eHealth infrastructuur

Tamara Moll - LUMC

Aanleiding
De ontwikkelingen op het gebied van eHealth gaan snel. Naast dat hier landelijk veel aandacht voor is, bijvoorbeeld in het VIPP- of MedMij programma, gaat ook het LUMC mee in deze ontwikkelingen. Om eHealth in te kunnen zetten moeten er gegevens tussen patiënt en zorgverlener gedeeld kunnen worden. De inzet van eHealth is innovatief. De huidige ICT infrastructuur is nog niet voorbereid op informatie uitwisseling tussen patiënt en zorgverlener. Grofweg zijn er nu twee mogelijkheden om gegevens te delen met patiënten, via het HiX patiëntenportaal en in toenemende mate worden er apps of webapplicaties ingezet in het zorgproces. Daarnaast wordt er landelijk steeds meer ingezet op de PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving).

Doel
Het doel van het jaarproject is:
Het ontwerpen van een eHealth infrastructuur voor het LUMC, waar appleveranciers op kunnen aansluiten, zodat het mogelijk is om de data die met deze apps verzameld wordt te gebruiken in het zorgproces en de hiervoor benodigde informatiestromen te faciliteren. Het moet ook mogelijk zijn om met app- en webtoepassingen data vanuit het LUMC op te vragen.

Scope
De focus van het project ligt op de uitwisseling van gegevens tussen het LUMC en app/web toepassingen. Het vijf lagenmodel voor interoperabiliteit wordt gebruikt om de context in kaart te brengen. Het ontwerp wordt gemaakt op de onderste lagen van het vijf lagenmodel: infrastructuur, applicatie en een deel informatie.

De drie belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp zijn:

1. Transparantie: het is duidelijke welke gegevens tussen wie worden uitgewisseld
2. Realtime: data wordt zo realtime mogelijk beschikbaar gesteld
3. Bimodal: D-ICT wil toe naar een bimodal infrastructuur, waarbij naar buiten toe flexibiliteit wordt geboden

Aanpak
Het project bestaat uit drie fasen:

1. Het in kaart brengen van de ontwikkelingen (zowel binnen als buiten het LUMC) voor alle lagen van het vijf lagenmodel door middel van interviews en literatuuronderzoek. Inzicht in de vijf lagen is nodig om het technisch ontwerp aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen in de organisatie en de processen.
2. Het ontwerpen: op basis van verzamelde input uit de analyse (interviews en literatuur) en referentiebezoeken aan andere ziekenhuizen wordt het ontwerp gemaakt
3. De keuze voor het ontwerp en het advies

Projectresultaat
Het eindproduct van dit project is een ontwerp van de eHealth infrastructuur met een advies hoe dit gerealiseerd kan worden.

Het ontwerp
De eHealth infrastructuur moet het mogelijk maken om gegevens uit te wisselen tussen apps en websites en de applicaties intern in het LUMC. Met deze oplossing is het mogelijk dat apps aansluiten op de LUMC infrastructuur, zonder dat appleveranciers kennis nodig hebben van bronsystemen. De Enterprise Service Bus (ESB) maakt dit mogelijk. De ESB combineert de data uit verschillende bronnen en biedt het aan de apps aan via een webservice. Als standaard voor uitwisseling met apps is er gekozen om de webservices te modelleren naar de zorginformatiebouwstenen (ZIB’s) en de berichten uitwisseling plaats te laten vinden op basis van de informatiestandaard HL7 FHIR.