Studieopbouw

De masteropleiding Artificial Intelligence and Engineering Systems is een tweejarige opleiding aan de Technische Universiteit Eindhoven. Elk jaar bestaat uit 60 ECTS (European Credit Transfer System). Het programma is als volgt opgebouwd:

Jaar

Cursussen

Onderwerpen

ECTS

1e

6 verplichte vakken

 

30

1e

1 Teamstage

Challenge-based teamstage, inclusief professionele vaardigheidstraining

10

1e & 2e

4 Specialisatievakken

 

20

1e & 2e

Vrije keuzevakken

Van TU/e of andere universiteiten

15

2e

Afstudeerproject

Individueel onderzoeksproject over een onderwerp gerelateerd aan kunstmatige intelligentie in de context van engineering systems

45

Verplichte vakken

De verplichte vakken zijn ontworpen om zes relevante kernonderwerpen voor AI&ES-ingenieurs te behandelen: Wiskunde, Learning in AI, Data Science, Engineering Systemen, Human Interaction and Ethics en Programmeren.

Tracks en specialisatievakken

Studenten van het masterprogramma AI&ES kiezen een specialisatietrack in het eerste kwartaal van het programma. Elke track heeft unieke specialisatievakken die een brug slaan tussen AI en technische systemen. De vakken zijn gegroepeerd volgens een van de 4 thema's:

  1. Domeinspecifieke kennis
  2. AI in Engineered Systems
  3. Data Cultivation
  4. Learning and Intelligence

Teamstage

De Teamstage is een challenge-based en interdisciplinair project. Studenten werken in kleine teams aan realistische en open problemen die verband houden met industriële toepassingen. Het eindproduct van het teamproject is of een ontwerp, demonstrator, prototype of een gesimuleerd scenario.

Vrije keuzevakken

Studenten van het masterprogramma AI&ES kiezen vrije keuzevakken ter waarde van 15 ECTS. Voor studenten met deficiënties kunnen de vrije keuzevakken dienen als homologatie.

Voor studenten die geen deficiënties hebben, is de keuze van keuzevakken enkel onderworpen aan de grenzen van de algemene criteria voorgeschreven door de Graduate School:

  1. kernvakken AI&ES (anders dan gekozen in het examenprogramma)
  2. aanvullende specialisatievakken uit dezelfde of andere AI&ES tracks
  3. vakken uit elke masteropleiding van de TU/e
  4. vakken uit masteropleidingen van andere universiteiten (binnen- en buitenland)
  5. vakken noodzakelijk voor homologatie
  6. taalcursus (Nederlands of Engels, beide als vreemde taal) op C-niveau

Afstudeerproject

Het AI&ES Afstudeerproject is een individueel onderzoeksproject over een onderwerp gerelateerd aan AI in de context van Engineering Systems.

Lees de Studiegids AI&ES voor volledige informatie over het curriculum, toelatingseisen, stagemogelijkheden, studentbegeleiding en internationale ervaring.