ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Meer weten over deze studie?

 • Ervaar de studie door een hele dag met een van onze studenten mee te lopen tijdens een proefstudeerdag
 • Bezoek de open dag op zaterdag 7 oktober 2023. Maak een MyStart@TU/e account aan en wij houden je op de hoogte van alle aankomende voorlichtingsactiviteiten.

Veel van wat je tegenkomt in het dagelijks leven, is ontworpen. Of het nu gaat om je smartphone, de inrichting van het schap in de supermarkt of je sneakers; over de vormgeving is altijd nagedacht. Maar, anders dan de naam misschien doet vermoeden, gaat de studie Industrial Design verder dan traditioneel productontwerp. Industrial Design draait om innovatie, creativiteit, technologie, gebruikersbehoeften, esthetiek, maatschappelijke transformatie en zakelijk belang.

Wat ga je doen?

Je leert interactieve systemen, producten en diensten ontwerpen die onze levens beter, socialer of gewoonweg comfortabeler maken. Smart homesystemen, intelligente kleding en motiverende games zijn voorbeelden van projecten waaraan je kunt gaan werken. Als student van Industrial Design leer je nieuwe technologieën en vraagstukken uit maatschappelijke trends te vertalen naar innovaties voor het dagelijks leven.

Brede ontwikkeling

De bachelor Industrial Design is een creatieve en veelzijdige opleiding. Het is een mix tussen creativiteit en techniek, tussen denken en doen. De disciplines, ook wel ‘expertise gebieden', die je gaat bestuderen zijn:

 • Business and Entrepreneurship
 • Creativity and Aesthetics
 • Math, Data and Computing
 • Technology and Realization
 • User and Society

Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat je een breed inzicht ontwikkelt in het ontwerpen van interactieve systemen, producten en diensten. Je verdiept je in de gebruiker, diens behoefte, in de vormgeving én in de technische mogelijkheden.

Via multidisciplinaire ontwerpprojecten ontdek je in teamverband hoe verschillende disciplines met elkaar samenhangen. Ook ga je inzien welke discipline het beste bij jou past en waarin je je verder wilt ontwikkelen vanaf het tweede jaar. In het derde jaar leer je om de verschillende specialisaties bij elkaar te brengen.

Na het afstuderen ontvang je je diploma Bachelor of Science in Industrial Design. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Industrial Design aan de TU/e: competentiegericht en zelfgestuurd

Het vakgebied ontwikkelt zich razendsnel. Daarom beoordelen we je op hoe je competenties ontwikkelt én inzet. Je volgt vakken in elk van de vijf zogenaamde 'expertise gebieden'. In projecten gebruik, integreer en ontwikkel je kennis en vaardigheden vanuit de vijf expertise gebieden, leer je over ontwerp- en onderzoeksprocessen en werk je aan je professionele vaardigheden.

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en bepaalt deels je eigen programma, met ondersteuning van een coach. Al vanaf het eerste jaar heb je vrije keuzeruimte. Ga je de diepte in en volg je al je keuzevakken bij Industrial Design? Of kies je juist voor verbreding en dus voor keuzevakken bij andere opleidingen? Je wordt echt gestimuleerd om je eigen visie en professionele identiteit als ontwerper te ontwikkelen. Dit brengt echter niet alleen een grote diversiteit en keuzevrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid met zich mee.

Maatschappelijke context: projecten in squads

In ontwerpprojecten werk je samen aan een maatschappelijk thema of toepassing in een zogenoemde ‘squad’. Dit is een groep die bestaat uit medestudenten, wetenschappelijke medewerkers, experts uit het werkveld, bedrijven en organisaties. Dankzij deze nauwe relatie met de professionele werkomgeving vervaagt de kloof tussen theorie en praktijk.

Internationale en hechte community

We onderhouden intensieve contacten met bedrijven als Philips, Daimler, Canon en Accenture, organisaties als het Maxima Medisch Centrum, TNO en de Provincie Noord-Brabant en met onderwijsinstellingen tot ver buiten Europa. Daardoor kunnen we inspelen op internationale ontwikkelingen. Tijdens deze Engelstalige bacheloropleiding word je tevens begeleid door internationale medewerkers en werk je samen met buitenlandse studenten. Zo verbeter je vanaf dag één je Engelse taalvaardigheid. Behalve internationaal georiënteerd is de community bij Industrial Design ook hecht – dankzij studievereniging Lucid én de eerdergenoemde squads waarin je samenwerkt met staf en studenten uit verschillende jaarlagen.

Wie ben jij?

Ben jij geïnteresseerd in technische toepassingen, heb je een creatieve houding en kun je je verplaatsen in mensen? Ben je ondernemend, zelfsturend en kun je goed samenwerken? Dan is de bachelor Industrial Design iets voor jou!

Als student Industrial Design moet je bereid zijn hard te werken. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met wiskunde B en natuurkunde in je vakkenpakket. Affiniteit met design en techniek is een must, ervaring met bijvoorbeeld programmeren of visualiseren is mooi meegenomen. Kijk voor meer informatie bij Toelating tot de Bachelor. Heb je een HBO-propedeuse op zak? Controleer je toelaatbaarheid en aanvullende eisen. Aangemeld? Dan nemen we contact op voor de verplichte studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Met een diploma Industrial Design heb je een brede basis als technisch ontwerper. De meeste van onze studenten kiezen een vervolgstudie, om daarna het bedrijfsleven in te stappen. Het werkveld strekt zich uit van kleine bureaus in de creatieve sector tot designafdelingen van multinationals. Kijk voor de mogelijkheden bij “Na je bachelor”.

Industrial Design aan de TU/e

Bekijk hier een korte opleidingsvideo over de Bachelor Industrial Design op de TU/e. Maak een MyStart@TU/e account aan en ontvang automatisch e-mails wanneer er nieuwe activiteiten gepland staan of bekijk achter je login een uitgebreide opleidingsvideo.

Chat met onze studenten

 • 3,9

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 145

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 82%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 61%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 79%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging Lucid

De studievereniging stelt zich ten doel de belangen van de studenten aan de faculteit Industrial Design te behartigen. Enerzijds probeert zij om de studenten hun vakgebied van een andere kant te laten bekijken. Zij bereikt dit door middel van onder andere excursies, lezingen en symposia en het organiseren van een studiereis. Anderzijds organiseert de vereniging ook sporttoernooien, feesten, een wekelijkse Borrel, weekendjes en andere vormen van vrijetijdsbesteding om de band tussen de leden onderling te stimuleren.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.