ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Nederlands en Engels
Titel
Bachelor of Science

Bachelor Experience Days op 15, 20 en 22 november! Klik op Studievoorlichtingsactiviteiten of kijk onderaan deze pagina bij Bezoek ons.

De medische zorg ontwikkelt zich steeds verder en mensen worden steeds ouder. Daarom neemt de vraag naar innovatieve oplossingen voor biomedische problemen alsmaar toe. Denk aan medische apparatuur voor diagnostiek en behandeling, nieuwe medicijnen of technieken om weefsels te kweken. Tijdens je studie Medische Wetenschappen en Technologie ga je hiermee aan de slag.

Je leert processen in het lichaam te begrijpen en je ontwikkelt een sterke basis in technische vakken als wiskunde en natuurkunde. Dit geeft je handvatten om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Je leert hoe je technieken kunt inzetten en maakt hier gebruik van. Daarnaast leer je te denken als een ingenieur: je weet complexe problemen te vertalen naar realistische oplossingen.

Kennis over het menselijk lichaam én technologie

Het programma Medische Wetenschappen en Technologie is een specialistische, uitdagende opleiding. Door technologische expertise te combineren met diepgaande kennis van het menselijk lichaam ontwikkel je de capaciteiten en vaardigheden om nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen en bestaande te verbeteren. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld:

 • analyse- en synthesemethoden uit de natuur- en scheikunde
 • rekenmethoden uit de wiskunde
 • modelvormingsmethoden uit de werktuigbouwkunde
 • meet- en regelsystemen uit de elektrotechniek
 • programmeermethoden uit de informatica

Natuurlijk combineer je dit met kennis over het menselijk lichaam vanuit de biologie. De combinatie van medische wetenschappen en technologie maakt deze opleiding uniek.

Tijdens je studie werk je veel in teamverband aan projecten waarin je de technische kennis die je hebt opgedaan vertaalt in concrete oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Soms met studenten van je eigen studie, soms in multidisciplinaire teams met studenten van een andere studie. Zo leer je al vóór de start van je carrière een brug te slaan tussen techniek en de wereld om je heen. En dat is precies waar de samenleving nu naar vraagt.

Het programma Medische Wetenschappen en Technologie is formeel onderdeel van de bacheloropleiding Biomedische Technologie. Na afronding van dit programma ontvang je jouw Bachelor of Science diploma in Biomedical Engineering. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Vergelijkbaar programma van de TU/e: Biomedische Technologie

Het programma Medische Wetenschappen en Technologie (MWT) lijkt in een aantal opzichten op het programma Biomedische Technologie (BMT). In beide programma's volg je technische en biomedische vakken, om uiteindelijk de gezondheidszorg verder te helpen. Bij MWT volg je in verhouding wat meer biologische en scheikundige vakken. Hier vertrek je vanuit de biomedische hoek, en ben je fundamenteler bezig om onderzoek te doen naar biomedische problemen, waarbij technologie gebruikt wordt. Bij BMT volg je in verhouding wat meer technische vakken zoals wiskunde, natuurkunde en informatica. Het vertrekpunt is de techniek, om technologische toepassingen te ontwikkelen om biomedische problemen op te lossen.

Overigens is het eerste jaar van de programma's BMT en MWT hetzelfde. Tijdens het eerste jaar kun je dus eenvoudig wisselen.

Medische Wetenschappen en Technologie aan de TU/e: State of the art

De TU/e loopt voorop als het gaat om biomedische technologie. In 1997 begon de TU/e als eerste universiteit in Europa met de bacheloropleiding Biomedische Technologie, waar dit programma onderdeel van uitmaakt. Je komt er direct in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen in de biomedische technologie. We werken intensief samen met onder meer de universiteiten en universitair medische centra in Maastricht en Utrecht en de ziekenhuizen in Eindhoven.

Wie ben jij?

