Een track van MSc Architecture, Building en Planning

Mastertrack Smart Mobility Data Science and Analytics

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Data komt tegenwoordig terug in alle aspecten van ons leven. We laten datasporen achter bij iedere dagelijkse bezigheid, waaronder reizen. Data van onze smartcards, mobiele telefoons en social media zijn nog maar enkele voorbeelden hiervan. Over de hele wereld kun je live stedelijke data vinden, zoals uitstoot, verkeer en geluid, die de collectieve invloeden van menselijk gedrag laten zien. Het is echter zonde om de omvang van dit datanetwerk zonder plan te vergroten. We willen zicht hebben op de voordelen die we hieruit kunnen halen en weten hoe we data kunnen inzetten om onze steden effectiever te besturen en in te richten. Daarom moet er een nieuwe generatie datawetenschappers worden opgeleid, terwijl we naar een duurzamere toekomst toewerken. Een schoon milieu, een gezonde maatschappij met een lage koolstofuitstoot en efficiënt gebruik van onze middelen zullen kenmerkend zijn voor de toekomst. Als stedelijke mobiliteit en innovatie jou aanspreken, is het masterprogramma Smart Mobility Data Science and Analytics (SMDSA) aan de TU/e misschien wel waar jij naar op zoek bent.  

Wat is SMDSA precies?
Je leert hoe je grote mobiliteitsdatabestanden kunt beheren, hun kwaliteit kritisch kunt begrijpen en deze kunt gebruiken om de meest urgente uitdagingen van onze steden aan te pakken. Je ontwikkelt analytische vaardigheden om patronen in big mobility-data te ontdekken en leert geavanceerde statistische methodes om prognosemodellen te ontwikkelen die als planningstools gebruikt kunnen worden. Dit interdisciplinaire programma legt de focus op mobiliteitsdiensten voor burgers, goederen en logistiek. Bovendien word je klaargestoomd voor het ondernemerschap. Voor de ondernemersvakken in het curriculum krijg je 30 European Credit Transfer and Accumulation Systems (ECTS). Dankzij deze vakken onderscheidt het traject zich van andere transportgerelateerde masterprogramma's.

Wat heb ik aan SMDSA? 
Tijdens dit traject leer je werken met verschillende analytische methodes. Deze zijn toepasbaar op een breed scala aan datatypen en zijn in te zetten bij de interpretatie van data-analyses om beleid en managementplannen te maken. Daarnaast doe je essentiële vaardigheden op waarmee je de uitdagingen in stedelijke mobiliteit kunt aankaarten en verzekerd bent van toegang tot een Europees topnetwerk van onderzoekscentra en bedrijven en het EIT Urban Mobility Alumni Job Portal. 

Waarom is dit programma geschikt voor mij? Over welke vaardigheden moet ik beschikken? 
Het SMDSA-programma integreert ondernemerschap en innovatie door het programma heen en verwelkomt kandidaten met een stevige basis in analytische probleemoplossing en een oog voor detail. Dit blijkt bijvoorbeeld uit een bachelordiploma Engineering, Computer Science, Information Technology, Software Engineering, Computer Engineering, Information Systems of een gerelateerd vakgebied. 

Waarom zou ik dit programma bij de TU/e kiezen en niet ergens anders? Wat maakt deze opleiding uniek? 
Het unieke SMDSA-traject is een EIT gecertificeerd dubbele-graadprogramma. Je doorloopt het programma aan twee universiteiten, een instroomuniversiteit en een uitstroomuniversiteit. Er zijn vier Europese universiteiten met een toonaangevende opleiding op het gebied van stedelijke mobiliteit:  

 • Ghent University – Ghent, Belgium, vaklijst volgt binnenkort
 • University of Tartu – Tartu, Estonia; klik hier voor de vaklijst
 • Eindhoven University of Technology – Eindhoven, Netherlands; klik hier voor de vaklijst
 • Politecnico di Milano – Milan, Italy; klik hier voor de vaklijst
 • Polytechnic University of Catalonia (UPC) – Barcelona, Spain; klik hier voor de vaklijst

Als je afstudeert, krijg je twee mastergraden, namelijk een van elke universiteit waar je het programma hebt doorlopen.  De studenten ontvangen na hun afstuderen ook een EIT-label certificaat.

Een ander uniek kenmerk van dit traject zijn de trainingen die je klaarstomen om ondernemer van de toekomst te worden. Je brengt tussen jaar één en twee tijdens een Summer School tijd door in twee Europese steden, terwijl je werkt aan echte lokale uitdagingen.

