Waarom Industrial Design in Eindhoven?

Uniek Industrial Design programma bij TU/e

Wat maakt dit programma uniek? 

  • Bijzondere focus

    Focus op intelligente systemen, producten en diensten

  • Toekomstgericht onderwijs

    Competentiegericht en zelfgestuurd onderwijsmodel

  • Projecten in squads

    Samenwerken aan projecten in maatschappelijke context

  • De stad en regio Eindhoven

    Een echte designstad, met de Design Academy, Dutch Design Week

De bacheloropleiding Industrial Design aan de TU/e kenmerkt zich door:

Focus op interactieve systemen, producten en diensten

Als student ga je verder dan het traditionele productontwerpen: je leert producten en systemen ontwerpen die op intelligente wijze kunnen communiceren, die interactief en soms ook adaptief zijn. Dergelijke producten en systemen verbinden de fysieke en digitale wereld. Om dit te kunnen realiseren, leer je meer over programmeren en de basis van elektrotechniek.

Competentiegericht en zelfgestuurd onderwijsmodel

Omdat het vakgebied zich snel ontwikkelt word je beoordeeld op de integratie van competenties (kennis, vaardigheden en houding in een specifieke context), in plaats van op vakken alleen. Het onderwijsmodel is gestoeld op vijf 'areas of expertise'. In ieder expertisegebied volg je vakken. In de projecten integreer je de vijf expertisegebieden, leer je over ontwerp- en onderzoeksprocessen en werk je aan je professionele vaardigheden.  

Je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en bepaalt deels je eigen programma met hulp van een coach. Al vanaf het eerste jaar heb je vrije keuzeruimte. Je wordt echt gestimuleerd om je eigen visie en professionele identiteit als ontwerper te ontwikkelen. Dit betekent niet alleen een grote diversiteit en keuzevrijheid, maar ook meer verantwoordelijkheid.

Maatschappelijke contexT: projecten in squads

Ontwerpprojecten doe je in een zogenaamde ‘squad’, een groep waarin je met medestudenten, wetenschappelijke staf, experts uit het werkveld, bedrijven en organisaties samenwerkt aan een bepaald (maatschappelijk) thema of toepassingsdomein. Zo wordt onderwijs en onderzoek met elkaar geïntegreerd en is een nauwe relatie met de professionele werkomgeving. Geen kloof tussen theorie en praktijk! 

Je ontwerpt innovatieve en creatieve, technische oplossingen voor mensen, de maatschappij en bedrijven. Gebruikersonderzoek vormt een belangrijk aspect binnen de opleiding. Uiteindelijk ontwerp je om levens te veranderen, veraangenamen of intensiveren. Je slaat een brug tussen de technologie en de mens. Om te zien welke thema's op dit moment centraal staan, bekijk deze overzichtspagina met alle squads. 

Internationale en hechte community

Tijdens deze Engelstalige bacheloropleiding verbeter je vanaf dag één je Engels taalvaardigheid, word je begeleidt door internationale staf en werk je samen met buitenlandse studenten. Dankzij contacten met bedrijven als Philips, Toyota en Adidas en onderwijsinstellingen tot ver buiten Europa, kunnen we optimaal inspelen op internationale ontwikkelingen. Naast internationaal, is de community bij Industrial Design hecht - dankzij studievereniging Lucid én de squads waarin je samenwerkt met staf en studenten uit verschillende jaarlagen.

TU/e Bachelor College

TU/e bundelt haar bacheloronderwijs in het Bachelor College. Dat betekent niet alleen dat alle TU/e-opleidingen een soortgelijke opbouw kennen, maar ook dat je gemakkelijk keuzevakken bij andere faculteiten kunt volgen. Alle TU/e studenten volgen een aantal basisvakken die je een basis geven als ingenieur. Mocht je er in je eerste jaar achter komen dat een andere major toch beter bij je past, dan kun je eventueel nog wisselen zonder een heel jaar vertraging op te lopen. 

Je krijgt de ruimte om zelf je studie samen te stellen op basis van je interessegebieden en ambities. Je kunt de diepte induiken, door al je keuzevakken bij Industrial Design in te vullen, of kiezen voor verbreding, door keuzevakken bij andere opleidingen te volgen. Daarnaast werk je aan professionele vaardigheden zoals samenwerken en organiseren. Excellente studenten worden uitgedaagd om deel te nemen aan de TU/e Honors Academy.

De stad Eindhoven

Eindhoven ligt in het technologisch hart van Nederland, ook wel Brainport genoemd. Brainport levert een substantiële bijdrage aan de nationale, industriële export en genereert bijna 40% van alle patenten die jaarlijks in Nederland worden geregistreerd. Een heleboel hightech bedrijven van wereldformaat - zoals Philips, DAF Trucks en ASML – zijn gevestigd in deze regio. De TU werkt samen met deze bedrijven die de studenten stageplaatsen en uiteindelijk baanmogelijkheden bieden. 

Daarnaast is Eindhoven een echte designstad, met behalve de faculteit Industrial Design, de Design Academy, de Dutch Design Week en een levendige creatieve industrie die volop ruimte biedt aan innovatieve startups. Een excellent bachelor project kan al op de Dutch Design Week staan: op de TU-tentoonstelling Mind the Step of op een van de vele andere locaties in de stad.