Service voor uitwisselingsstudenten

Services voor exchange studenten

Naar een universiteit in een ander land gaan is een spannend en mogelijk een enigszins uitdagend vooruitzicht, vooral als het de eerste keer is dat je in het buitenland woont.  Education and Student Affairs biedt een scala aan diensten om ervoor te zorgen dat je op tijd hier bent om aan je uitwisselingsperiode aan de TU/e te beginnen en dat al het benodigde papierwerk geregeld is. 

Een overzicht van een aantal praktische zaken die komen kijken bij het verhuizen naar Eindhoven en hoe de TU/e je daarbij zal helpen.

Na aankomst

Het meeste is al geregeld voordat je aankomt in Eindhoven, maar er zijn een aantal stappen die je bij aankomst moet nemen om je verblijf gemakkelijker te maken.  

Studenten van buiten de EU 

We nemen contact op met studenten die niet de Europese nationaliteit hebben, en die een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebben, om een afspraak te maken voor allerlei administratieve zaken. De TU/e maakt voor jou een afspraak bij de gemeente waar jij je kunt inschrijven. 

Huisvesting 

Voor meer informatie over huisvesting voor exchange students bekijk onze huisvestingspagina.

Verzekering

Omdat in Nederland een toereikende ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, is het van belang dat je voor vertrek of direct na aankomst in Nederland een verzekering afsluit.  

eu-studenten

Controleer je verzekering in je eigen land om te zien of deze je verblijf in Nederland dekt voor zowel ziektekosten als aansprakelijkheid. Nederland heeft met de volgende landen overeenkomsten op het gebied van zorgverzekering gesloten: alle EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Turkije, Marokko, de meeste landen van voormalig Joegoslavië, Tunesië, de Kaapverdische eilanden en Australië. Als je verzekerd bent bij een ziektekostenverzekering in een van deze landen, kan je verzekeringsmaatschappij je een internationale zorgpas geven met de naam Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC). Met deze kaart kun je tijdens je verblijf in Nederland een ziektekostenverzekering afsluiten.   

Zorg ervoor dat je deze pas mee naar Nederland neemt en maak er een aantal kopieën van. Je hebt deze kaart nodig om in Nederland naar de dokter te kunnen gaan.  

Als je geen aansprakelijkheidsverzekering hebt die je in Nederland dekt, kun je het beste een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten (ICS Startverzekering) via Aon. Als je naast je EHIC een gedeeltelijke ziektekostenverzekering nodig hebt, kun je de ICS Start + verzekering bij Aon afsluiten. Als je geen EHIC hebt, kan je de ICS Complete+ verzekeringsoptie selecteren.

Als je op de bevestiging aangeeft dat je wilt dat de TU/e een verzekering voor je afsluit, dan hoef je dat niet zelf te regelen. Je selecteert de optie die je wilt hebben op de bevestiging.  

studenten buiten de EU

Studenten uit landen die hierboven niet vermeld staan, wordt aangeraden een ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten bij Aon. Als je op de bevestiging aangeeft dat je wilt dat de TU/e een verzekering voor je afsluit, dan hoef je dat niet zelf te regelen. Je selecteert de optie ICS Complete+ op de bevestiging

Dekt de verzekering uit je thuisland je ook in Nederland? Vergelijk je verzekering dan met de Aon-verzekering, zodat je er zeker van bent dat je verzekering voldoende dekking biedt. 

Studenten met een (parttime) baan of betaalde stage

Heb je een (parttime) baan of betaalde stage in Nederland en verdien je minimaal het Nederlandse minimumloon, dan ben je verplicht je te verzekeren onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat je wettelijk verplicht bent een Nederlandse basisverzekering af te sluiten. Als het stagegeld lager is dan dit minimumloon, mag je geen Nederlandse basisverzekering afsluiten. In dat geval kun je je Aon-studentenverzekering of andere studentenverzekering die je zelf hebt afgesloten, behouden.

Voor de berekening van het minimumloon kun je de volgende tool gebruiken.

Brief van CAK

Tijdens je studieperiode aan de TU/e ontvang je een brief van CAK. Als je deze brief ontvangt, MOET je ALTIJD reageren! 

Instructies voor het beantwoorden van deze brief vind je op de website studyinholland.

Meld je bij je afdeling

Na aankomst ga je naar de uitwisselingscoördinator van je afdeling. Hij of zij zal je een korte introductie geven over de afdeling en je informeren over de praktische regelingen die moeten worden getroffen. Als je deelneemt aan een onderzoeksproject of een stage, neem dan ook contact op met je supervisor.  

Haal je studentenkaart op bij de servicedesk van Education and Student Affairs  

Je ontvangt informatie over je TU/e-e-mailadres en inloggegevens voor OSIRIS in je persoonlijke e-mail voor aankomst. Na ontvangst kun je een foto uploaden voor je studentenkaart. Dit moet je doen voordat je studentenkaart gemaakt kan worden.  

Als je een Nederlands adres in OSIRIS hebt geregistreerd, wordt de studentenkaart naar dit adres gestuurd. Als je een niet-Nederlands adres in OSIRIS hebt geregistreerd, ontvang je een e-mail van Education and Student Affairs zodra je studentenkaart klaar is.  

Je vindt Education and Student Affairs (ESA) op de eerste verdieping van MetaForum op de campus van de TU/e (MF 1.214). Wij bieden veel diensten aan internationale studenten. De servicedesk helpt je graag verder. Meestal krijg je direct antwoord op je vraag of kan er een afspraak worden gemaakt met een studieadviseur of een medewerker internationale betrekkingen. ESA is geopend op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur. 

Regel een verblijfsvergunning  

Kijk op de volgende website om te zien of je een verblijfsvergunning nodig hebt. Als je een verblijfsvergunning nodig hebt, vragen wij deze voor je aankomst aan. De International Office zal je over de procedure informeren. 

Inschrijving bij de gemeente  

Alle internationale studenten die langer dan vier maanden in Eindhoven verblijven, moeten zich inschrijven bij de gemeente. Neem de volgende documenten mee naar je afspraak: 

Bankrekening

Als je nog geen Nederlandse bankrekening heb kan het International Office voor jou een bankrekening openen bij de Rabobank. Het International Office zal je verder informeren over de algehele procedure. De TU/e stuurt een paar weken voor je aankomst in Eindhoven alle details van je nieuwe bankrekening via een email. De procedure om je bankrekening te openen (inclusief de ontvangst van je bankpas en je pincode) zal worden afgerond als je in Nederland bent. De volledige information hierover ontvang je na je aankomst in Nederland.

Vergeet niet om bij je bank in je thuisland te controleren of geld getransfereerd kan worden naar je nieuwe Nederlanse bankrekening. De BIC/SWIFT code van de Rabobank is RABONL2U.

Extra informatie:

  • Het bedrag wat je betaald hebt om te bewijzen dat je over voldoende financiële middelen beschikt zal worden teruggestort op je nieuwe Nederlandse rekening.
  • Als je al geld op je Nederlandse rekening hebt gezet voordat je in Nederland bent, kunnen wij niet controleren of dit geld al op je rekening staat. Dit kun je alleen zelf na aankomst in Nederland. 

Meer informatie