Studieopbouw en curriculum

Structuur en curriculum

Structuur

De IST-opleiding is een tweejarige masteropleiding. Beide jaren zijn verdeeld in semesters die lopen van september tot januari en van februari tot juli. Elk semester bestaat uit twee kwartalen van acht weken waarin je vakken volgt. Kennis wordt getoetst in examenperiodes van twee tot drie weken. Het onderwijs wordt gegeven in het Engels.

IST-studenten volgen vijf kernvakken - in cryptologie, cyberaanvallen, gegevensbescherming, netwerkbeveiliging en softwarebeveiliging - evenals een seminar en verschillende keuzevakken. Het programma wordt afgesloten met een masterproject (van 40 ECTS). Er is ruimte voor een stage of een internationale uitwisseling in de vrije keuzeruimte.

Kernvakken (verplicht)

30

IST keuzevakken

15

Vrije keuzevakken

35

Afstudeerproject

40

Speel video

De vrije keuzevakken zijn te gebruiken om andere technische of niet-technische onderwerpen naar keuze te bestuderen om je perspectief te verbreden. Dit betekent dat je ook vakken kunt kiezen van andere faculteiten van de TU/e, andere Nederlandse universiteiten of diverse buitenlandse universiteiten. Ook een stage behoort tot de mogelijkheden. 

Curriculum

Beveiligingstechnologie is een mix van cryptografie, hardware- en softwarebeveiliging. De TU/e biedt een reeks vakken aan waarin deze onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd, met als doel inzicht te krijgen in de basisprincipes van beveiliging, het begrijpen van systemen, het analyseren van beveiligingstoepassingen, het ontwerpen van robuuste beveiliging en het begrijpen van de maatschappelijke context.

Het is duidelijk dat je niet over informatiebeveiliging kunt praten zonder aan informatica te denken. Toch is IST geen opleiding tot software engineer, waarin je voortdurend aan het programmeren bent (ook al is het een belangrijk onderdeel van de opleiding). Wij bieden ook wiskundige vakken aan, zoals Cryptologie, Toegepaste Cryptografie, Cryptografische Protocollen en Verificatie van Beveiligingsprotocollen. Andere disciplines die behandeld worden, zijn informatietheorie, kwantumcryptografie, softwarebeveiliging, netwerkbeveiliging, IoT-beveiliging, gegevensbeveiliging, cyberaanvallen en verdediging. 

Voor een meer diepgaande uitsplitsing van het curriculum, klik hier

Het programma eindigt met een onderzoeksproject, waarin je jezelf bewijst als informatiebeveiligingsexpert. Je specialiseert je in één onderwerp en laat zien dat je in staat bent om zelfstandig een onderzoeksproject te organiseren. Onze studenten hebben masterprojecten uitgevoerd bij de koplopers in de informatietechnologie, zoals Brightsight, Secura, Compumatica, Deloitte, Forescout, Fox IT, Fraunhofer SIT, IntrinsicID, Irdeto, Nedap, NXP en vele anderen.

Boeiende projecten en initiatieven

De IST-mastertrack biedt ook praktische activiteiten die zijn geïntegreerd in het onderwijsprogramma. Onderzoeksgerichte, studentgestuurde en geïntegreerde projecten vormen een interessant onderdeel van de IST-ervaring. Het BlackHat Lab (B-LAB) is bijvoorbeeld een initiatief om malware op nationaal niveau, geavanceerde aanvalsvectoren en verdedigingstechnieken te bestuderen. Het lab heeft een IoT-interface om nieuwe (en bestaande) aanvallen te testen tegen de steeds groeiende IoT-wereld. Daarnaast maakt de TU/e deel uit van het Eindhoven Security Hub SOC (ESH-SOC), een publiek-privaat initiatief van de TU/e, dat security monitoring diensten aanbiedt aan externe bedrijven in de regio.