Biomedische vraagstukken door de ogen van een ingenieur

ECTS punten
120 ECTS
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science

Als biomedisch ingenieur werk je op het boeiende snijvlak van de medische wetenschap en techniek. Je kunt bezig zijn met technologieën voor weefselregeneratie, de nieuwste beeldvormingstechnieken en beeldanalyses door middel van kunstmatige intelligentie, of het sturen van het menselijk lichaam op moleculair niveau. Dit is maar een kleine greep uit het brede en complexe vakgebied dat biomedische technologie heet. In welke discipline jij ook expert bent: in de huidige geneeskunde is biomedische technologie niet meer weg te denken.

We willen allemaal gezond ouder worden, hiervoor is het belangrijk dat de diagnostiek en behandeling van ziektes verbetert. De biomedisch ingenieur speelt als technisch specialist een belangrijke rol bij het onderzoek naar oplossingen hiervoor. Zowel op moleculair- en celniveau als op het gebied van weefsel en lichaamsschaal is er steeds meer mogelijk.

Elk nieuwverworven inzicht in het menselijk lichaam en in ziektes levert zowel mogelijkheden als nieuwe vragen op, binnen allerlei disciplines. Als biomedisch ingenieur zie jij het als een uitdaging om, binnen de zelfgekozen specialisatie, oplossingen te bedenken die technisch perfect zijn. Je hebt daarbij altijd oog voor de maatschappelijke implicaties van deze oplossingen en van de biomedische technologieën in het algemeen.

Biomedical Engineering bij TU/E: iets voor jou?

In de master Biomedical Engineering komen veel disciplines bij elkaar. Je combineert kennis over meet- en analysemethoden uit de natuurkunde, synthesemethoden uit de scheikunde en reken- en modelleermethoden uit de wiskunde met gedegen medische en biologische basiskennis. Al deze materie begrijp je niet alleen, je verricht ook onderzoek om nieuwe kennis te vergaren. Deze kennis pas je toe in het ontwerpen van technologische oplossingen.
Je kiest je eigen specialisatie. Dat kan chemische biologie zijn, waarbij je op moleculair niveau werkt voor bijvoorbeeld de ontwikkeling van medicijnen. Je kunt ook kiezen voor systeembiologie: hierbij maak je computermodellen van (delen van) het menselijk lichaam, om meer inzicht te krijgen in ziekteprocessen en wat je kunt doen om dit te beïnvloeden. Daarnaast kun je ook werken met biomaterialen voor het groeien en herstellen van cellen en weefsels. De keuze is groot, maar welke specialisatie je ook kiest: het gaat altijd om het toepassen van techniek bij biomedische vraagstukken. Om deze reden kun je deze master alleen volgen op een technische universiteit.

Om ook de medische component van je studie te waarborgen werken wij samen met de universiteiten van Maastricht en Utrecht. Elke universiteit biedt voor dit vakgebied zijn eigen expertise.

Uniek aan de master Biomedical Engineering bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) zijn onze goed uitgeruste labs en interdisciplinaire samenwerkingsverbanden met andere studenten, engineers en clinici. Ook niet onbelangrijk; de informele cultuur. Een prettige werksfeer levert een belangrijke bijdrage aan een goed studieverloop.

Gerelateerde mastertracks en -opleidingen

Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Studie in cijfers

Toon meer informatie
  • 4

    Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

  • 50

    Aantal eerstejaars

  • 98% - 2%

    Nederlandse/internationale studenten

  • 68%

    Diploma binnen 3 jaar

Speel video
Zandra Felix Garza

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.