Master Innovation Management

Studieopbouw

Het tweejarige masterprogramma omvat 120 ECTS:

  • Verplichte kernvakken: 20 ECTS
  • Keuzevakken uit de gekozen track: 20 ECTS 
  • Keuzevakken uit een van de andere tracks (of homologatie): 20 ECTS
  • Vrije keuzevakken (kunnen internationale ervaring en/of Innovation Space omvatten): 30 ECTS 
  • Afstudeerproject: 30 ECTS

Kernvakken Innovation Management

De vier kernvakken van het programma bieden je de theoretische en methodologische kennis en vaardigheden die je nodig hebt om verder te bouwen aan je eigen Innovation Management portfolio. De kern bestaat uit de volgende vakken:

Managing innovation processes. Het innovatiemanagementproces is complex, daarom richt dit vak zich op de uitdagingen en beslissingen die genomen moeten worden bij het ontwerpen, organiseren en managen van innovatieprocessen. Het behandelt de belangrijkste strategische, tactische en operationele beslissingen en hulpmiddelen die nodig zijn om met succes nieuwe producten, diensten en processen te ontwikkelen en lanceren.

Multivariate statistics. Data zijn essentieel voor het begrijpen en managen van het complexe innovatieproces. Dit vak bereidt je voor op het functioneren als een effectieve analist van bedrijfsgegevens, zowel in een toegepaste als in een academische omgeving. Om bedrijfsprocessen en hun resultaten op een betrouwbare manier te kunnen analyseren, breidt dit vak voorkennis over univariate/bivariate analysetechnieken uit naar multivariate technieken.

Governing sustainable technology and innovation. Aangezien technologische innovaties bijdragen tot economische groei en welzijn, is het belangrijk om te begrijpen hoe het innovatieproces op verschillende niveaus kan worden bestuurd en gereguleerd: wereldwijd, nationaal en op bedrijfsniveau. Inzicht in de rol van beleid, eigendomsrechten, normen en wetten is essentieel als men technologische innovatie in een bepaalde richting wil sturen.

System dynamics. Waarom is innovatie zo’n uitdaging? Dit vak helpt je om een holistisch begrip te ontwikkelen van beleid en strategieën die gericht zijn op innovatie en duurzaamheid. Ook leer je de redenen te achterhalen achter hun succes of, vaker nog, hun falen op korte of lange termijn. Door inzicht te krijgen in complexe systemen kun je systematisch nieuwe opties en strategieën verkennen en toelichten.

Jaar 1

In hun eerste jaar volgen studenten één kernvak per kwartiel, wat de ontwikkeling van een sterke studentengemeenschap in alle vier de kwartielen bevordert. Studenten volgen ook één trackvak per kwartiel, wat ook een sterke trackgemeenschap ontwikkelt. Tenslotte kiezen studenten in elk kwartiel een keuzevak uit een van de andere tracks en/of volgen ze eventueel homologatievakken. Alle vakken zijn 5 ETC's.

Innovation Management heeft vijf tracks:

Jaar 2

In het tweede jaar is er veel ruimte voor meer persoonlijke keuzes. Er is voldoende gelegenheid om naar het buitenland te gaan en internationale ervaring op te doen, wat ten zeerste wordt aanbevolen. Studenten kiezen maximaal 30 ECTS aan vrije keuzevakken, die aan een buitenlandse universiteit kunnen worden gevolgd, of volgen vrije keuzevakken aan de TU/e, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een vak van de prijswinnende Innovation Space. In de laatste twee kwartielen van het tweede jaar voeren studenten hun masterscriptieprojecten uit (30 ECTS).

Internationaal semester

De faculteit heeft een actief uitwisselingsprogramma met een aantal internationale universiteiten. Zo zijn er banden met universiteiten in Australië, België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Hongkong, Italië, Noorwegen, Singapore, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en Zweden.

Het eerste semester van je tweede jaar breng je door aan een buitenlandse universiteit met sterke onderzoeks- en onderwijsprogramma’s op het gebied van technologie en innovatie. Je volgt vakken die een aanvulling zijn op je studieprogramma in Eindhoven. Je verdiept je kennis van onderwerpen die je hier hebt bestudeerd of je leert over nieuwe thema's die in Eindhoven niet aan bod komen.

Meer informatie over het curriculum?

Research Industrial Engineering and Innovation Sciences

Contact