Een track van MSc Architecture, Building en Planning

Mastertrack Building Physics and Services

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Is het de zorg voor gezonde verlichting en goede ventilatie in ziekenhuizen, het tegengaan van geluidsoverlast door verkeer, het ontwerpen van biobeton? Is het het bedenken van slimme oplossingen voor het gasloos verwarmen van bestaande woningen? Het ontwerpen van luchtzuiveringssystemen in parkeergarages, of het vinden van verborgen informatie uit energieverbruiksgegevens van kantoorgebouwen - met datamining en machinelearning - dat jouw hart sneller doet kloppen? Dan is de mastertrack Building Physics and Services (BPS) aan de TU/e iets voor jou!

De bebouwde omgeving is overal om ons heen. Het is de omgeving waar je woont, werkt en je vrije tijd doorbrengt. Het is van groot belang voor ons comfort, onze gezondheid en onze veiligheid dat we de bebouwde omgeving blijven ontwikkelen. Zeker met het oog op de duurzaamheidstransitie die wij nu en de komende tijd zullen ondergaan. Voor veel van de maatschappelijke uitdagingen waarmee wij momenteel geconfronteerd worden, ontwikkelen BPS-ingenieurs oplossingen. Denk hierbij aan uitdagingen met betrekking tot CO2-uitstoot, schaarste van grondstoffen, pandemieën en de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.

Wat heb ik aan BPS?
De mastertrack Building Physics and Services (onderdeel van de master ABP) draait om het verwerven van nieuwe kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de integratie en ontwikkeling van een werkelijk duurzame leefomgeving, die bovendien gezond en comfortabel is. Je leert daarbij rekening te houden met de bijbehorende ecologische, energetische en economische beperkingen. Wij helpen jou nieuwe kennis op te doen en nieuwe methoden te integreren die leiden tot een duurzame, gezonde, comfortabele en productieve binnen- en buitenomgeving.

Waaruit bestaat BPS?
Warmte-, lucht- en vochtoverdracht, windstromen, luchtkwaliteit binnenshuis, installatietechniek, licht en akoestiek, energieverbruik, hernieuwbare energiesystemen, bouwmaterialen en meer. Al deze onderwerpen vind je terug in het zeer uitgebreide, interdisciplinaire aanbod van deze mastertrack. Onze gespecialiseerde BPS-laboratoria, waar je wordt begeleid door gespecialiseerde medewerkers, zijn de plekken bij uitstek voor onderwijs en onderzoek. We beschikken over een uitgebreid materiaalkundelab, een windtunnel met atmosferische grenslaag, akoestische galmkamers en kamers met natuurlijk en kunstmatig licht. Daarnaast is er een klimaatkamer voor studies naar thermisch comfort en luchtkwaliteit en een bouwfysische testgevel. Tijdens de opleiding maak je ook gebruik van geavanceerde simulatietools, zoals ANSYS Fluent, EnergyPlus, Dirac, Radiance en COMSOL.

Waarom is deze mastertrack geschikt voor mij? Over welke vaardigheden moet ik beschikken?
Drie redenen waarom BPS dé mastertrack voor jou is:

  • BPS is een unieke opleiding in Nederland met een uitstekend toekomstperspectief;
  • Je kunt een groot scala aan interdisciplinaire onderwerpen onderzoeken;
  • Tijdens de gehele opleiding sta jij als student centraal.

De mastertrack Building Physics and Services is er voor iedereen die warmloopt voor installatietechniek, duurzaamheid, circulariteit, stedelijke vormgeving, slimme steden, gezondheid in de gebouwde omgeving en de integratie van hernieuwbare energie. Om deze masteropleiding te kunnen volgen, moet je wel een bachelorgraad op het gebied van de gebouwde omgeving hebben. Je moet daarnaast een goede basis in algemene natuur- en wiskunde hebben en kennis hebben over:

  • bouwfysica en stedenbouwfysica;
  • installatietechniek;
  • bouwmaterialen;
  • bouwtechnieken;
  • environmental engineering.

Meer informatie over de toelatingseisen vind je in de studiegids.

Waarom moet ik deze mastertrack bij de TU/e kiezen en niet ergens anders?
Om alle eerder genoemde redenen: warmte-, lucht- en vochtoverdracht (waaronder windstromen en ventilatie), licht en akoestiek, energieverbruik, bouwmaterialen en vraagstukken gerelateerd aan de bebouwde omgeving. Mede door de focus op deze onderwerpen is onze Mastertrack Building Physics and Services uniek in Nederland. In geen enkele andere opleiding komen deze vraagstukken zo uitvoerig en over de volledige breedte aan bod. Naast de breedte heeft deze mastertrack bovendien bijzonder veel diepgang. Dit geeft de mastertrack ook internationaal gezien een unieke positie. De track omvat de gebouwde omgeving vanuit elk perspectief, van individuele gebouwen tot een grote, stedelijke omgeving. Na je mastertrack heb je alles in huis om wereldwijd complexe en urgente maatschappelijke uitdagingen aan te gaan. Vanwege de relevantie van onze mastertrack is de vraag naar alumni uit onze BPS-track groot. Maar daarvoor moet je natuurlijk eerst studeren!

Ask a student

Heb je een vraag over de studie of het studentleven? Vraag het onze studenten.

Voor vragen over toelating kun je naar toelating en inschrijving

Mastertracks

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.