EngD Smart Buildings & Cities, Building Performance

Oindrila Ghosh

The value of a EngD traineeship: working with the best in your field

Wie: Oindrila Ghosh
Land van herkomst: India
EngD: Building Performance TU/e

Onlangs startte een nieuwe groep EngD-trainees hun tweejarig programma. Een van de trainees is Oindrila Ghosh uit India. Haar programma is verbonden aan de leerstoel Building Performance van de Technische Universiteit Eindhoven en omvat de evaluatie en verbetering van geavanceerde regelstrategieën voor complexe zonweringsystemen. Het project staat onder toezicht van Prof. ir J. Hensen en Dr. ir. R. Loonen. “Ik kende deze groep al en ik volgde hun werk omdat ze een zeer goede reputatie hebben in mijn vakgebied. Dus toen ik ontdekte dat er een vacature was voor een EngD-positie hier in Eindhoven, heb ik onmiddellijk gehandeld en gesolliciteerd.”
 

Van New Delhi, Londen en Singapore naar Eindhoven

Verhuizen naar een ander land was niet nieuw voor Oindrila. Oindrila is architect van opleiding en heeft een masterdiploma in Sustainable Environmental Design van de Architectural Association, Londen. Vóór haar master heeft ze ook een jaar gewerkt als geregistreerd architect bij een internationaal architectenbureau in New Delhi, India. Ze heeft ook gewerkt als onderzoeker bij het MIT-International Design Centre aan de Singapore University of Technology and Design. “In Singapore realiseerde ik me dat ik niet de rest van mijn leven specifiek in de academische wereld actief wilde zijn. Ik wil werken in een meer zakelijke omgeving. Deze EngD helpt me te bereiken wat ik echt wil: terugkomen in het bedrijfsleven. Mijn ideale baan in de toekomst zou op een onderzoeksafdeling voor bouwfysica binnen een bedrijf zijn, waar ik kan werken aan geavanceerde technische problemen en nieuwe uitdagingen.”

Na het wonen in New Delhi, Londen en Singapore, is het leven in Eindhoven heel anders. “Ja, Eindhoven heeft een kleinere schaal, maar dat betekent ook dat het een meer ontspannen tempo heeft. Singapore is zo hightech en snel en dat moet je maar bijhouden. Eindhoven is op een menselijk niveau gemakkelijker in de omgang. De mensen zijn hier erg aardig. Ik woonde natuurlijk al eerder in Londen, dus ik kende de West-Europese manier van leven al een beetje. Ik wist dat ik het sombere weer in de herfst en winter best aankan. Ik kan zeggen dat mijn overstap naar Eindhoven moeiteloos is verlopen. Het enige moeilijke was een ​​huis vinden. De woningmarkt is behoorlijk overspannen in Eindhoven. Gelukkig was ik net op tijd om me in te schrijven voor een studio toen ze online beschikbaar kwamen. Binnen 5 minuten waren allebei de studio’s al vergeven.”

Verbeteren verschillende vaardigheden

Elke faculteit met een EngD-programma kiest zelf de inhoud voor het tweejarige programma. Bij sommigen werk je aan projecten met een groep en in anderen, zoals die van Oindrila, werk je alleen. “Ik werk met allerlei verschillende disciplines samen. Met het werk dat ik doe, draag ik bij aan vooruitgang. Momenteel werk ik voor een startup voor binnenzonwering met zonvolgsystemen, ook wel sun tracking. Ik houd mij ook bezig met het informeren van de markt over binnenzonwering en de voordelen daarvan. Ik ben dol op het vinden van oplossingen om een ​​product voor de markt te verbeteren en dit vanuit een ondernemend perspectief te bekijken. In mijn werk word ik goed ondersteund door mijn supervisor en PhD-collega.”

Oindrila verbetert ook haar vaardigheden in allerlei verschillende workshops en cursussen. “Aan het begin van mijn traineeship heb ik hier op de universiteit een persoonlijkheidsonderzoek gedaan. Het helpt om goed te kijken naar welke vaardigheden je mist. Ik heb bijvoorbeeld in de workshop veel geleerd over timemanagement en planning. In het westen zijn culturen meer monochroon met vaststaande plannen en strakke tijdschema's. Hoe meer je naar het zuiden en oosten gaat, hoe meer polychroon en dus losser een cultuur wordt. Dus het helpt mij om veel over deze verschillen te leren. Een workshop over het werken met mensen met verschillende achtergronden gaf me nieuwe inzichten. Ik leer ook Nederlands. Eerst de basis en later meer gericht op mijn werkveld. Meestal zijn voorschriften in het Nederlands en ik wil ze kunnen lezen.”

Betere baankansen door EngD

"Ik weet zeker dat mijn EngD-traineeship helpt om betere baankansen te krijgen. Voor mensen die overwegen wat meer technologische knowhow te krijgen, een hands-on mentaliteit hebben en in het bedrijfsleven willen werken, daar is een EngD echt iets voor. Als je meer bezig bent met onderzoek en wilt lesgeven, ben je waarschijnlijk meer op je plek in een promotieonderzoek. Met een EngD doe je werkervaring op in het veld, wat zeker een pluspunt is in je toekomstige carrière.”