Service voor uitwisselingsstudenten

Services voor exchange studenten

Naar een universiteit in een ander land gaan is een spannend en mogelijk een enigszins uitdagend vooruitzicht, vooral als het de eerste keer is dat je in het buitenland woont.  Education and Student Affairs biedt een scala aan diensten om ervoor te zorgen dat je op tijd hier bent om aan je uitwisselingsperiode aan de TU/e te beginnen en dat al het benodigde papierwerk geregeld is. 

Een overzicht van een aantal praktische zaken die komen kijken bij het verhuizen naar Eindhoven en hoe de TU/e je daarbij zal helpen.

Studenten buiten de EU

De meeste studenten met een niet-EU nationaliteit die langer dan 90 dagen in Nederland willen verblijven, hebben een inreisvisum (MVV) en/of verblijfsvergunning (VVR) nodig. Jouw nationaliteit bepaalt welke immigratieprocedure je dient te volgen voordat je aan de TU/e komt studeren. Om te controleren of je een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebt, kun je kijken op de website van het Nuffic. Houd er rekening mee dat een visum en een verblijfsvergunning niet hetzelfde zijn.

Je hoeft je visum en/of verblijfsvergunning niet zelf te regelen, de universiteit regelt dit voor je. Deze procedure duurt ongeveer 4 weken. Als je naast een verblijfsvergunning ook een visum nodig hebt (dat bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst dient af te halen), moet je hier nog twee weken bij optellen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de Nederlandse vertegenwoordiging. TU/e zal ruim van te voren contact met je opnemen om je te informeren over de immigratieprocedure. Je wordt op de hoogte gehouden van het verloop van de procedure en vervolgens word je geïnformeerd wanneer en hoe je je visum (indien van toepassing) kunt afhalen in je thuisland. Uiteindelijk regelen wij dat je je Nederlandse verblijfsvergunning in Eindhoven ontvangt.

Als je korter dan 90 dagen in Nederland verblijft, dan heb je geen lang-verblijfvisum of verblijfsvergunning nodig, een kort-verblijfvisum is dan voldoende. Hiervoor kun je zelf aanvraag doen in je thuisland.

Na aankomst

Het meeste is al geregeld voordat je aankomt in Eindhoven, maar er zijn een aantal stappen die je bij aankomst moet nemen om je verblijf gemakkelijker te maken.  

Huisvesting 

Voor meer informatie over huisvesting voor exchange students bekijk onze huisvestingspagina.

Verzekering

Omdat in Nederland een toereikende ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, is het van belang dat je voor vertrek of direct na aankomst in Nederland een verzekering afsluit.  

eu-studenten

Controleer je verzekering in je eigen land om te zien of deze je verblijf in Nederland dekt voor zowel ziektekosten als aansprakelijkheid. Nederland heeft met de volgende landen overeenkomsten op het gebied van zorgverzekering gesloten: alle EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije, Marokko, de meeste landen van voormalig Joegoslavië, Tunesië, de Kaapverdische eilanden en Australië. Als je verzekerd bent bij een ziektekostenverzekering in een van deze landen, kan je verzekeringsmaatschappij je een internationale zorgpas geven met de naam Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC). Met deze kaart kun je tijdens je verblijf in Nederland een ziektekostenverzekering afsluiten.   

Zorg ervoor dat je deze pas mee naar Nederland neemt en maak er een aantal kopieën van. Je hebt deze kaart nodig om in Nederland naar de dokter te kunnen gaan.  

Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt die je in Nederland dekt, kun je het beste een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten (ICS Startverzekering) via Aon. Als je naast je EHIC een gedeeltelijke ziektekostenverzekering nodig hebt, kun je de ICS Start + verzekering bij Aon afsluiten. Als je geen EHIC hebt, kan je de ICS Complete+ verzekeringsoptie selecteren.

Je kunt de AON verzekering zelf afsluiten via de website www.aonstudentinsurance.com/tue. Betaling van de premie kan via bankoverschrijving of per credit card. Je betaalt het volledige premiebedrag ineens of per jaar indien je de verzekering voor langer dan een jaar afsluit.  

studenten buiten de EU

Studenten uit landen die hierboven niet vermeld staan, wordt aangeraden een ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij Aon. Je kunt de AON verzekering zelf afsluiten via de website www.aonstudentinsurance.com/tue. Betaling van de premie kan via bankoverschrijving of per credit card. Je betaalt het volledige premiebedrag ineens of per jaar indien je de verzekering voor langer dan een jaar afsluit.

Dekt de verzekering uit je thuisland je ook in Nederland? Vergelijk je verzekering dan met de Aon-verzekering, zodat je er zeker van bent dat je verzekering voldoende dekking biedt. 

