Psychology & Technology

Studieopbouw

EERSTE EN TWEEDE JAAR

De kern van je studieprogramma is de bachelor Psychology & Technology. In het eerste jaar ligt het programma nog vast en zijn er geen keuzevakken. De vrijekeuzeruimte vul je in het tweede jaar in.

In het eerste kwartiel (ongeveer de eerste twee maanden) van het eerste jaar krijg je een introductie in de psychologie (al onze studenten vinden die geweldig!) en we laten je kennismaken met de technische specialisaties (tracks). In dit kwartiel maak je een keuze voor een van die technische tracks. Je begint meteen in kwartiel twee met deze specialisatie. Het bestaat uit een opeenvolging van vakken die je voornamelijk aan andere faculteiten (afhankelijk van de track) volgt.

In het eerste jaar volg je vakken die je een grondige introductie geven in alle aspecten van de psychologie en onderzoeksmethoden. Afhankelijk van de keuzes die je maakt, besteed je ongeveer 50% van het jaar aan psychologievakken, en 50% aan technologievakken.

Basisvakken en vrije keuzevakken

Afhankelijk van je technische track volg je technische basisvakken die je als ingenieur nodig hebt. Denk hierbij aan wiskunde, natuurwetenschappen, data analytics en technisch ontwerpen. Daarnaast ontwikkel je professionele vaardigheden, zoals samenwerken en organiseren.

Vanaf het tweede jaar ga je vrije keuzevakken volgen. Een kwart van de bacheloropleiding bestaat uit vrije keuzevakken die je samen met je coach kiest. Keuzevakken geven je alle vrijheid om je studie in te ‘kleuren’ op basis van jouw interesses en ambities. Wil je je in één vakgebied specialiseren? Of combineer je liever verschillende vakgebieden? Keuzevakken kun je bij iedere faculteit volgen om je kennis te verbreden of juist om je te verdiepen in een bepaalde richting.

Studiebelasting

In het eerste jaar heb je ongeveer zes tot acht contacturen per vak per week. Dit is in de vorm van hoor- en instructiecolleges. Daarnaast ben je ongeveer twee dagen per week bezig met Ontwerp- en Onderzoekgerichte opdrachten, welke je in groepjes uitvoert. Het huiswerk bestaat uit het bestuderen van de behandelde stof. Na het eerste jaar neemt het aantal uren op de universiteit af en het aantal benodigde zelfstudie-uren toe.

Challenge Based Learning

De kennis die je opdoet tijdens je studie, pas je toe in Challenge Based Learning (CBL) projecten. Samen met medestudenten uit diverse faculteiten werk je in groepsverband aan een complexe, uitdagende casus. Studenten Psychology & Technology hebben bijvoorbeeld meegewerkt aan een project over het verwijderen van gipsverbanden bij botbreuken. Momenteel wordt dit gedaan met een volkomen veilige maar luidruchtige zaag die er, zeker voor kinderen, nogal angstaanjagend uitziet. Samen met een orthopedisch kinderarts van het Maxima Medisch Centrum gingen studenten op zoek naar een alternatieve methode om gips veilig te verwijderen. Dit kan een nieuwe variant zijn van de huidige zaag of een compleet ander gereedschap.

DERDE JAAR

Bachelor Eind Project

Het Bachelor Eindproject is het laatste traject van de major Psychology and Technology. Tijdens dit individuele project ga je aan de slag met een technologisch gerelateerd probleem. Hierbij ligt er een link met de specialisatie Robotics, ICT en Living. Je stelt een onderzoeksvraag op en met de opgedane kennis uit verschillende disciplines verzamel en analyseer je data. Uiteindelijk probeer je de onderzoeksvraag te beantwoorden.

De leerdoelen van het Bachelor Eind Project zijn:

  • het formuleren van een onderzoeksvraag die past bij het probleem en de relevante wetenschappelijke literatuur;
  • een literatuuronderzoek uitvoeren;
  • relevante wetenschappelijke theorieën toepassen om een aan technologie gerelateerd probleem op te lossen;
  • een adequaat onderzoeksdesign maken voor empirisch onderzoek;
  • de juiste methodologie toepassen;
  • data verzamelen en analyseren;
  • individueel een wetenschappelijk rapport schrijven;
  • reflecteren en systematisch denken.

Meer weten over de studieopbouw?

Bezoek onze studiegids voor gedetailleerdere informatie over de studieopbouw en het Bachelor Eindproject. Let op: de studiegids wordt als informatiebron gebruikt door zittende studenten. Er staat gedetailleerde, praktische informatie in die van belang is gedurende de opleiding. Voor scholieren is het nuttig voor extra informatie over de opleiding en de verschillende vakken.

Contact