Studieopbouw

De masteropleiding Architecture, Building and Planning is een tweejarige voltijdsopleiding die in het Engels wordt gegeven. In het eerste jaar richt je je op vakken en projecten die te maken hebben met de door jou gekozen discipline. In het tweede jaar ga je voornamelijk aan de slag met je afstudeerproject of -scriptie. Je vindt de volledige studieopbouw in de studiegids.

Informatie over de mastertracks  

De masterstudenten kiezen een specialisatietrack (zie het curriculum voor informatie over alle tracks). Welke track je kiest, bepaalt met welke vakken en projecten jij je bezighoudt en welke carrièremogelijkheden je na je afstuderen hebt. We bieden tracks met een sterke technische achtergrond, zoals Structural Engineering and Design of Building Physics and Services. Je kunt ook kiezen voor een ontwerpgerichte track, zoals Architectural Urban Design and Engineering. Wil je juist meer bezig zijn met projecten en stedenbouwkundige planning? Kies dan voor de track Urban Systems and Real Estate. Als mobiliteit in de gebouwde omgeving jouw ding is, kan je kiezen uit de volgende twee tracks: Sustainable Urban Mobility Transitions en Smart Mobility Data Science and Analytics. Je kunt een persoonlijk studieprogramma samenstellen waarin je vakken uit de diverse tracks combineert. 

Premaster  

Als je een afwijkende studieachtergrond hebt (bijvoorbeeld hbo), kun je voorafgaand aan Architecture, Building and Planning een premaster volgen waarmee je het vereiste bachelorniveau bereikt. De premaster duurt een half jaar en bestaat uit verschillende bachelorvakken en -projecten waarmee je een goede basis legt voor je aansluitende studie. Tijdens de premaster bereid je je voor op de mastertrack die je wilt gaan volgen tijdens de master. 

Afstudeerprojecten

De inhoud en samenstelling van de afstudeerprojecten varieert per track. Hoewel elk afstudeerproject wetenschappelijk is georiënteerd, hangt het van de track af hoe je onderzoek doet. Bij de technische tracks spelen laboratoriumonderzoek en validatie-/optimalisatieonderzoek bijvoorbeeld een grote rol terwijl de ontwerpgerichte tracks meer op literatuuronderzoek en onderzoek naar randvoorwaarden voor het ontwerpen gericht zijn. Alle afstudeerprojecten kunnen binnen de universiteit worden afgerond. Bij sommige tracks kan je er ook voor kiezen af te studeren door een onderzoeksproject te doen tijdens een stage bij een bedrijf binnen jouw vakgebied. Meer informatie over de mastertracks vind je bij Curriculum in de studiegids.

Stage (studie-ervaring)

Tijdens je master kun je bij een bedrijf naar keuze stagelopen. Architecture, Building and Planning biedt je hierin twee opties: een korte parttimestage om relevante werkervaring op te doen en een academische stage, die langer duurt en je dieper in de praktische materie laat duiken. Elke stage biedt je de mogelijkheid om bij een relevant bedrijf aan de slag te gaan en ervaring op te doen. Je werkt dan bijvoorbeeld bij een architectenbureau of je timmert als bouwkundige aan de weg. Hierdoor weet je niet alleen of je de juiste track gekozen hebt. Je leert ook focus aan te brengen en ontdekt invalshoeken die voor de laatste maanden van je master zeer handig en waardevol zijn.