Schakelprogramma

Schakelprogramma's 

Om een master te kunnen doen aan de TU/e moet je de juiste vooropleiding gedaan hebben. Als die niet helemaal aansluit, kun je de deficiënties inhalen met een schakelprogramma. Schakelprogramma’s zijn voor studenten die een bachelordiploma hebben gehaald in Nederland, aan het HBO of de universiteit. Een lijst met al onze schakelprogramma's vind je onderaan deze pagina.  

Als je op dit moment bezig bent met een HBO-programma en al weet dat je daarna aan de TU/e een master wil doen, kijk dan eens naar ons HBO TOP-programma. Dat is een minor waarmee je een betere aansluiting kunt krijgen met je gekozen masteropleiding.

Inhoud van het programma 

Een schakelprogramma bestaat uit maximaal 30 ECTS aan vakken, waar je 6 maanden tot een jaar over doet. Je krijgt aan het eind van je schakelprogramma geen bachelortitel. Wat je wel krijgt is toelating tot de bijbehorende masteropleiding. 

Als het een tijdje geleden is dat je voor het laatst geoefend hebt met wiskunde, of als je gewoon graag zeker goed voorbereid aan je schakelprogramma wil beginnen, raden we je aan om de avondcursus Basiswiskunde te doen of de zomercursus Calculus.

Let op: mogelijk toelatingseisen voor schakelprogramma instroom 2019/2020

Vanaf het collegejaar 2019-2020 moeten aanmelders voor het schakelprogramma rekening houden met twee toegangseisen. Met deze toetsen wordt getest of je het schakelprogramma met een goede kans op succes kunt gaan volgen. Houd rekening met een kostenpost van ongeveer 300 euro.

De toets voor Engels is voor iedereen verplicht. De toets Wiskunde wordt gebruikt voor de opleidingen aan alle faculteiten, met uitzondering van Industrial Design en Bouwkunde. Laatstgenoemde faculteiten raden de toets sterk aan als zelfbeoordeling, maar stellen hem niet verplicht. Uiterlijk 1 december zal hier worden gecommuniceerd of deze veranderingen voor het aankomende collegejaar definitief zullen worden ingevoerd. 

Praktische informatie over de inschrijving

Schakelprogramma's hebben een ongebruikelijke status binnen het Nederlandse onderwijssysteem. Hoewel ze je voorbereiden op een masteropleiding vallen ze administratief gezien in de bachelorfase. Dit heeft een aantal gevolgen voor het inschrijfproces. 

Tijdens het inschrijven 

Je schrijft je in voor een schakelprogramma via Studielink. De schakelprogramma's staan onder bacheloropleidingen. Wel hanteren ze de uiterste inschrijfdatum van de masteropleidingen, 1 augustus. (Of 1 januari voor schakelprogramma's die op 1 februari starten.) 

  • Tijdens het inschrijven zie je de vraag 'Starts in the first year?' 
  • Selecteer 'no (authorization required)'. 
  • Nu zie je in een uitklapmenu de schakelprogramma's staan. 

Studiefinanciering 

Ook voor de studiefinanciering vallen schakelprogramma's onder de bachelorfase. Bij het aanvragen van studiefinanciering moet je dan ook niet het schakelprogramma opgeven maar de bachelopopleiding waar de vakken van het schakelprogramma vandaan komen.