ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 Jaar - Fulltime
Voertaal
Engels
Titel
Bachelor of Science

Save the date: Op zaterdag 16 december vindt er een online open dag plaats voor alle Bachelor- en Masteropleidingen aan de TU/e. Klik hier​​​​​​​ voor meer informatie en schrijf je in!

Word jij ook zo enthousiast van alles wat er technisch mogelijk is om de wereld duurzamer te maken? Bedrijven en organisaties worden in deze tijd steeds meer beoordeeld op hun duurzaamheid. Wat is hun impact op mens, maatschappij, milieu en klimaat? Innovaties op het gebied van duurzaamheid kunnen het commerciële succes van bedrijven vergroten, maar ze dragen ook bij aan een betere wereld. Dat maakt het vakgebied van Sustainable Innovation zo interessant!

Technisch gezien is er al heel veel mogelijk op het gebied van duurzaamheid. De grote uitdaging is om al die mogelijkheden te implementeren. Om nieuwe duurzame technologieën in te kunnen voeren, is samenwerking en afstemming nodig tussen burgers, overheid en bedrijven. Bij het hele proces zijn dus altijd meerdere en ook heel verschillende partijen betrokken. Bij Sustainable Innovation leer je een vraagstuk over duurzaamheid bekijken vanuit het gezichtspunt van deze partijen. Concreet zou je met deze projecten bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan:

 • energiecoöperaties oprichten;
 • waterstofcentrales ontwikkelen;
 • groeiplannen maken voor warmtenetten;
 • solar homesystems ontwikkelen;
 • de groei van deelmobiliteit stimuleren.

Bij al deze voorbeelden spelen naast techniek diverse factoren een rol: kosten, risico’s, regelgeving, maatschappelijke acceptatie, enzovoorts. In deze opleiding leer je recente ontwikkelingen en discussies over duurzaamheid te plaatsen in een langetermijnperspectief. Daarnaast bestudeer je hoe Nederlandse ontwikkelingen zich verhouden op internationaal niveau.

SUSTAINABLE INNOVATION AAN DE TU/E

Bekijk hier een korte opleidingsvideo over de Bachelor Sustainable Innovation (Technische Innovatiewetenschappen) op de TU/e. Maak een MyStart@TU/e account aan en ontvang automatisch e-mails wanneer er nieuwe activiteiten gepland staan of bekijk achter je login een uitgebreide opleidingsvideo.

Een unieke combinatie van sociaalwetenschappelijke en technische vakken

De combinatie van sociaalwetenschappelijke en technische vakken is wat de bacheloropleiding Sustainable Innovation zo uniek maakt. Deze bachelor is een ingenieursopleiding en bestaat voor minimaal een derde uit cursussen in het technische domein, die je afhankelijk van een gekozen specialisatie volgt bij de faculteit werktuigbouwkunde of bouwkunde. Onze studenten prijzen het programma vanwege de interessante vakken, de ruimte om zelf een deel van het onderwijs in te vullen met keuzevakken, het onderwijs op kleine schaal, de toegankelijkheid van de docenten en de goede sfeer.

Wat leer je?

Deze studie is helemaal van deze tijd, dat is duidelijk. Maar wat leer je er nou precies? Met deze opleiding doe je ervaring op in zowel technische, economische als sociale wetenschapsdiciplines. Je leert bovendien over:

 • de interactie tussen technologische, economische en sociale ontwikkelingen;
 • fundamentele veranderingen op de lange termijn, ofwel ‘transities’;
 • wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid;
 • de verschillende aspecten van het innovatietraject: uitvinding, innovatie, verspreiding, gebruik, beleid, sturing en maatschappelijke implicaties.

Deze kennis pas je toe in domeinen als:

 • energiesystemen;
 • duurzame mobiliteit;
 • gebouwde omgeving en ruimtelijke planning;
 • policy en beleid.

Aan de hand van de multidisciplinaire leerstof, aangeboden in een mix van theorie en praktijk, ontwikkel je een breed inzicht in duurzaamheidsvraagstukken. Bij Sustainable Innovation bestudeer je innovaties die bedrijven, overheid en gebruikers helpen duurzaam te produceren en te consumeren. Je leert de taal van de techniek spreken en hoe economische en maatschappelijke argumenten meewegen bij beslissingen over duurzame vernieuwingen.

