Na je Bachelor

Er is zowel in Nederland als in het buitenland een voortdurende vraag naar ingenieurs. Tijdens de bachelor Chemical Engineering and Chemistry ontwikkel je de brede basis hiervoor. Bijna alle studenten kiezen ervoor om na hun bacheloropleiding een vervolg­opleiding te volgen, op de TU/e of eventueel op een andere universiteit. Uiteindelijk vinden scheikundig ingenieurs een baan bij de overheid, ingenieursbureaus, de levensmiddelenindustrie, onderzoeksinstituten en het onderwijs.

Aansluitende masters

De meeste studenten kiezen voor een aansluitende masteropleiding. Slim, want je kansen op een afwisselende carrière vergroot je daardoor aanzienlijk. Kies bijvoorbeeld voor een van de masteropleidingen of ‑tracks aan de TU/e:

  • Chemical Engineering
    • Track Molecular Systems and Materials Chemistry
    • Track Chemical and Process Technology
  • Science Education and Communication
  • Sustainable Energy Technology

Afhankelijk van je keuzevakken kun je ook toegang krijgen tot andere masteropleidingen binnen en buiten de TU/e. Je kunt ook naar andere universiteiten met een exacte studierichting die verwant is aan scheikunde. Verder kun je kiezen voor verschillende masteropleidingen van de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente. In het buitenland een masteropleiding doen kan natuurlijk ook. Voor de bacheloropleiding Chemical Engineering and Chemistry zijn de aansluitende masteropleidingen op een rijtje gezet in de doorstroommatrix. 

Je kunt na je masteropleiding terecht in bijvoorbeeld het bedrijfsleven, bij de overheid of bij ontwerp- en octrooibureaus. We zien onze afgestudeerden in banen als onderzoeker of onderzoeksleider in bijvoorbeeld een researchlab of op de universiteit, als product- of procesingenieur in een fabriek, milieuadviseur, beleidsmedewerker, docent of ondernemer. Heel wat managers in de chemische industrie hebben trouwens ook een achtergrond in de scheikundige technologie. Kijk maar eens naar de huidige beroepen van onze alumni.

Tracks of the Master Chemical Engineering

Na de Bachelor Chemical Engineering and Chemistry kan je doorstromen naar een TU/e Master programma of een Master bij een andere universiteit 

Verhalen van onze alumni

"Mijn droom is om op internationaal niveau te werken aan veiligheid in chemische productie"

Eveline Hermans
Improvement engineer bij Dow Chemicals in Terneuzen

Bij Dow zetten ze ruwe grondstoffen om in verschillende soorten plastics en speciale chemicalien. Eveline studeerde Chemical Engineering and Chemistry en deed de master Process Engineering bij de TU/e. Kijk hoe haar dag bij Dow eruit ziet.

"Mijn droom is om alle problemen in recycling op te lossen"

Jan Kolijn
CTO en oprichter van Tusti

Tusti verwijdert vet van plastic recycled het. Hij heeft Tusti opgericht tijdens zijn studie Chemical Engineering and Chemistry bij de TU/e. Tusti ontwikkelt de chemicalien die de platics het beste schoonmaken. Kijk wat Jan’s werk inhoud.

"Een prachtbaan, door de combinatie chemie en technologie en experimenteel onderzoek en pragmatische toepassingen"

dr.ir. Mark van den Brink, alumnus

Mijn bedrijfsstage in de Verenigde Staten was voor mij het absolute hoogtepunt: ik heb daar een fantastische tijd gehad én ontdekt welk vakgebied ik het leukst vond, namelijk polymeerchemie. Daar ben ik in 2000 ook op gepromoveerd en nu werk ik nog steeds op dat terrein.

Ik ben manager Process & Analytical Support bij BASF in Heerenveen. Een prachtbaan, vanwege de combinatie tussen chemie en technologie en tussen experimenteel onderzoek en pragmatische toepassingen. Ik ben nog steeds zo blij als een kind als ik een slimme oplossing bedenk. Overigens doe ik dat nooit alleen; juist het teamwork maakt het zo leuk. Samen mooie, goede producten maken, daar kan ik van genieten. Over teamwork gesproken: het merendeel van m’n vrienden heb ik ontmoet op de TU/e. Ook dát is een belangrijk aspect van studeren, vind ik.”