Schakelprogramma

Schakelprogramma's 

Om een master te kunnen doen aan de TU/e moet je de juiste vooropleiding gedaan hebben. Als die niet helemaal aansluit, kun je de deficiënties inhalen met een schakelprogramma. Schakelprogramma’s zijn voor studenten die een bachelordiploma hebben gehaald in Nederland, aan het HBO of de universiteit. Als je op dit moment bezig bent met een HBO-programma en al weet dat je daarna aan de TU/e een master wil doen, kijk dan eens naar ons HBO TOP-programma. Dat is een minor waarmee je een betere aansluiting kunt krijgen met je gekozen masteropleiding.

Inhoud van het programma 

Een schakelprogramma bestaat uit maximaal 30 ECTS aan vakken, waar je 6 maanden tot een jaar over doet. Je krijgt aan het eind van je schakelprogramma geen bachelortitel. Wat je wel krijgt is toelating tot de bijbehorende masteropleiding. Als het een tijdje geleden is dat je voor het laatst geoefend hebt met wiskunde, of als je gewoon graag zeker goed voorbereid aan je schakelprogramma wil beginnen, raden we je aan om de avondcursus Basiswiskunde te doen of de zomercursus Calculus.

Praktische informatie over de inschrijving

Schakelprogramma's hebben een ongebruikelijke status binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Hoewel ze je voorbereiden op een masteropleiding vallen ze administratief gezien in de bachelorfase. Dit heeft een aantal gevolgen voor het inschrijfproces. 

Tijdens het inschrijven 

Je schrijft je in voor een schakelprogramma via Studielink. De schakelprogramma's staan onder bacheloropleidingen. Wel hanteren we de uiterste inschrijfdatum van 1 mei voor de masteropleidingen. (Of 1 november voor schakelprogramma's die op 1 februari starten.) 

  • Tijdens het inschrijven zie je de vraag 'Starts in the first year?' 
  • Selecteer 'no (authorization required)'. 
  • Nu zie je in een uitklapmenu de schakelprogramma's staan. 

Studiefinanciering 

Ook voor de studiefinanciering vallen schakelprogramma's onder de bachelorfase. Bij het aanvragen van studiefinanciering moet je dan ook niet het schakelprogramma opgeven maar de bacheloropleiding waar de vakken van het schakelprogramma onder vallen.

Contact