Science and Technology of Nuclear Fusion

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
Twee jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

De wereldwijde samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van kernfusie als een veilige, schone en onuitputtelijke energiebron culmineert nu in de bouw van de internationale thermonucleaire experimentele reactor (ITER). ITER, gevestigd in Zuid-Frankrijk, is ontworpen om een 10-voudige vermogensvermenigvuldiging te realiseren en te opereren op 500 MW-niveau.

Het ITER-project geeft de wetenschap en engineering van kernfusie een belangrijke impuls. Het zal dan ook een nieuwe generatie van hoog opgeleide ingenieurs en wetenschappers nodig hebben voor zijn werking. De Technische Universiteit Eindhoven heeft fusiewetenschap en -technologie geselecteerd als een van zijn spraakmakende kennisgebieden, door een speciale onderzoeksgroep op te richten en een volledig masterprogramma voor fusie op te zetten.

Master Science and Technology of Nuclear Fusion

De Master of Science and Technology of Nuclear Fusion is het voor de hand liggende pad voor diegenen die zich willen specialiseren in fusion. Het curriculum is echt interdisciplinair - een combinatie van elementen uit de toegepaste natuurkunde, werktuigbouwkunde en elektrotechniek - en legt de nadruk op de doelgerichte aard van fusieonderzoek. Het internationale karakter, werk in interdisciplinaire groepen en maatschappelijke aspecten van fusieonderzoek worden ook benadrukt in het programma.

Als je slim, ambitieus, begaan met duurzaamheid en geïnteresseerd bent in hightech en je bovendien houdt van een serieuze uitdaging, is deze studie de juiste keuze voor jou.

Je kunt er ook voor kiezen om deze masteropleiding te combineren met toegepaste natuurkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde als een 'dubbele graad'. Dit vereist een half jaar tot een jaar extra studie.

IAEA Marie Sklodowska-Curie Fellowship Programme (MSCFP)

*Indien je de Fusion master gaat volgen en als vrouw bent dan kun je een aanvraag doen voor deze beurs.

Het programma heeft tot doel jonge vrouwen te inspireren en aan te moedigen een carrière in nucleair gerelateerde gebieden na te streven, door zeer gemotiveerde vrouwelijke studenten beurzen te bieden voor masterprogramma's en de mogelijkheid om een stage te lopen die wordt gefaciliteerd door de IAEA.

Speel video
Tijs Wijkamp

Ask a student

Heb je een vraag over de studie of het studentleven? Vraag het onze studenten.

Voor vragen over toelating kun je naar toelating en inschrijving

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Fusion Experience Day

Dit jaar bieden we een live sessie aan:

  • Donderdag 6 april 2023, van 14.00-17.00 uur, TU/e campus in Eindhoven.
  • Je kunt dit event ook online volgen via MS Teams (de link versturen we na je registratie)

Tijdens deze bijeenkomsten wordt duidelijk gemaakt waar de master Science and Technology of Nuclear Fusion aan de Technische Universiteit Eindhoven over gaat: Het curriculum wordt besproken, stages en afstudeerprojecten worden aangestipt, je maakt kennis met docenten en je kunt huidige studenten ontmoeten. Tijdens de live sessie zie je ook de studiefaciliteiten en krijg je een rondleiding door de laboratoria, o.a. bij het nabijgelegen Instituut DIFFER, waar een wereldwijd toonaangevend experiment voor fusieonderzoek is gevestigd: MAGNUM-PSI.

Doe mee en misschien word jij ook wel onderdeel van de groep “Science and Technology of Nuclear Fusion” in Eindhoven!

Stuur vóór 3 april 2023 een email naar fusion@tue.nl om je aan te melden en laat weten of je live of online via MS Teams  wilt deelnemen.

Vermeld ook welke bachelor je volgt (of hebt gevolgd), aan welke universiteit, in welk land en je geslacht (man =m, vrouw=v of x).

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.