Innovation Challenge

Voorspel hoe mensen in 2040 een technologie gebruiken 

Na de succesvolle voorgaande edities organiseren de opleidingen Psychology & Technology, Sustainable Innovation en Industrial Engineering in het collegejaar 2019-2020 wederom de Innovation Challenge voor 5- en 6- vwo-scholieren! Honderden scholieren uit verschillende regio’s in het land hebben door middel van de Innovation Challenge al een bijzondere invulling gegeven aan hun profielwerkstuk.

De opdracht

Omdat het thema een bron van inspiratie blijft,  dagen we -net als vorig jaar- 5 en 6 vwo'ers uit met de opdracht: Voorspel hoe mensen in 2040 een technologie gebruiken.

Leerlingen kunnen individueel meedoen of in groepjes tot vier personen. Ze worden inhoudelijk begeleid door enthousiaste studenten van de opleiding Psychology & Technology, Sustainable Innovation of Industrial Engineering. Zij worden op de achtergrond gecoacht door TU/e-docenten. Het eindresultaat is een verslag en een poster, die door de leerlingen wordt gepresenteerd op de I-day (Innovation Day) op de TU/e op 20 maart 2020. Een deskundige jury beoordeelt het werk van de scholieren.

De winnaar ontvangt een reischeque ter waarde van €500,-.   

De opdracht

Allereerst wordt er een onderwerp gekozen om aan de wedstrijd mee te doen. Dit moet een technologie zijn die in het jaar 2030 deel zou kunnen uitmaken van het dagelijks leven. De keuze voor een technologie is geheel vrij, zolang er maar een nieuwe, zelf bedachte, toepassing wordt bedacht. Er kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Robots in de zorg
  • Verlichting waar je slim van wordt
  • Nieuwe bouwtechnieken zoals het waterwonen
  • Mobiele en online communicatie
  • Slimme elektriciteitsnetwerken
  • Medische technologie in huis
  • Domotica
  • Milieuvriendelijke energie
  • Terugdringen van wachttijden in de zorg
  • Optimalisering van vervoer van A naar B

Ook andere onderwerpen zijn mogelijk.

Begeleiding

Voor alle deelnemers organiseren we een startbijeenkomst en een presentatietraining op de TU/e. De startbijeenkomst vindt plaats op 9 oktober 2019. Op 8 januari 2020 wordt er voor alle deelnemers een presentatie- en postertraining verzorgd als voorbereiding op de I-day.

Tijdens de Innovation Challenge word je begeleid door een student van de opleiding Psychology & Technology,  Sustainable Innovation of Industrial Engineering. Deze begeleiders hebben zelf soortgelijke projecten bij de opleiding afgerond en hebben dus voldoende ervaring om je inhoudelijk te ondersteunen. Je begeleider zal je aan het begin van het proces helpen om een planning te maken. Vervolgens werk je samen met je begeleider de opdracht door. Natuurlijk kun je altijd terecht bij je begeleider voor vragen over de opdracht of je werkstuk! Naast deze studentbegeleiders bieden enkele hoogleraren en docenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) inhoudelijke ondersteuning bij de opdrachten, afhankelijk van de gekozen onderwerpen.

Profielwerkstuk

De Innovation Challenge is ook inzetbaar als profielwerkstuk! Wanneer je de Innovation Challenge wilt inzetten als profielwerkstuk, kun je dit aangeven tijdens de inschrijving. We zullen dan contact opnemen met de begeleider vanuit school om afspraken te maken over het verloop van de Innovation Challenge en de eisen omtrent het profielwerkstuk.

Innovation Day

De Innovation Day (I-Day) is de afsluitende dag van de Innovation Challenge. Op deze dag komen alle deelnemers bij elkaar in Eindhoven om aan elkaar en aan een jury hun ideeën te presenteren. De I-Day vindt plaats op 20 maart 2020. De jury, maar ook publiek dat de postermarkt passeert, zal alle deelnemers beoordelen. Nadat ze alle ideeen hebben gezien, gaat de jury in beraad en wijst de groepjes aan die `s middags in de grote finale gaan uitmaken wie de winnaar wordt. Uiteindelijk worden er twee beste ontwerpen gekozen: de Juryprijs en de Publieksprijs. De Juryprijs gaat er vandoor met een reischeque van €500,-. Uiteraard gaat de winnaar van de Publieksprijs niet met lege handen naar huis!

Meld je aan!

Meld je vandaag nog aan om deel te nemen aan de Innovation Challenge! Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk 30 september 2019.