Een gezamenlijk iniatief van Tilburg University en TU/e - gehost op de JADS campus in ‘s-Hertogenbosch

Master Data Science in Business and Entrepreneurship

Meer informatie over deze master?

Bezoek de JADS website voor meer informatie over het programma, andere JADS-activiteiten en de campus. Het hele jaar door kun je deelnemen aan verschillende soorten evenementen: op de campus in Tilburg, Eindhoven of 's-Hertogenbosch, in het buitenland of online.

ECTS punten
120
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Let op: 
Vanaf 1 september 2022 heeft de gezamenlijke masteropleiding van de TU/e ​​en Tilburg University - Data Science and Entrepreneurship - een nieuwe naam: Master Data Science in Business and Entrepreneurship. Deze nieuwe naam past beter bij de inhoud van het programma: je leert hoe je met data science innovatieve activiteiten ontplooit voor zowel gevestigde bedrijven als veelbelovende start-ups.

De informatie op deze website zal binnenkort worden bijgewerkt. Bezoek de webpagina van JADS voor een correct en volledig overzicht van het programma.

Mocht je interesse hebben om je aan te melden voor de Master of pre-Master: vanaf nu moeten alle aanmeldingen naar Tilburg University worden gestuurd. Na onvoorwaardelijke toelating, sta je ingeschreven bij beide universiteiten en heb je toegang tot de faciliteiten van alle drie de campussen in ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg.

-----------

Durf je een ingecalculeerd risico te nemen? Verken je graag een uniek en ongewoon initiatief? Ga je voor data om te bepalen welke problemen als eerst opgelost moeten worden? Of val je liever terug op je eigen beoordelingsvermogen en intuïtie? Of nóg beter: een combinatie van data en intuïtie? Als je op al deze vragen volmondig ja zegt, dan is de master Data Science in Business and Entrepreneurship iets voor jou. Deze master heb je precies nodig om de zakelijke tools te ontwikkelen waarmee je jouw beginnend bedrijf van de grond krijgt.

Laten we de definitie van Data Science in Business and Entrepreneurship meteen duidelijk maken:

 • Data science: het doel van datawetenschap is inzichten verkrijgen uit grote hoeveelheden data waarmee we aan de slag kunnen. Voorbeelden hiervan zijn methodes en theorieën voor data-integratie, data-opschoning, data-mining, proces-mining, bedrijfsanalyse en data-architectuur.
 • Entrepreneurship: onder ondernemerschap verstaan we de succesvolle ontwikkeling van nieuwe businessmodellen en ondernemingsprojecten door optimaal gebruik te maken van nieuwe algoritmen, modellen, theorieën, tools en projectoplossingen. Dit doen we door data-ondernemerschap te promoten, businessmodellen te definiëren, creativiteit aan te wakkeren en open innovatie aan te moedigen.

Business, technologie en analyse in één
De Jheronimus Academy of Data Science (JADS) biedt deze twee jaar durende MSc Data Science in Business and Entrepreneurship aan. Een interdisciplinair business, technologie en analyse-programma. Deze Engelstalige master is perfect voor studenten van wie de handen jeuken om datawetenschap effectief in te zetten in de zakenwereld. Dit programma komt voort uit een nauwe samenwerking tussen TU/e en Tilburg University. De master combineert de technische kennis uit Eindhoven met de zakelijke, juridische en maatschappelijke inzichten van Tilburg. Dankzij deze samenwerking kunnen we ondernemers met een passie voor datawetenschap opleiden. De ideale student is uiteindelijk in staat om data-technologie te creëren, ontwikkelen en op de markt te brengen, onderzoek te doen en resultaten helder en simpel te presenteren. Subdisciplines zoals recht en ethiek komen ook aan bod in dit MSc-curriculum.

De voordelen van succes wegen zwaarder dan het risico op mislukking
Iedere toekomstige masterstudent weet dat lang niet alle pogingen van ondernemers leiden tot een succesverhaal. Voor datawetenschap en ondernemerschap is een gelijksoortige visie nodig die neerkomt op het volgende: de kans dat je faalt is groot, maar de voordelen van succes wegen vele malen zwaarder.

Dit betekent dat ongeveer 85% van de data-initiatieven faalt* omdat de begindoelen niet behaald worden. Hierbij maakt het niet uit of de doelen gemeten worden in de vorm van inkomsten, kostenbesparingen of efficiëntiewinst. Als je dit visueel** maakt, ziet dat er als volgt uit:

* Analyse bij Gartner Nick Heudecker in november 2017
** The Real Data Science Workflow, Harvard 2018

Hoe kan ik die vicieuze cirkel doorbreken?
Je vraagt je vast af: is dit wat ik wil? Heb ik de vaardigheden om tegen de trend in te gaan, een succesvolle datawetenschappelijke onderneming te starten en de verwachtingen te overtreffen? En je denkt waarschijnlijk ook: past dit mastertraject bij mijn interesses en talenten? We nemen je mee in wat je tijdens deze tweejarige MSc gaat leren. Ook laten we zien hoe je strategisch tot het punt wordt gebracht waarop je zelfverzekerd en comfortabel kunt beginnen aan het ondernemerschap.

