Thuisbegeleiding van mensen in de laatste levensfase met hartfalen binnen de regio ’s-Hertogenbosch

Doortje Hols - Jeroen Bosch Ziekenhuis

Digitale innovatie en samenwerking in het zorgnetwerk zodat mensen zo lang mogelijk kunnen doen wat ze het liefst doen

 

Zo lang mogelijk doen wat mensen het liefst doen. Dat is waar palliatieve zorg, als aanvulling op reguliere zorg, aan kan bijdragen. Palliatieve zorg is erop gericht het gezondheidswelzijn van mensen te vergroten. Veel verschillende zorgverleners en organisaties zijn betrokken in het zorgnetwerk rondom een persoon; artsen, verpleegkundigen en huisartsen.
 

Ondanks dat de netwerksamenwerking in de regio ’s-Hertogenbosch voor deze doelgroep op gang komt, geven zorgverleners aan dat er nog eerder op fysieke en mentale achteruitgang geacteerd zou kunnen worden. Gebeurt dit niet, dan kunnen plotselinge ziekenhuisopnames zich voordoen. Waardoor mensen niet kunnen zijn en sterven op de plek die zij wensen.
 

In het bevorderen van gelijke en geïndividualiseerde palliatieve zorg lijkt toepassing van technologie veelbelovend te zijn. In een multidisciplinaire groep daarom gezocht naar een antwoord op de vraag: “Hoe kan thuisbegeleiding (ook wel: telebegeleiding) worden ingericht in het zorgnetwerk van mensen in de laatste levensfase in de regio ‘s-Hertogenbosch?”. Vier stappen van de Design Thinking methodiek zijn doorlopen om tot een ontwerp te komen over de assen van organisatie/regio-beleid, zorgproces, informatie, applicatie, infrastructuur en wet- en regelgeving.

De gekozen ontwerpvariant gaat uit van een gemeenschappelijke regionale ambitie. Een persoon in de laatste levensfase voert thuis (fysieke en psychologische) meetwaarden in in een mobiele applicatie. Verpleegkundigen in een ondersteuningscentrum monitoren de waarden en indien een drempelwaarde is overschreden zetten zij meldingen door voor opvolging in het zorgnetwerk. Er kan zo op tijd worden geacteerd op fysieke en/of mentale achteruitgang. De oplossing creëert het gevoel van nabijheid van zorgverleners en er wordt zo min mogelijk kostbare tijd en energie besteed aan een reis naar het ziekenhuis of de huisarts. Zo kunnen mensen in de laatste levensfase met hartfalen binnen de regio 's Hertogenbosch zo lang mogelijk doen wat ze het liefst doen, waar ze dat het liefst doen.