Na het afstuderen ontvang je het diploma Bachelor of Science in Innovation Sciences. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

Chat met onze studenten

Wie ben jij?

Jij bent een aankomend student met de ambitie om een duurzamere toekomst te creëren. Je ziet het als een uitdaging om je te begeven in het spanningsveld tussen wat mogelijk is en wat haalbaar is. Je wil graag leren je sociale en communicatieve vaardigheden te benutten om bruggen te bouwen tussen bedrijven, overheden, consumenten en wetenschap. Als student Sustainable Innovation moet je bereid zijn hard te werken. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met wiskunde B in het pakket. Het spreekt voor zich dat jij je betrokken voelt bij maatschappelijke en technische uitdagingen rond duurzaamheid. Meer weten? Kijk bij Toelating tot de bachelor. Heb je een hbo-propedeuse op zak? Controleer je toelaatbaarheid en aanvullende eisen

Wat wil je worden?

Met een diploma Sustainable Innovation heb je een brede basis als technisch ingenieur. De meest logische stap daarna is een masterstudie. Kijk voor de vele mogelijkheden bij Na je bachelor. Met deze opleiding kun je werken in een werkveld dat zich uitstrekt van overheid tot adviesbureaus en van woningcorporaties tot energiebedrijven.

WAAROM NAAR DE TU/E VOOR SUSTAINABLE INNOVATION / TECHNISCHE INNOVATIEWETENSCHAPPEN?

Hilde en Thomas vertellen je in deze video wat hun top 3 redenen zijn om de studie Sustainable Innovation op de TU/e te volgen en nemen je ondertussen mee voor een kijkje op de campus.

Waarom de TU/e?

Met de bachelor Sustainable Innovation (Technische Innovatiewetenschappen) zul je je niet snel vervelen, want het vakkenpakket is zeer gevarieerd! Je volgt kernvakken over technische innovatie, je krijgt engineeringvakken en je maakt een keuze voor een specialisatie (track). Daarnaast geef je je studie een eigen invulling met de vrije keuzeruimte.

Een vaste groep docenten binnen de bacheloropleiding geeft vorm aan de kernvakken; je weet dus altijd aan wie je je vragen kunt stellen. Met je keuze voor een specialisatie (track) stuur je de bachelor de kant op die jij wilt. We zijn heel trots op de track Mobility, omdat die uniek is in dit vakgebied in Nederland. Met de vrije keuzeruimte vul je jouw studie meer of minder technisch in. Het is de ideale kans om je kennis te verbreden en/of te verdiepen.

Om het studeren nog interessanter én leuker te maken, biedt de TU/e ook nog een breed scala aan faciliteiten. Maak gebruik van Innovation SpaceSkills LabsCareer Academystudententeamssportclubsstudieverenigingen en studentenverenigingen voor de beste ondersteuning bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Lees er meer over onder de links, en vraag ons er gerust naar!

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

 • mey betrekking tot bachelor innovation sciences

 • 3.9

  Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

 • 50

  Aantal eerstejaars

 • 18-24

  Contacttijd eerstejaars

 • 84%

  Doorstroom naar het tweede jaar

 • 49%

  Diploma binnen 4 jaar

 • 89%

  Doorstuderen

Studievereniging Intermate

De studievereniging Intermate is een bruisende vereniging voor studenten van Psychology & Technology en Sustainable Innovation. We organiseren excursies, lezingen, symposia en een jaarlijkse studiereis. Daarnaast is er natuurlijk veel ruimte voor gezelligheid: sporttoernooien, feesten, een wekelijkse borrel, weekendjes en andere activiteiten. Reden genoeg om je gezellig aan te sluiten!

BORIS EN AXEL FONDS

Boris Bakker (19) en Axel Verstegen (20) waren vrienden en gewaardeerde, enthousiaste studenten Sustainable Innovation. Ze stonden midden in het studentenleven en hadden veel vrienden op onze campus. Het Boris en Axel fonds fonds steunt TU/e-studenten bij de ontwikkeling of het testen van hun innovatieve projecten en onderzoek op het vlak van sport, duurzaamheid en inclusiviteit. Het is opgericht door de ouders van Boris en Axel.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.