ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
Twee jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Hightech systemen ontwikkelen zich snel en ze spelen een steeds belangrijkere rol in ons leven. Van logistieke systemen die autonoom bestellingen verwerken en robots die mensen verzorgen in hun eigen huis, tot zelfrijdende auto’s: allemaal zijn ze bedoeld om het leven makkelijker, veiliger en efficiënter te maken. De toenemende complexiteit van deze systemen is een uitdaging. We modelleren en besturen ze graag zo effectief mogelijk. Het spreekt voor zich dat er een groeiende vraag is naar hoogopgeleide ingenieurs, die de regeltechniek rondom deze systemen ontwikkelen en besturen.

Over deze master

In vrijwel elk technisch domein, van de auto-industrie tot engineeringbedrijven en onderzoeksinstituten, is het belangrijk dat er ingenieurs zijn die kennis hebben van complexe hightech systemen en die weten hoe je deze systemen bestuurt. Ze werken mee aan de ontwikkeling en besturing van, bijvoorbeeld, robotarmen in de industrie, lithografische machines voor het maken van chips en van elektronenmicroscopen, waarmee we diep in de nanokosmos kunnen kijken. Ook het Nederlandse elektriciteitsnetwerk wordt aangestuurd door ingenieurs met kennis van systeem- en regeltechniek.

De Master Systems and Control leidt je op tot specialist op het gebied van de modelvorming en de besturing van complexe technische systemen en processen. Om dit te leren volg je kernvakken die de theorie en de wiskundige basis achter modellering, systeemanalyse, en regelaar-ontwerp behandelen. De geleerde theorie pas je toe op bestaande systemen, maar is ook belangrijk bij het ontwerpen en regelen van toekomstige hightechsystemen. Je volgt ook specialisatie- en keuzevakken, waarmee je je verdiept in de toepassingstechnieken die jou het meest interesseren.  

De bij deze master betrokken onderzoeksgroepen van de TU/e werken nauw samen met veel internationale bedrijven en onderzoeksinstituten. Deze bedrijven en instituten behoren op het gebied van modellering in de regeltechniek tot de wereldtop. Deze samenwerking, uniek in Nederland, maakt het voor jou mogelijk om de voor jou perfect passende stage- en afstudeerplek te vinden. Dat maakt de TU/e de ideale universiteit voor deze master.

Heb jij een passie voor systeem- en regeltechniek en wil je graag studeren in de hightech-hoofdstad van Europa, dan is de Master Systems and Control aan de TU/e het juiste programma voor jou.
 

Speel video
Maurcie Poot

Ask a student

Heb je een vraag over de studie of het studentleven? Vraag het onze studenten.

Voor vragen over toelating kun je naar toelating en inschrijving

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.