Data behandelen met Obtain, Scrub, Explore, Model and Interpret
Hier komt het op neer: we leren je de doelstelling begrijpen, data importeren, verkennen en opschonen, data vormgeven en de resultaten overbrengen. We laten je zien hoe je de data-revolutie toepast om innovatieve, waardevolle en duurzame stappen te zetten binnen bedrijven, start-ups en scale-ups. Je leert met data omgaan volgens het Obtain, Scrub, Explore, Model and Interpret-model. Met onze hulp vertaal je innovatieve ideeën op basis van data naar specifieke projectbenodigdheden, ontwikkel je technologische oplossingen, start je een zakelijke onderneming en beoordeel je de effectiviteit daarvan. Datawetenschap is immers voor alle bedrijfstakken relevant op cruciale momenten. De basis van deze discipline is ideaal voor vastberaden professionals die een bedrijf willen beginnen of naar een hoger niveau willen tillen.

De waarde van datagedreven oplossingen
Datawetenschappers en ondernemers kennen het belang van een datagedreven oplossing. Datawetenschappers zijn in staat grote hoeveelheden data te analyseren, patronen te herkennen en de output om te zetten in nieuwe producten of diensten die van waarde zijn voor het bedrijfsleven. Wat heb je nodig?

 • Nieuwsgierigheid: je houdt ervan om te ontdekken en zet problemen om in heldere concepten en een hypothese die je kunt toetsen.
 • Creativiteit: je wilt een probleem van verschillende kanten onderzoeken en met baanbrekende oplossingen komen.
 • Communicatievaardigheden: je bent in staat effectief te communiceren over de vele aspecten van datawetenschap en weet hoe je data gebruikt om een verhaal te vertellen.
 • Sociale vaardigheden: je kunt samenwerken met andere ondernemers die dezelfde of juist andere achtergronden hebben om ingewikkelde problemen op te lossen.
 • Interesse in/kennis van ondernemerschap: je wilt je eigen creativiteit ontwikkelen en stimuleren met behulp van je ondernemerschapsvaardigheden.
 • Technische expertise: je bent in staat om patronen te herkennen in grote hoeveelheden data en kunt deze omzetten in nieuwe producten of diensten.

Why follow this program at JADS and not elsewhere?

Het masterprogramma Data Science in Business and Entrepreneurship (joint degree) is het eerste multidisciplinaire datawetenschapsprogramma in Nederland. Het is ontworpen door twee universiteiten en combineert technologie met het bedrijfsleven en sociale invloeden.

 1. Een unieke combinatie van business en IT
  Het bereidt je voor op banen op de kruising van datawetenschap en ondernemerschap.
 2. Een unieke universitaire ervaring
  Je wordt uitgedaagd met datagedreven vraagstukken in combinatie met het werkveld.
 3. Theorie in combinatie met de praktijk
  Het programma bestaat uit een serie Data Entrepreneurship in Action-vakken. Je werkt in een team en leert datagedreven methodes toe te passen.

De MSc Data Science in Business and Entrepreneurship (een samenwerking tussen Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven) is te volgen op de campus in 's-Hertogenbosch. De gezellige campus bevindt zich in een voormalig klooster in het levendige centrum van Den Bosch. Je hebt hier de perfecte combinatie: een dynamische campus in het centrum van een bruisende stad. Het is de perfecte plek voor studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven om krachten te bundelen.

De combinatie van de technologische kennis van Eindhoven en de zakelijke, juridische en maatschappelijke inzichten van Tilburg vormt de ideale basis om door datawetenschap gedreven ondernemers op te leiden. Ze zijn in staat om datatechnologie te creëren, ontwikkelen en op de markt te zetten, onderzoek uit te voeren en resultaten helder en simpel te presenteren. Je volgt college bij docenten die hun vakgebied van binnen en van buiten kennen. Je ontwikkelt vaardigheden en doet ervaring op die je een veelzijdig opgeleide wetenschapper maken. Je begrijpt hoe echte data en praktijkstudies van datagedreven problemen werken en hoe deze het werkveld en de maatschappij beïnvloeden

Premaster

We bieden bij deze master Data Science in Business and Entrepreneurship ook een premaster aan. Deze is 30 European Credit Transfer and Accumulation Systems-punten (ECTS) waard. Dit programma is gemaakt voor studenten met een toereikende achtergrond in statistiek en wiskunde, maar die nog niet direct in aanmerking komen voor de master.

Speel video

Een videotour van de Mariënburg Campus in 's-Hertogenbosch.

Ask a student

Heb je een vraag over de studie of het studentleven? Vraag het onze studenten.

Voor vragen over toelating kun je naar toelating en inschrijving

Het onafhankelijke oordeel van de NVAO versterkt hogeronderwijsinstellingen in hun kwaliteitscultuur. Op basis van de oordelen van de NVAO worden opleidingen in het hoger onderwijs erkend en krijgen studenten een waardig diploma. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen.