Immigratie, bankzaken en verzekering

Visum en verblijfsvergunning

De meeste studenten van buiten de EU die langer dan 3 maanden in Nederland willen verblijven hebben een inreisvisum en/of een verblijfsvergunning nodig. Kijk op de Nuffic-website om te controleren of je een visum en/of verblijfsvergunning nodig heeft. 

Tuberculose (TB) test

Sommige niet-EU/EER-studenten zijn verplicht om een TB-test af te leggen als onderdeel van hun verblijfstitel formaliteiten. Als dit voor jou geldt, wordt je kort na aankomst in Nederland gevraagd om een TBC-röntgenfoto te laten maken in een lokaal gezondheidscentrum. Het International Office maakt een afspraak voor je met de GGD. Aan de hand van deze lijst met nationaliteiten kunt u nagaan of u na aankomst een TBC-onderzoek moet ondergaan.

Werkvergunning

Studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER)

Iedere burger van een EER-lidstaat en Zwitserland mag in Nederland wonen en werken, hoewel er aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan en er uitzonderingen van toepassing kunnen zijn. 

Bankrekening

Als je nog geen Nederlandse bankrekening hebt, opent het International Office een Nederlandse bankrekening voor je bij de Rabobank. Je kunt hiervoor kiezen in de bevestiging die elke toegelaten student begin mei ontvangt. 

Je bent verplicht een fiscaal registratieformulier in te vullen (Rabobank CRS-formulier). Houd er rekening mee dat het ingevulde formulier moet worden gescand en verstuurd naar students.eindhoven-veldhoven@rabobank.nl De TU/e zal je enkele weken voor je aankomst in Eindhoven alle gegevens van je nieuwe Nederlandse bankrekening per e-mail toesturen. 

De procedure voor het openen van je nieuwe bankrekening wordt tijdens de bachelor of master registratiedag afgerond. Medewerkers van de Rabobank zijn deze dag aanwezig. Er wordt gevraagd om je handtekening zodat zij de rekening op jouw naam te zetten en voor je van een pas en pincode. Je kan dan in de middag van de volgende dag vanaf deze bankrekening betalen. De BIC/SWIFT code van de Rabobank is RABONL2U.

Vergeet niet om bij je eigen bank in eigen land te controleren of er geld kan worden overgemaakt naar je nieuwe Nederlandse bankrekening en welke afspraken je moet maken om geld over te maken naar deze bankrekening.
 

Inschrijven Gemeente Eindhoven

Alle internationale studenten die langer dan vier maanden in Eindhoven verblijven, moeten zich inschrijven op het gemeentehuis.
 

Verzekering

Omdat in Nederland een toereikende ziektekosten- en aansprakelijkheidsverzekering verplicht is, is het van belang dat je voor vertrek of direct na aankomst in Nederland een verzekering afsluit.  

Meer informatie

Interessante links

Interessante links