

  De Bachelor AUBS kent decentrale selectie. Voor het aantal studenten dat wordt toegelaten, toelatingseisen en de aanmelddeadline is het een goed idee de website in de gaten te houden. Let er altijd op dat je kijkt bij het jaar waarvoor jij jezelf aan wilt melden. Procedures kunnen per collegejaar namelijk verschillen van elkaar.