PDEng Qualified Medical Engineer

Sophie Cramer

EngD geeft brede inkijk in de keuken van het ziekenhuis

Naam: Sophie Cramer
Land van herkomst: Nederland
EngD: Qualified Medical Engineer

Na een bacheloropleiding Industrieel Ontwerp aan de Technische Universiteit Delft was het voor Sophie eigenlijk al heel snel duidelijk dat ze zou doorstuderen in een medische richting: “Ik heb een minor gedaan in geneeskunde, waarbij ik erachter kwam dat werken in de gezondheidszorg en het bijdragen aan een betere kwaliteit van leven me meer voldoening geeft dan het ontwerpen van alledaagse producten.” Ze stapte over naar de master Biomedical Engineering en kwam vervolgens via een stage terecht bij het LUMC, waar ze afstudeerde op de neonatologie afdeling. “Daarna bleek dat het ziekenhuis een plek vrij had voor een EngD student, maar dat ze nog op zoek waren naar een klinische opdracht. De neonatoloog waar ik mee werkte heeft toen ons project aan ze voorgelegd. Ze kregen mij er gratis bij.”

Het mooie aan een EngD in een ziekenhuis vindt Sophie dat je je op een brede manier ontwikkelt. Vanuit je plek als techneut bij de technische dienst meerdere klinische afdelingen ziet en zo leert hoe de alles rondom techniek in een ziekenhuis georganiseerd is. Sophie: “Deze brede kijk is uniek aan het EngD programma. De opleiding is naar mijn mening beter te vergelijken met een traineeship dan met een PhD, waar je je toch meer op een onderwerp stort. Het EngD programma aan de TU/e heeft ook een vast cursusprogramma, waarbij je in contact komt met andere EngD trainees. Dit vond ik erg waardevol: we werkten allemaal aan dezelfde soort opdrachten maar dan in andere ziekenhuizen. Ik hoorde hoe dingen anders georganiseerd zijn en kon mijn opdrachten en projecten bespreken met gelijkgestemden, wat heel leerzaam was.”

Brug slaan tussen medische wereld en techniek

Dat Sophie naar haar studie zowel een EngD als een PhD zou gaan doen, was niet iets wat ze op voorhand al in gedachten had. “Ik wist al snel dat ik geen diehard engineer ben, maar het juist erg leuk vind om een brug te kunnen slaan tussen de medische wereld en de techniek. Na mijn afstuderen vond ik het lastig om te bedenken waar ik zo’n functie zou kunnen vinden, maar gelukkig kan ik dit bij het LUMC heel goed doen.”

 

Het mooie van een EngD traject is dat er dicht bij de bron iets ontwikkeld wordt. Sophie vindt het erg interessant maar ook belangrijk dat ze dicht op de zorg zit en meekrijgt waar het echt om draait door het zien van patiënten en de zorg die zij krijgen. Tijdens je EngD leer je echt het belang van samenwerken met verschillende disciplines om een goed resultaat te bereiken. “Ik wist erg weinig van vroeggeboren baby’s en mijn collega’s weinig over het ontwerpen van techniek, dus je hebt elkaar echt nodig om tot een waardevol product te komen.”

Do’s en don’ts

Een EngD aan de TU/e is volgens Sophie wel echt aan te raden aan iedereen die hierover nadenkt: “Het cursusprogramma is goed opgezet, en tijdens de cursusdagen vond ik het fijn dat ik informatie en ervaringen uit kon wisselen met collega’s. Behalve op de cursusdagen deed ik mijn werk altijd in het ziekenhuis, dus heb niet echt gebruik kunnen maken van de faciliteiten die de TU/e biedt. Een pré is wel dat de campus ontzettend goed bereikbaar is.” Een tip die Sophie wil meegeven is zorgen voor time-management: “Zorg dat je eerst een opdracht afrondt voordat je aan iets nieuws begint, want door de breedte van je EngD raak je heel veel in projecten of onderwerpen verzeild. Ondanks dat ik daar soms moeite mee had is het natuurlijk ook wel weer extra uitdaging.” Als je op een brede manier wil leren hoe techniek wordt toegepast in de gezondheidszorg, dan zou Sophie een EngD zeker aanraden, terwijl als je al goed weet dat je onderzoek wil doen in een bepaald sub gebied, een PhD misschien beter bij iemand past.

Audience Award

Sophie heeft onlangs een Audience Award gewonnen voor de ontwikkeling van de BreatheBuddy. Dit was voor haar een bijzonder moment: “ik vond het een hele eer dat ik genomineerd werd. Momenteel werk ik nog steeds op de afdeling, wat een pluspunt is, want het leeft nog steeds.” Nog los van de prijs stond Sophie vooral versteld van het aantal lovende reacties dat ze kreeg. Samen met een verpleegkundige heeft ze een filmpje gemaakt, waardoor mensen binnen een minuut kunnen leren waar haar onderzoek over gaat. Sophie is bezig met de ontwikkeling van een apparaatje wat premature baby’s moet stimuleren om weer te ademen op het moment dat er een apneu optreedt. Tijdens het EngD heeft ze in kaart gebracht hoe verpleegkundigen dat nu doen en heeft ze aangetoond dat mechanische stimulatie ook effect kan hebben. Op basis daarvan heeft ze de BreatheBuddy ontwikkelt, een klein apparaatje dat automatisch en direct zal reageren, zonder tussenkomst van de verpleegkundige. Begin volgend jaar hoopt ze te beginnen met de daadwerkelijke tests.