EIT Urban Mobility biedt een aantal prestatiebeurzen. Hiervoor hoef je je niet aan te melden. De criteria om in aanmerking te komen voor een beurs staan op de website van EIT Urban Mobility (eiturbanmobility.eu/detailed-master-school-programme-information/). 

De ABP-master track Smart Mobility Data Science and Analytics (SMDA), die start in september 2021, maakt deel uit van de EIT Urban Mobility Master School en introduceert studenten in de kennis en vaardigheden om zinvolle inzichten te halen uit de snel toenemende gegevens over stedelijke mobiliteit.

Doelstellingen studie
Smart Mobility Data Science and Analytics (SMDA) is een mastertrack waarin studenten leren hoe ze grote mobiliteitsdatabestanden kunnen beheren, hun kwaliteit kritisch kunnen begrijpen en deze kunnen gebruiken om de meest urgente uitdagingen van onze steden aan te pakken.

Je ontwikkelt analytische vaardigheden om verborgen patronen in big mobility-data te ontdekken en leert geavanceerde statistische prognosemodellen te ontwikkelen, die als planningstools gebruikt kunnen worden. Je past de kennis die je opdoet toe in projecten waarin je werkt aan echte mobiliteitsuitdagingen.

Toelatingseisen
Het programma verwelkomt kandidaten die een solide basis hebben in analytische probleemoplossing met oog voor detail, zoals blijkt uit een bachelorsdiploma in Engineering, Computer Science, Information Technology, Software Engineering, Computer Engineering, Information Systems of een gerelateerd vakgebied.

Let op: beide universiteiten (entry en exit) beoordelen of je toegelaten wordt tot de SMDA track.

Deadlines voor aanmelding
De deadlines voor het aanvragen van deze speciale double degree master track van EIT Urban Mobility wijken af ​​van de reguliere deadlines van de TU/e. Ga naar de EIT website Urban Mobility via deze link

Hieronder de deadlines voor periode 1 en 2.

PERIODE 1  

15 november 2022

Application portal open voor periode 1

1 februari 2023, 17:00 CET

Application portal sluit 

30 maart 2023

Brieven worden verstuurd 
30 maart 2023 Beurzen worden verstuurd 

7 April 2023, 17:00 CEST

Deadline om studievoorstel te accepteren of weigeren
PERIODE 2  

15 februari 2023

Application portal open voor periode 2

14 april 2023, 17:00 CEST

Application portal sluit

31 mei 2023

Brieven worden verstuurd 

31 mei 2023

Beurzen worden verstuurd 

7 juni 2023, 17:00 CEST

Deadline om studievoorstel te accepteren of weigeren

Voertaal
De voertaal van het programma is Engels

Collegegeld
Zie EIT Urban Mobility-website:  EIT Urban Mobility website 

Wat heeft de EIT Urban Mobility School jou te bieden?

 • Een tweejarig masterprogramma aan twee verschillende universiteiten, in twee verschillende landen
 • Twee masterdiploma's
 • Certificaat uitgereikt door het Europees Instituut voor innovatie en technologie
 • Tijdens het tweejarige programma studeren de studenten aan twee van onze partneruniversiteiten en studeren ze af met een dubbele graad en een EIT-labelcertificaat.
 • Studenten mogen deelnemen aan een intensieve Summer School en een Kick-off evenement als onderdeel van het curriculum, gericht op het aanpakken van stedelijke uitdagingen. Bezoek de website van de EIT Master School Stedelijke Mobiliteit voor meer informatie.
 • Alle cursussen in het Engels
 • Kick-Off & Graduation-evenementen
 • Toegang tot een EU-netwerk van toponderzoekscentra en bedrijven
 •  EIT Urban Mobility Alumni Job Portal
 •  Studentenverzekering

Beurzen zijn beschikbaar om excellente studenten te ondersteunen. Een centrale commissie beslist over de geschiktheid van kandidaten voor de beurzen.

Contactgegevens
Ga voor meer informatie naar de EIT Urban Mobility Master School website. Als je vragen hebt over de toelatingscriteria, het collegegeld, de studiebeurs of de Engelse taalvaardigheid, stuur dan een e-mail naar EIT Masterschool. Heb je een vraag over het curriculum en de vakken, neem dan contact op met Soora Rasouli.

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.