ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 Jaar - Fulltime
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Save the date: Op zaterdag 16 december vindt er een online open dag plaats voor alle Bachelor- en Masteropleidingen aan de TU/e. Maak een MyStart-account aan en je krijgt automatisch een uitnodiging zodra de inschrijving geopend is.

Digitale communicatie is de wereld waarin wij leven fundamenteel aan het veranderen, het transformeert hoe mensen zich tot elkaar verhouden en de samenleving als geheel. Digitale technologie is niet alleen zichtbaar aanwezig in communicatiemedia, maar we dragen het op ons lichaam, het is geïntegreerd in de gebouwen waarin we wonen, werken en spelen, in onze auto’s, bussen en fietsen. Of je nu nadenkt over onderwijs, gezondheidszorg, transport, politiek, sport of ontspanning, ons leven is doorweven met technologie. Die technologie is soms heel eenvoudig en heel herkenbaar, soms vrijwel onzichtbaar en ongelofelijk complex – denk aan artificiële intelligentie. Al die technologie grijpt in op ons leven, onze mogelijkheden en dromen, het verandert uiteindelijk wie wij zijn.

Het is daarom van het grootste belang dat we nadenken over die technologie vanuit het perspectief van de mensen die die technologie gaan gebruiken. De wisselwerking tussen mens en technologie begrijpen en ondersteunen wordt daarmee zowel een praktisch en maatschappelijk relevant vraagstuk.

In de master HTI bestuderen we deze interactie tussen mensen en technologie. We integreren hierbij belangrijke kennis domeinen zoals psychologie, ergonomie, soms filosofie en biologie met technische domeinkennis (bijvoorbeeld in ICT, AI, bouwkunde of robotica) en leren je methoden aan om nieuwe kennis over deze interactie te genereren, of om bestaande inzichten te gebruiken in het ontwerpen van nieuwe, betere, technische toepassingen en omgevingen.

In de master HTI richten we ons op fundamentele technische en maatschappelijke vraagstukken die opgelost moeten worden. Hoe gaan we met robots om? Hoe ontwerp je aanbevelingssystemen voor muziek? Welk effect heeft kantoorverlichting op een burn-out? Hoe winnen we het vertrouwen van een gebruiker terug als een algoritme niet goed werkt? Verandert generatieve AI als ChatGPT het werk van schrijvers en kunstenaars? Hoe ontwerp je een brain-computer interface? Kun je de veiligheid op straat verhogen met slimme straatverlichting? Presteren studenten beter als ze regelmatig online worden beoordeeld op hun kunnen? Wat doet het eigenlijk met je als je je met een VR helm onderdompelt in de Metaverse?

De master HTI is een logisch vervolg op de BSc opleiding Psychology & Technology, maar we verwelkomen ook studenten met een technische of juist een psychologie bachelor. In de master gaan we niet alleen dieper in op de kennisdomeinen, maar zal kennis over de mens/sociale wetenschappen ook nog meer verweven zijn met of toegespitst op technologie. Daarnaast leggen we ook een nauwere relatie met het werkveld in cases, de mogelijkheid voor een stage of internationaal semester, en je afstudeerwerk. Daarnaast zijn de tracks anders dan in de bachelor. Neem eens een kijkje!

Als jij staat te popelen om samen met gelijkgestemden in een inspirerende omgeving dit soort problemen aan te pakken, dan is de studie Human-Technology Interaction echt iets voor jou. 

 

Chat met onze studenten

Sociale wetenschappen combineren met technologie

  • Master Human-Technology Interaction

In het multidisciplinaire masterprogramma Human-Technology Interaction (HTI), krijg je fundamentele kennis van de psychosociale wetenschappen. Denk hierbij aan: 

  • waarneming en beleving; 
  • cognitie; 
  • besliskunde;
  • sociale psychologie; 
  • omgevingspsychologie
  • usability/bruikbaarheid; 
  • consumentengedrag; 
  • ergonomie. 

Deze kennis pas je vervolgens toe in een technologisch specialisatie van je keuze. Per september 2024 bieden wij in deze master 4 tracks aan: 

Het programma richt zich op de nieuwe kansen en problemen die voortvloeien uit deze snel veranderende technologische domeinen. Dit vraagt om diepgaande technologische kennis. Daarom bestaat een aanzienlijk deel van het programma uit technische vakken die binnen jouw interessegebied liggen. 

Na je master kun je de haalbaarheid van nieuwe technologische ontwikkelingen in relatie tot menselijke beperkingen en mogelijkheden beoordelen. Dankzij deze kennis kun je een belangrijke rol spelen in het ontwerpen van nieuwe technologieën waarbij de gebruiker centraal staat. 

De opleiding is altijd een HTI MSc-opleiding. De tracks helpen je om vanaf het begin de meest relevante en passende vakken voor je masterprojecten te kiezen – er zijn ook best combinaties of gedeeltelijke overlap denkbaar. 

Op 16 december 2023 vindt er een online open dag plaats. Begin 2024 volgt een on campus open dag. Maak een MyStart account aan en wij houden je op de hoogte van onze events en laten je direct weten wanneer de inschrijving geopend is. 

Speel video
Emese Corbet

Mastertracks

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.