Excellence Programma Wiskunde

Voor VWO 5 en 6 leerlingen die op zoek zijn naar uitdagende lesstof op het gebied van Wiskunde wordt Calculus 1 aangeboden als onderdeel van het Excellence Programma. Dit betekent dat je als middelbare scholier aan de slag kunt gaan met de lesstof die op de Technische Universiteit Eindhoven wordt gegeven!

Wat houdt het in om het calculusprogramma te volgen:

In Calculus 1 ga je aan de slag met de lesstof van Calculus zoals dit ook aan eerstejaars studenten wordt gegeven. Van de oefenopdrachten tot de tentamens volg je het volledige vak in 20 weken.  Je wordt begeleidt door een tutor vanuit de universiteit, die je inhoudelijk helpt met het materiaal.

Let wel op: al het lesmateriaal voor Calculus is Engelstalig. Je tutorgroep wordt in het Nederlands gehouden, dus hier kun je ook terecht voor vragen over de Engelse termen.

De lesstof volg je via Canvas, dat is het systeem waar we op de TU/e ook mee werken. Je krijgt dus al een goede kijk in hoe onze studenten vakken volgen. Je hebt hier geen TU/e inschrijving voor nodig, omdat het een speciale ‘open source’ variant is.

Per week ben je ongeveer 4 uur bezig met het Excellence programma; 1 uur aan het bekijken van nieuwe lesstof, 1 keer in de twee weken een tutormeeting van een uur, de overige tijd aan de opdrachten. Je levert wekelijks huiswerkopdrachten in, die door je tutor worden nagekeken.

Afhankelijk van je woonplaats wordt de tutorgroep online of op de universiteit gehouden. Het tijdstip en de locatie van de tutormeeting spreek je zelf met je tutor af, dit wordt afgestemd met de hele tutorgroep.

Tijdens het Excellence Programma maak je 2 tussentoetsen en 1 eindtoets. Deze toetsen worden real-life op de universiteit gemaakt. De momenten staan vast:

Tussentoets 1

20/10/2023

Tussentoets 2

8/12/2023

Eindtoets

2/2/2024

Er wordt verwacht dat wanneer je deelneemt aan het programma, je bij deze momenten aanwezig bent.

Wat heb ik aan het volgen van het Excellence Programma:

Na het succesvol afronden van het Excellence Programma Wiskunde ontvang je een certificaat. Je cijfer wordt bepaald aan de hand van het huiswerk (10%), tussentoets 1 (10%), tussentoets 2 (10%), en de eindtoets (70%).

Omdat het programma grotendeels digitaal is, en onder begeleiding van een tutor, kun je geen vrijstelling krijgen voor het vak als je op de TU/e komt studeren. Deze opzet maakt het namelijk haalbaar om een universiteitsvak aan te bieden aan scholieren, wat anders met roosters en capaciteit van TU/e docenten niet mogelijk zou zijn.

Wel geeft het programma je een beeld van wiskunde op de TU/e, en biedt het je de ruimte om je meer te verdiepen in de stof tijdens de middelbare – calculus bouwt namelijk voort op de stof die je bij wiskunde B behandeld.

Wat voor kosten zijn verbonden aan het volgen van het programma:

 

Voor het programma vragen we een vergoeding per leerling van 35 euro om de kosten die vanuit de TU/e gemaakt worden gedeeltelijk te dekken. Leerlingen krijgen bijvoorbeeld een lesboek in bruikleen

 

Let op: eventuele reiskosten vallen op de school/leerling.

Aanmelden

Het Excellence Programma Wiskunde start bij de start van het schooljaar, in september. Er kunnen maximaal 50 scholieren deelnemen aan het programma.

Aanmelding verloopt via een decaan of docent van de school. Vervolgens beoordelen wij of je toegelaten wordt tot het programma.

Wil je een scholier aanmelden? Vul dan het formulier hier in, en wij nemen contact met je op. Let op: de aanmeldingen voor de start in september 2023 zijn open t/m 26 juni. Hierna is het niet meer mogelijk leerlingen aan te melden voor het programma van september 2023.