Je bent nieuwsgierig, je wil weten hoe het menselijk lichaam werkt en hebt interesse in technische oplossingen voor medische problemen. Je bent dus niet bang voor technische uitdagingen en mist bij de studies Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen de technische component. Je hebt de ambitie om een bijdrage te leveren aan het oplossen van biomedische problemen en een betere gezondheidszorg.

Medische Wetenschappen en Technologie is een pittige studie die veel van je vraagt. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met Wiskunde B en Natuurkunde in je pakket. Wil je in 2025-2026 starten? Dan is ook Scheikunde verplicht. Daarnaast heb je gevoel voor techniek. Voordat je je kunt inschrijven voor deze bachelor moet je een studiekeuzecheck doen. Kijk voor meer informatie bij Studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Met een bachelordiploma Biomedische Technologie op zak, heb je een brede basis van kennis en vaardigheden als biomedisch ingenieur. Veel studenten kiezen daarna voor een masteropleiding, zoals Biomedial Engineering. Vervolgens kun je aan het werk bij o.a. bedrijven in de medische technologie, universiteiten of academische ziekenhuizen. Voor informatie over aansluitende masters en mogelijke beroepen kun je kijken bij Na je bachelor.

Chat met onze studenten

 • met betrekking tot bachelor biomedische technologie

 • 4.0

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 204

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 66%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 54%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 98%

  Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging Protagoras

Protagoras is de studievereniging voor studenten van de faculteit Biomedische Technologie. Het bestuur bestaat volledig uit studenten, die zich vrijwillig inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan alle aspecten van jouw studentenleven: onderwijs, ontwikkeling en ontspanning. Zo is Protagoras betrokken bij de verkoop van studieboeken. Ook kun je als lid gebruik maken van hun digitale tentamen- en vakkendatabase waarmee jij je nog beter kunt voorbereiden. Natuurlijk zorgen ze ook voor de nodige ontspanning, met een heel scala aan activiteiten: van borrels en themafeesten tot een jaarlijks symposium. Verder organiseert Protagoras samen met de faculteit verschillende beroeps­oriëntatie­activiteiten, zoals lezingen en bedrijfsbezoeken.

Meer informatie vind je op de website van Protagoras.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.

FAQ

 • Hoe is de studiebelasting verdeeld bij de bachelor Medische Wetenschappen en Technologie?

  Als je Medische Wetenschappen en Technologie studeert, dan doe je kennis op tijdens de vakken. De kennis die je in de vakken hebt opgedaan, pas je meteen toe in Challenge Based Learning projecten (CBL). Per kwartiel heb je bijvoorbeeld twee vakken en één CBL, of 3 vakken (zonder CBL). Daarnaast krijg je in jaar 1 ook een Skillsblok. Hiermee ontwikkel je de vaardigheden die je als biomedisch ingenieur nodig hebt. Je bent ongeveer de helft van je tijd bezig met zelfstudie, zoals het voorbereiden van colleges, CBL en het studeren voor tentamens. Gemiddeld ben je 40 uur per week bezig met je...

 • Wat is het verschil tussen Medische Wetenschappen en Technologie en Biomedische Technologie?

  De vakverdeling geeft aan dat BMT wat technischer (70%) is dan MWT (50%) met betrekking tot de hoeveelheid wiskunde, natuurkunde en informatica. MWT’ers krijgen meer kennis over biologie en scheikunde. Een BMT’er gebruikt biomedische kennis voor het realiseren en ontwikkelen van technische oplossingen, een MWT’er gebruikt technische vaardigheden voor het oplossen van biomedische vraagstukken. 

 • Welke vakken kun je verwachten bij de bachelor Medische Wetenschappen en Technologie?

  Binnen de opleiding krijg je vakken die grofweg te verdelen zijn in wiskunde-, natuurkunde-, biologie-, scheikunde- en informatica-vakken. Binnen deze vakken wordt de technische kennis toegepast op (bio)medische vraagstellingen. Voorbeelden van vakken zijn “Biomechanica”, "Programmeren voor data analyse", ”Moleculaire Celbiologie” en “Regeneratie”.