Hoe word je een PhD-kandidaat

Promovendus worden

Je hebt verschillende opties om aan de Technische Universiteit Eindhoven te promoveren. Je kunt namelijk met of zonder dienstverband een PhD-kandidaat worden. De meeste promovendi zijn in dienst van de TU/e. Je kunt echter ook een PhD-kandidaat worden door zelf financiering te zoeken. Sommige promovendi werken in deeltijd aan hun doctoraat. Lees verder voor meer informatie over de toelatingseisen, de verschillende opties om te promoveren en de ondersteuning voor promovendi uit het buitenland.

Aan welke eisen moet ik voldoen?

Belangrijkste toelatingscriteria zijn je wetenschappelijke kwaliteiten: je moet thuis zijn in de theorie en methodologie van jouw vakgebied. Daarnaast geldt een opleidingseis. Je moet een Nederlands masterdiploma hebben (doctoraaldiploma oude stijl) of een buitenlands equivalent. Niet elke buitenlandse vooropleiding en/of masteropleiding geeft automatisch toegang tot een Nederlands promotietraject. Dit wordt per kandidaat bekeken. Omdat Engels de voertaal in de wetenschap is, verwachten we een C1-niveau van onze PhD-kandidaten. Eventuele andere eisen kun je vinden in de vacatureomschrijving(en). 

In dienst van de TU/e

Het overgrote deel van de promovendi treedt in dienst bij de universiteit om een promotietraject te doorlopen. Je solliciteert dan op een openstaande PhD vacature. Als je wordt aangenomen, heb je tijdens je opleiding de status van een medewerker. Promovendi zijn gewaardeerde personeelsleden van de TU/e staf. Je ontvangt een salaris en hebt recht op uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden. Promovendi in dienst van de universiteit besteden minimaal 10% van hun tijd aan onderwijstaken.

Een fulltime promotie duurt doorgaans vier jaar. Soms kun je solliciteren op een PhD-TA (Teaching Assistent) vacature. In andere gevallen kan je contract later nog worden omgezet naar een PhD-TA track. Uiteraard in goed overleg met je supervisor en alleen als er binnen de faculteit ruimte voor is. Een PhD-TA track duurt vijf jaar. Dit extra jaar, dat volledig in het teken staat van het geven van onderwijs, kun je verspreiden over de gehele contractperiode.

PhD vacatures

Ben je geïnteresseerd en voldoe je aan de eisen in de vacature? We zien je sollicitatie graag tegemoet!

Wil je filteren op bijvoorbeeld de faculteit? Bekijk dan het PhD vacature-overzicht via de knop hieronder. Ook vind je op onze werken-bij website meer informatie over het sollicitatieproces. 

Zonder dienstverband

Je kunt ook promoveren zonder dienstverband bij de TU/e. Dan heb je bijvoorbeeld een afspraak met een derde partij om een promotietraject te volgen. Zo kun je een werkgever hebben die je financieel ondersteunt. Of je ontvangt een beurs van een andere organisatie. Ook heb je de mogelijkheid om geen samenwerking aan te gaan met een derde partij. Je kunt dan soms wel materiële en/of financiële steun ontvangen.  

Je kunt ook promoveren naast andere werkzaamheden, waardoor je meestal langer doet over je promotietraject. Zonder dienstverband heb je geen onderwijsverplichtingen bij de TU/e. 

Promotor

Zonder dienstverband ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een promotor. De eerste stap is dan om een professor te vinden die bereid is om je te adviseren over je project. Afhankelijk van het type onderzoek kan het ook zo zijn dat de TU/e een supervisor aanwijst. 

Tuition fee

PhD kandidaten die niet door de TU/e worden aangenomen, moeten een jaarlijkse ‘tuition fee’ betalen (vergelijkbaar met collegegeld). Deze vergoeding dekt de onderwijs- en operationele kosten.

Type PhD zonder dienstverband Jaarlijkse 'tuition fee' Jaarlijkse 'tuition fee' met gebruik van dure technologie
CSC beurzen Niet van toepassing Niet van toepassing; gebruik van dure technologie alleen na goedkeuring
Beurzen € 15.000 € 35.000
Extern gefinancierd € 15.000 € 35.000
Externen € 5.000 € 25.000

De directeur van de faculteit kan een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de 'tuition fee' verlenen. Mogelijke redenen om vrijstelling te verlenen zijn: 

  • het niet voltijds werken in het promotietraject,
  • het hebben van een kleine studiebeurs,
  • geen gebruik maken van de campus faciliteiten of laboratoria.
PhD-kandidaat worden als international

Support for internationals

Verhuizen naar een ander land, met zijn andere gewoonten, regels en procedures, kan een grote stap zijn. De TU/e heeft een speciaal supportteam om je te helpen bij de overstap. Zij kunnen je helpen met huisvesting, verblijfs- en werkvergunningen en andere praktische zaken. Daarnaast stimuleert de TU/e een gezonde werk-privé balans en zijn er tal van mogelijkheden die je helpen om je snel thuis te voelen!

Interessante links