Studenten met een (parttime) baan of betaalde stage

Heb je een (parttime) baan of betaalde stage in Nederland en verdien je minimaal het Nederlandse minimumloon, dan ben je verplicht je te verzekeren onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat je wettelijk verplicht bent een Nederlandse basisverzekering af te sluiten. Als het stagegeld lager is dan dit minimumloon, mag je geen Nederlandse basisverzekering afsluiten. In dat geval kun je je Aon-studentenverzekering of andere studentenverzekering die je zelf hebt afgesloten, behouden.

Voor de berekening van het minimumloon kun je de volgende tool gebruiken.

Brief van CAK

Tijdens je studieperiode aan de TU/e ontvang je een brief van CAK. Als je deze brief ontvangt, MOET je ALTIJD reageren! 

Instructies voor het beantwoorden van deze brief vind je op de website studyinholland.

Meld je bij je afdeling

Na aankomst ga je naar de uitwisselingscoördinator van je afdeling. Hij of zij zal je een korte introductie geven over de afdeling en je informeren over de praktische regelingen die moeten worden getroffen. Als je deelneemt aan een onderzoeksproject of een stage, neem dan ook contact op met je supervisor.  

Haal je studentenkaart op bij de servicedesk van Education and Student Affairs  

Je ontvangt informatie over je TU/e-e-mailadres en inloggegevens voor OSIRIS in je persoonlijke e-mail voor aankomst. Na ontvangst kun je een foto uploaden voor je studentenkaart. Dit moet je doen voordat je studentenkaart gemaakt kan worden.  

Als je een Nederlands adres in OSIRIS hebt geregistreerd, wordt de studentenkaart naar dit adres gestuurd. Als je een niet-Nederlands adres in OSIRIS hebt geregistreerd, ontvang je een e-mail van Education and Student Affairs zodra je studentenkaart klaar is.  

Je vindt Education and Student Affairs (ESA) op de eerste verdieping van MetaForum op de campus van de TU/e (MF 1.214). Wij bieden veel diensten aan internationale studenten. De servicedesk helpt je graag verder. Meestal krijg je direct antwoord op je vraag of kan er een afspraak worden gemaakt met een studieadviseur of een medewerker internationale betrekkingen. ESA is geopend op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 

verblijfsvergunning  

Indien de TU/e een visum en/of verblijfsvergunning voor je heeft aangevraagd, dan regelen wij dat je je Nederlandse verblijfsvergunning in Eindhoven ontvangt.

Tuberculosetest

Sommige niet-EU/EER-studenten zijn verplicht een tuberculosetest te ondergaan als onderdeel van de formaliteiten voor een verblijfsvergunning. Als dit op jou van toepassing is, dan dien je kort na aankomst in Nederland een TBC-röntgenfoto te laten maken bij de GGD. TU/e zal je informeren over deze procedure en maakt tevens een afspraak voor je bij de GGD. Aan de hand van deze lijst kun je nagaan of je een TBC-onderzoek dient te ondergaan.

Inschrijving bij de gemeente  

Alle internationale studenten die langer dan vier maanden in Eindhoven verblijven, moeten zich inschrijven bij de gemeente. Neem de volgende documenten mee naar je afspraak: 

  • paspoort 
  • huurcontract 
  • geboorteakte (gelegaliseerd en/of geverifieerd
  • huwelijks-of geboorteaktes
  • Voor niet-EEA studenten: goedkeuringsbrief IND ** of je Nederlandse verblijfsvergunning (als je deze al ontvangen hebt)

Vergeet je niet uit te schrijven bij de gemeente voordat je Nederland verlaat.

* Deze brief ontvang je via mail van de TU/e als je aanvraag voor je visum en/of verblijfsvergunning is goedgekeurd door de IND.

Bankrekening

We raden je sterk aan een Nederlandse bankrekening te openen, aangezien niet alle internationale bankpassen in Nederland en aan de TU/e worden geaccepteerd. Helaas kunnen wij niet zeggen welke passen en wel en welke niet worden geaccepteerd. Geaccepteerde betaalmogelijkheden worden namelijk bepaald door de betreffende onderneming en zijn niet wettelijk vastgelegd.

Bovendien wordt er op steeds minder plekken nog contant geld aangenomen.

Daarnaast biedt het hebben van een Nederlandse bankrekening nog een aantal andere voordelen zoals internetbankieren, waarmee je online transacties kunt beheren om bijvoorbeeld je huisvesting, verzekeringen, telefoonabonnement en andere rekeningen eenvoudig te betalen. En ook iDeal, om makkelijk online goederen te kopen en snel kleine betalingen te doen in bijvoorbeeld kantines, automaten en print faciliteiten. Een ander voordeel is dat je gemakkelijk geld kunt storten en geld kunt laten overmaken vanuit je thuisland.

TU/e heeft reeds lange tijd een samenwerking met Rabobank. Je mag natuurlijk ook een rekening openen bij een andere bank, echter kan TU/e je niet informeren over de procedures bij andere banken.

We adviseren je om je eerst in te schrijven bij de gemeente alvorens je naar de bank gaat om een rekening te openen aangezien de bank je BSN* nodig heeft om een rekening te kunnen openen.

Meer informatie