Van een papieren naar een digitale ECG workflow

Nienke Beekers - Amphia Ziekenhuis

Een ECG, ook wel een hartfilmpje genoemd, maakt een grafiek van elektrische activiteit van het hart. Een ECG is een diagnostisch onderzoek en wordt tijdens een opname bijvoorbeeld gemaakt als een patiënt klachten heeft, maar ook ter controle.

Op de Coronary Care Unit en de Eerste Hart Hulp van het Amphia ziekenhuis worden deze ECG’s vaak gemaakt via een bewakingsmonitor. ECG’s worden via de monitor geprint, daarna bewaard in een patiëntmap en vervolgens worden de ECG’s gescand naar PACS 2 zodra de patiënt wordt overgeplaatst. Dit is een zeer arbeidsintensief proces. Bovendien is de kans op fouten groot. Andere nadelen zijn onder andere:

  1. Patiëntonveiligheid door handmatig ingevoerde patiëntgegevens op de bewakingsmonitor;
  2. Printen en scannen is arbeidsintensief – de scans zijn regelmatig voorzien van de verkeerde gegevens. Dat kost veel hersteltijd;
  3. ECG’s zijn niet direct digitaal beschikbaar;
  4. Doordat het ECG gescand wordt, is het niet meer mogelijk metingen te verrichten (de rasters vervormen).

De afdeling cardiologie wenst dat dit papieren proces gedigitaliseerd wordt om een veiliger en efficiënter proces te creëren. Deze verandering moet binnen een aantal kaders plaatsvinden. Deze kaders zijn de functionele eisen opgesteld met de gebruikers, maar ook de brede architectuurprincipes die zijn opgesteld voor cardiologische ECG’s. Om dit proces te veranderen moeten een aantal stappen genomen worden.

  • Er moet op een andere manier gewerkt worden, hiervoor wordt een nieuw werkproces uitgeschreven waarin de veranderingen verwerkt zijn;
  • Binnen dit proces moet informatie op een andere wijze worden gebruikt, vastgelegd en uitgewisseld tussen applicaties;
  • Er moet op een andere manier gebruikt worden gemaakt van bepaalde applicaties (EPD, PACS, bewakingsmonitor);
  • Nieuw e afspraken over het proces en over beheer moeten gemaakt worden;
  • De infrastructuur moet worden aangepast om de communicatie tussen verschillende systemen (die in verschillende netwerken staan) mogelijk te maken.

Het ontwerp van de gekozen oplossing voldoet aan de functionele eisen van de gebruikers en architectuurprincipes en richtlijnen gehanteerd in het Amphia en binnen de afdeling cardiologie. Na implementatie van het ontwerp worden de in het EPD geregistreerde patiëntgegevens door middel van een barcodescanner bekend gemaakt op de bewakingsmonitor. Wanneer een ECG gemaakt wordt, wordt dit ECG direct doorgestuurd naar het PACS 1 als ook naar PACS 2. Er wordt met terugwerkende kracht een order aan het beeld gekoppeld. Hierdoor is het ECG direct in het EPD zichtbaar en is het technisch mogelijk om per ECG in het EPD een beoordeling vast te leggen. Daarnaast is het ECG zichtbaar in het overzicht (PACS 2) waarin andere cardiologische ECG’s staan.
Dit alles maakt dat de opslag van deze ECG stroom past binnen de huidige ECG stroom naar PACS 2, maar ook binnen de toekomstige werkwijze van cardiologie, waarbij alle beelden op basis van ordering en in DICOM in PACS 1 opgeslagen gaan worden.