Een track van MSc Architecture, Building en Planning

Mastertrack Structural Engineering and Design

ECTS punten
120
Opleidingstype
Masteropleiding
Studieduur
2 jaar
Voertaal
Engels
Titel
Master of Science (MSc)

Structural Engineering & Design (SED) gaat over de constructieve aspecten van de gebouwde omgeving. Gebouwen en infrastructuur worden steeds complexer. We bouwen hoger en dichter op elkaar en we gebruiken veel nieuwe materialen, producten en methodes. Hoe houden we (letterlijk) de gebouwde omgeving overeind? Hoe zorgen we ervoor dat onze gebouwen en infrastructuur optimaal sterk, stijf en stabiel zijn?

Het is een vraagstuk waar iedereen die gebruik maakt van onze gebouwde omgeving mee te maken heeft. Het is bovendien in onze huidige maatschappij uiterst actueel. We willen namelijk allemaal dat constructies veilig zijn, ook bij bijvoorbeeld aardbevingen.

Andere onderwerpen die zijn gerelateerd aan het vakgebied van Structural Engineering & Design zijn onder meer:

  • Duurzaam materialengebruik: de bouw legt beslag op een enorm deel van onze grondstoffen. Hoe kan dat anders?
  • Digitalisering: woningtekorten lopen op. Arbeidstekorten doen dat ook. Digitalisering van het bouwproces, van ontwerp en optimalisatie tot productie en uitvoering, leidt tot betere ontwerpprocessen, gebouwen en uitvoering.
  • Hergebruik van bestaande en verouderende gebouwen en infrastructuur: hoe blijven deze met eventueel constructieve ingrepen bruikbaar zonder buitensporige investeringen en ontregelende ingrepen, zoals afsluitingen?

Over deze mastertrack
Bij de mastertrack Structural Engineering & Design leer je de constructies van gebouwen en infrastructuur te ontwerpen, schematiseren, berekenen en toetsen. Je doet ook wetenschappelijke onderzoeksvaardigheden op, zoals klein- en grootschalig laboratoriumonderzoek en analytisch en numeriek onderzoek. Je maakt daarbij gebruik van ondersteunende methodes, zoals analytische en experimentele methodes, eindige elementen en andere numerieke methodes, kunstmatige intelligentie, programmeren, parametrisch ontwerpen en optimalisatie. De vakgebieden waar jij je als student van deze mastertrack mee bezighoudt zijn:

  • Ontwerpen van (de topologie van) constructies in relatie met het ruimtelijke gebouwontwerp, en het creëren van nieuwe typologieën, b.v. lichte draagconstructies, dit alles met behulp van traditionele en kunstmatige intelligentie (AI) technieken;
  • Toegepaste mechanica: de respons van constructies en materialen in termen van krachtswerking en vervormings- en trillingsgedrag;
  • Constructief gedrag en eigenschappen van constructies van gewone en ongewone constructiematerialen, zoals beton, staal, hout, metselwerk, aluminium, (biobased) composieten, glas, enzovoort.

Combinatie architectonisch en constructief ontwerpen
Wil je graag architectonisch en constructief ontwerpen combineren? Dan kun je een zogenaamde Double Track doen. Daarmee studeer je af in zowel de mastertrack Architectural Urban Design and Engineering (AUDE) alsmede in de mastertrack Structural Engineering & Design.

Structural Engineering & Design bij de TU/e
Op de faculteit Bouwkunde aan de TU/e zitten alle hoofddisciplines van het ontwerpen van gebouwen onder één dak. Dit is één van de aspecten die deze master studie aan de TU/e zo gewild maakt: je studeert constructief ontwerpen in de context van de andere bouwdisciplines. Bij andere universiteiten is de ontwerpende architectuurtak soms ver verwijderd van de ingenieursdisciplines, en ook de constructeurs, bouwfysici en installatietechnici zitten vaak niet bij elkaar.

Daarnaast is er een vruchtbare kruisbestuiving tussen onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Deze verwevenheid van onderwijs en onderzoek ervaar je als student aan den lijve. Zo draai je in het vak ‘Research Project’ mee in lopend wetenschappelijk onderzoek, meestal samen met promovendi. Jouw werk kan hierdoor zomaar worden meegenomen in wetenschappelijke publicaties. Ook de meeste afstudeerprojecten zijn gekoppeld aan lopend onderzoek.

Als student kun je gebruik maken van het ruim geoutilleerde Structures Laboratorium van TU/e. Hier doe je zelf experimenteel onderzoek, met hoogwaardige apparatuur, onder begeleiding van lab-personeel. Zo nodig op metershoge constructiedelen.

Stuctural engineer and designer: iets voor jou?
De mastertrack Structural Engineering & Design is een veelzijdige track, waarbij verschillende vaardigheden van pas kunnen komen. Misschien ben jij sterk in (constructief) ontwerpen, terwijl een andere student juist focust op de berekeningen en weer een ander opgaat in onderzoek. Het kan allemaal en het biedt volop mogelijkheden. Ben je daarnaast nieuwsgierig aangelegd en beschik je over flink wat creativiteit, abstractievermogen, technische interesse en ruimtelijk inzicht? Dan is deze mastertrack echt iets voor jou. Als afgestudeerde in deze track vind je gemakkelijk een baan bij een ingenieursbureau, bij de (semi-)overheid of bij uitvoerende partijen. Of je ziet je master als een mogelijke voorbereiding op een academische carrière en studeert door voor een EngD of PhD.

Ook als afgestudeerde hbo-student kun je kiezen voor deze mastertrack. Je volgt dan vóór aanvang een premaster van 30 EC. 

Speel video
Diane Schoenmaker

Chat met onze studenten

Mastertracks

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.