In ons dagelijks leven spelen informatietechnologie en automatisering een steeds grotere rol. Je komt het overal tegen: op de moderne werkplek, bij maatschappelijke vraagstukken zoals transport en in privésituaties, bij bijvoorbeeld stressmanagement. Iedereen krijgt te maken met technologie en die technologie moet begrijpen wat de gebruiker nodig heeft. Alleen dan behalen we onze doelen. De wisselwerking tussen mens en technologie begrijpen en ondersteunen wordt daarmee een praktisch en maatschappelijk relevant vraagstuk. Bijvoorbeeld als iemand zijn stress probeert te verminderen met een app, een gemeenschap duurzamer wil worden of een ontwikkelaar zelfsturende auto’s bouwt waarin gebruikers veilig moeten kunnen rijden. Hoe stem je technologie af op de gebruiker?
Deze prangende vraag staat centraal bij het bestuderen van de wisselwerking tussen mens en technologie. Er zijn fundamentele technische en maatschappelijke vraagstukken die opgelost moeten worden. Hoe gaan we met robots om? Hoe ontwerp je aanbevelingssystemen voor muziek? Welk effect heeft kantoorverlichting op een burn-out? Hoe winnen we het vertrouwen van een gebruiker terug als een algoritme niet goed werkt? Hoe ontwerp je een brain-computer interface? Kun je de veiligheid in uitgaansgebieden verhogen met straatverlichting? Presteren studenten beter als ze regelmatig online worden beoordeeld op hun kunnen?
Als jij staat te popelen om samen met gelijkgestemden in een inspirerende omgeving dit soort problemen aan te pakken, dan is de studie Human-Technology Interaction echt iets voor jou.
Sociale wetenschappen combineren met technologie
We benaderen technologie bij HTI vanuit het oogpunt van de gebruiker. Hiervoor moet je als student zowel de menselijke als technologische aspecten goed kennen. Denk hierbij aan:
- bruikbaarheid;
- ergonomie;
- beleving;
- cognitie;
- besluitvorming;
- sociale psychologie;
- consumentengedrag;
- ecopsychologie.
De belangrijkste vraag is of ecologie en technologie echt verenigbaar zijn en ons streven naar een duurzamere wereld niet in de weg staan. Sommigen beschouwen technologie als vervuilend, omdat er mineralen en andere ruwe grondstoffen voor uit de aarde moeten worden gehaald. Dat beschadigt natuurlijke hulpbronnen. Bovendien maken we nog steeds gebruik van fossiele brandstoffen. Kwalitatieve berekeningsmodellen en maatregelen zijn de beste hulpmiddelen bij het bestuderen van het menselijk gedrag in een steeds technischere omgeving. Prestaties en cognitie worden primair ondersteund door ontwerpen en opleiden. Dat is wat we hier bij de TU/e doen. Het dagelijks leven van mensen verbeteren met behulp van de wisselwerking tussen mens en technologie is het centrale thema van ons masterprogramma.
Master Human-Technology Interaction
In het multidisciplinaire masterprogramma Human-Technology Interaction, krijg je fundamentele kennis van de psychosociale wetenschappen. Je maakt kennis met de volgende basisthema's:
- beleving;
- cognitie;
- communicatie;
- motivatie,
- gedrag.
Deze kennis pas je vervolgens toe in een technologisch domein van je keuze, bijvoorbeeld:
- Informatie- en communicatietechnology (ICT);
- Robotica
- Bouwkunde
Het programma richt zich op de nieuwe kansen en problemen die voortvloeien uit deze snel veranderende technologische domeinen.Dit vraagt om diepgaande technologische kennis. Daarom bestaat een aanzienlijk deel van het programma uit technische vakken die binnen jouw interessegebied liggen.
Na je master kun je de haalbaarheid van nieuwe technologische ontwikkelingen in relatie tot menselijke beperkingen en mogelijkheden beoordelen. Dankzij deze kennis kun je een belangrijke rol spelen in het ontwerpen van nieuwe technologieën waarbij de gebruiker centraal staat.
Ask a student
Heb je een vraag over de studie of het studentleven? Vraag het onze studenten.
Voor vragen over toelating kun je naar toelating en inschrijving
Bezoek ons
Wil je op de hoogte gehouden worden over studeren aan de TU/e en aankomende voorlichtingsactiviteiten? Maak een MyStart@TU/e account!