PDEng Data Science

Ravi Thakkar

"De voordelen van student zijn, leren, werkervaring opdoen en betaald krijgen"

Ravi Thakkar is de 3.000e afgestudeerde EngD-kandidaat

Wie: Ravi Thakkar
Land van herkomst: India
EngD: Data Science aan de Jheronimus Academy of Data Science (JADS)

Begin dit jaar heeft Ravi Thakkar het EngD-programma voor data science succesvol afgerond en zijn diploma behaald. Wat hij niet wist, is dat de academisch directeur een verrassing voor hem in petto had bij de diploma-uitreiking. Ravi was namelijk de 3.000e EngD-kandidaat die zijn diploma behaalde. “Ik was zo verrast! De map met mijn diploma, bevatte een formulier waar 3000e EngD stond en ik begreep het aanvankelijk niet. Naast mijn diploma kreeg ik allerlei leuke cadeaus en een aantal van mijn collega-kandidaten wilden wel met mij ruilen zodat zij de 3000e zouden zijn,” vertelt Ravi met een lach. Hij kijkt met een goed gevoel terug op zijn EngD. We bezoeken Ravi bij zijn nieuwe werkgever Signify. Direct nadat hij zijn EngD-programma had voltooid, begon hij aan zijn baan als data scientist bij hun supply chain team.

Master in Duitsland
“Na mijn Bachelor in India wilde ik mijn interessegebied vergroten en andere delen van de wereld verkennen. Ik was ook nieuwsgierig hoe opleidingen op andere plekken zouden zijn. Een vriend van mij studeerde in Duitsland en ik vond het leuk wat hij me over het land en zijn leven vertelde. Ik besloot mijn Master in computerwetenschappen aan de Technische Universiteit van Braunschweig te gaan doen.” Toen Ravi zijn Master had afgerond, ging ik op zoek naar een baan. Een EngD-programma stond op dat moment nog niet op zijn lijstje. “Ik was op Studyportals op zoek naar interessante PhD-programma's en kwam het data science EngD-programma tegen. Ik besloot me aan te melden en kreeg een uitnodiging voor de challenge week die ze organiseren om de beste kandidaten te vinden. ”

24/7 Data Challenge Week
De data science EngD maakt geen deel uit van een bepaalde faculteit, maar valt onder de Jheronimus Academy of Data Science (JADS), een gezamenlijk initiatief van de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit van Tilburg en het Data Science Center Eindhoven. “De 24/7 Data Challenge Week was heel intens. De beoordelaars kijken tijdens die week naar het grote geheel van elke kandidaat. Natuurlijk heb je voor deze EngD een technische achtergrond nodig, maar ze kijken ook naar vaardigheden en gedrag zoals creativiteit, zelfbewustzijn, kritisch denken, een teamspeler zijn en communicatie. In vijf dagen werk je met je team aan uitdagingen en uiteindelijk presenteer je de oplossingen. Maar de focus ligt niet alleen op resultaten, je krijgt ook tijd voor sociale activiteiten. Na het assessment krijgt iedereen een sollicitatiegesprek. Niet veel later hoor je of je bent aangenomen of niet. Ik was echt blij dat ik werd toegelaten!”

Persoonlijke ontwikkeling
Een groot deel van het EngD-programma is gericht op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. Je werkt 25 uur per week aan cases en 15 uur per week zijn voor persoonlijke ontwikkeling. Tijdens het programma moeten alle kandidaten deelnemen aan de challenge week voor de volgende lichting kandidaten. “Je werkt met de nieuwe groep en hebt een rol als teamlid of teamleider. Je leert ook veel over jezelf. Ik heb geleerd dat ik een goede facilitator ben door mensen zich op hun gemak te laten voelen en ze te begeleiden. Later in het programma werkte ik ook aan mijn leiderschapskwaliteiten toen ons werd gevraagd om een ​​data science-module voor de TU/e te organiseren. Ik had de leiding over het project en was ook een teamleider van een van de challenges. Het doel was om studenten een kennismaking met data science te geven op een niveau dat voor hen begrijpelijk was. Wat ik erg leuk vind aan het EngD-programma, is dat je aan je doelen werkt. Als groep geef je elkaar feedback waarbij een coach aanwezig is. Elke drie maanden praat je met de coach over het bereiken van je doelen en hoe alles gaat. De cursussen voor persoonlijke ontwikkeling zijn ook afgestemd op deze doelen.”

Diverse nationaliteiten
“De mensen bij de data science EngD zijn zo divers. Ze komen van over de hele wereld, hebben allerlei studies afgerond en hebben een verschillende kijk op de opdrachten. Het programma leert je effectief samen te werken in internationale teams. In een van de groepen werkte ik met een Nederlander en een Bulgaar. In India zijn we niet erg direct, maar in deze groep heb ik geleerd dat het soms beter is om direct en transparant te zijn. In India zouden mensen geen nee zeggen en het proberen om iets toch vooral elkaar te krijgen en dan alsnog nee zeggen. In het Nederlandse dagelijkse leven heb ik geleerd dat wanneer je een etentje hebt en de gastheer vraagt ​​of je meer eten wilt en je nee zegt, ze het niet meer aanbieden. Dat was wel even wennen.”

Engels en Nederlands
“Ik vind het leuk in Nederland. Het is niet heel anders dan Duitsland, behalve het als het gaat om Engels spreken. Toen ik net in Nederland was aangekomen, moest ik iets ophalen bij een Primera. Er stond een oudere dame achter de balie en ik verwachtte niet dat ze Engels zou spreken, maar dat deed ze dus wel! Dat zou in Duitsland echt niet het geval zijn geweest. Ik ben Nederlands aan het leren en hier bij Signify hebben we Dutch Friday om iedereen aan te moedigen Nederlands te spreken.”

Verborgen talenten
“Mijn algemene ervaring met het EngD-programma was goed. Het is een enorme uitdaging, maar je vindt je verborgen talenten en je verbetert jezelf. Je krijgt de voordelen van het student zijn, leert, krijgt werkervaring en wordt betaald. Het is echt een waardevol programma voor de rest van je carrière.”