Integraal Beeldmanagement

Astrid Bronke - Bravis ziekenhuis

Binnen het Bravis ziekenhuis heeft de Klinisch Fysicus, de ambitiehouder van “optimaal inzetten van technologie en digitalisering”, de opdracht gegeven voor het project “Integraal Beeldmanagement”. Dit project is van belang omdat in 2025 alle gegevens digitaal uitgewisseld moet worden met onze patiënten en ketenpartners. Momenteel doet het Bravis ziekenhuis dit nog niet optimaal en is er behoefte aan een advies voor het ontwikkelen van een visie op strategie voor integraal beeldmanagement die voldoet aan de doelstellingen die uit de probleemanalyse komen.

Eerst is bepaald wat de State-of-the-art is van integraal beeldmanagement door de huidige ontwikkelingen inzichtelijk te maken. Hiervoor is onderzoek gedaan in de literatuur en naar verschillende aspecten binnen de medische beeldverwerking. Daarnaast zijn er personen van VZVZ en Nictiz geïnterviewd en is door middel van een enquête onder 11 ziekenhuizen marktonderzoek gedaan. De State-of-the-art in integraal beeldmanagement is in eerste plaats het consolideren van systemen en archieven. Hiervoor ligt de oplossing bij één Enterprise Imaging Systeem met één centraal archief: het Vendor Neutral Archive (VNA). Medische beelden zijn veilig en leveranciersonafhankelijk opgeslagen in en beschikbaar vanuit het VNA. Het voordeel hiervan is dat alle informatiestromen via één viewer kunnen worden ontsloten. De intelligente software van een Enterprise Imaging Systeem kan complexe beelden zoals 3D-beelden laten zien. Beelden kunnen overal, altijd en op elk apparaat bekeken worden. De zorgprofessional hoeft de informatie niet meer bij elkaar te zoeken uit de verschillende bronnen. Dit maakt bijvoorbeeld ook het multi disciplinair overleg (MDO) een stuk eenvoudiger, omdat iedereen via eenzelfde viewer bij alle benodigde beelden kan.

Om te achterhalen welke aanpassingen nodig zijn om tot één Enterprise Imaging Systeem met één VNA te komen is met behulp van een GAP-analyse de gewenste situatie vergeleken met de huidige situatie. Aansluitend zijn verschillende oplossingen getoetst aan het vooraf opgestelde pakket van eisen, waaruit geconcludeerd kan worden dat zowel JiveX Healthcare Content Management (JiveX HCM) als Sectra Enterprise Imaging (Sectra One) ingezet kunnen worden als Enterprise Imaging Systeem. Beide pakketten hebben daarnaast ook een vendor neutrale archief onderlaag, waardoor geen soortgelijk archief van een derde leverancier aangeschaft hoeft te worden. Vervolgens zijn de verschillende mogelijke scenario’s, JiveX HCM of Sectra One of beide, met elkaar vergeleken.

Kijkend naar de bevindingen van het pakket van eisen en de verschillende scenario’s die daaruit voortvloeien, kan het volgende advies gegeven worden:

 

Op basis van de business case, het aflopen van het contract van JiveX eind 2024 en de hoeveelheid tijd die nodig is ziekenhuisbreed om te zetten naar Sectra One en VNA, adviseer ik om direct begin 2023 te starten.

Naast de ontwikkeling van de strategie van het integraal beeldmanagement zal ook gewerkt moeten worden aan het uitbannen van de creatieve oplossingen, die ontstaan zijn door het ontbreken van gewenste functionaliteiten en door het ontbreken van een vastgesteld integraal beeldmanagementbeleid.