Studieopbouw en curriculum

Structuur en curriculum

Structuur

De opleiding CSE is een tweejarige masteropleiding. Beide jaren zijn verdeeld in semesters die lopen van september tot januari en van februari tot juli. Elk semester bestaat uit twee kwartalen van acht werken waarin je vakken volgt. Je kennis wordt getoetst in tentamenperiodes van twee weken. De voertaal van de master is Engels.

Studenten kiezen een fundamenteel vak uit elk focusgebied en volgen specialisatievakken uit het gekozen focusgebied. Na het volgen van vrije keuzevakken en het volgen van een seminar, studeer je af met een afstudeerproject. Er is ruimte voor een stage of een internationale uitwisseling in je ruimte voor vrije keuzevakken. 

Fundamentele vakken

15

Specialisatie

15 

CSE keuzevakken

30

Vrije keuzevakken

15

Seminar

5

Afstudeerproject (incl. 10 ECTS voorbereidingsfase)

40

Curriculum

Het CSE-curriculum bestaat uit een breed scala aan geavanceerde vakken over de volgende onderwerpen: algoritmen, databases, formele methoden, internet of things, data mining en machine learning, kunstmatige intelligentie, process analytics, security, (embedded) software engineering, systeem- en software-architectuur en visualisatie. Drie focusgebieden zijn de pijlers die structuur aanbrengen in het CSE-curriculum en zorgen voor een brede en omvangrijke set vakken, die richting geven aan de gekozen specialisatie. Een ruime mogelijkheid aan keuzevakken biedt vervolgens de flexibiliteit je persoonlijke programma te kiezen, zodat je je diploma kunt vormgeven op die manier die het beste past bij je ambities. 

De drie CSE-focusgebieden zijn:

  • Algorithms and Theory
    Een wiskundig begrip van informatica en semantiek is essentieel bij beschouwingen over de kwaliteit en efficiëntie van algoritmen, datastructuren en (gelijktijdige) systemen. Dit aandachtsgebied omvat bijvoorbeeld: het verbeteren en begrijpen van trade-offs tussen algoritme-efficiëntie en -kwaliteit, het verkennen en verleggen van de grenzen van berekeningen, het modelleren en (handmatig, mechanisch of volledig automatisch) verifiëren van reken- en/of concurrentiesystemen. 
  • Architecture and Systems
    Moderne digitale systemen omvatten complexe interacties tussen hardware- en softwarecomponenten, die werken met functionele en niet-functionele vereisten. Dit aandachtsgebied heeft betrekking op het begrip en het beheer van de architectuur, interacties, gedrag en afwegingen in deze systemen. Het bestrijkt de theorie en praktijk van het modelleren, ontwerpen, implementeren, analyseren en verifiëren van complexe en grootschalige netwerk-, ingebedde en gegevensintensieve systemen.
  • Software and Analytics
    Software is een belangrijke factor in de informatica. Softwareontwikkeling moet efficiënt zijn en resulteren in output van hoge kwaliteit. Dit aandachtsgebied biedt kennis over het ontwikkelen van correcte software door het construeren en combineren van principes en methodologieëen van softwareontwikkeling. Dit omvat de analyse van informatiebronnen, met name door het ontginnen van softwarerepositories om het effect van software-evolutie te begrijpen.
Speel video

De vrije keuzevakken zijn te gebruiken om andere technische of niet-technische onderwerpen naar keuze te bestuderen om je perspectief te verbreden. Dit betekent dat je ook vakken kunt kiezen van andere faculteiten van de TU/e, andere Nederlandse universiteiten of diverse buitenlandse universiteiten. Ook een stage behoort tot de mogelijkheden. 

Het programma wordt afgesloten met een onderzoeksproject, waarin je jezelf bewijst als computer wetenschapper. Tijdens dit project gebruik je wat je hebt geleerd en de vaardigheden die je hebt ontwikkeld om nieuwe kennis en ontwerpen te creëren. Je specialiseert je in één onderwerp en laat zien dat je in staat bent om zelfstandig een onderzoeksproject te organiseren. 

Voor een meer diepgaande uitwerking van het curriculum, klik hier

Research groups

Het onderzoek van de faculteit Wiskunde en Informatica richt zich op wiskundige toepassingen en het ontwerp van innovatieve softwaresystemen.