Taalvaardigheidseisen

English proficiency requirements

Om succesvol deel te kunnen nemen aan een TU/e-programma, moet je Engels goed zijn. De volgende Engelse taalvaardigheidstestresultaten worden door de TU/e geaccepteerd:

TOEFL (test van Engels als vreemde taal)

 • Totale score van minstens 90 en een minimum score van 21 voor elk onderdeel
 • We accepteren alleen de TOEFL-internetgebaseerde test (iBT)
 • We accepteren alleen scores van 1 testdatum; we accepteren geen MyBest Scores

IELTS (academische versie)

 • Overall score van minstens 6.5 en een minimum van 6.0 voor elk onderdeel
 • We accepteren de IELTS Online test niet
 • We accepteren alleen scores van 1 testdatum; we accepteren niet IELTS One Skill Retake

University of Cambridge

 • Bewijs dat je geslaagd bent voor C2 Proficiency (voorheen Certificate of Proficiency in English CPE) met een overall score van180 en minimaal 169 per onderdeel of bewijs dat je geslaagd bent voor C1 Advanced (voorheen Certificate in Advanced English CAE) met een overall score van 176 en minimaal 169 per onderdeel.


Er worden geen andere taaltests geaccepteerd dan de bovengenoemde tests.
De resultaten van de taaltest mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Scores indienen

Het is verplicht om de totaalscores en de scores per onderdeel in het TU/e online aanmeldformulier in te vullen als je een IELTS- of TOEFL-testresultaat indient. 

Na het maken van een taaltest kan het tot zes weken duren voordat je je resultaten ontvangt. Houd hier rekening mee bij het plannen van je taaltest. We raden je aan om je ruim op tijd te registeren voor de taaltest. 

Als je een IELTS- of TOEFL-test hebt gemaakt, maar nog niet het officiële rapport met testresultaten hebt ontvangen, kun je jouw resultaten uploaden en verzenden vanaf internet, inclusief jouw gebruikersnaam en wachtwoord van jouw TOEFL-account (bij voorkeur getypt en niet geschreven) of de TRF-nummer van jouw IELTS-test. De TU/e zal vervolgens jouw resultaten verifiëren op de IELTS- of TOEFL-website. Houd er rekening mee dat we jouw testresultaten moeten kunnen verifiëren vóór de laatste deadline van de aanvraag.

Uitzonderingen op de regel

 • Studenten die een Nederlands vwo diploma hebben behaald
 • Studenten met een diploma Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) van een middelbare school afgegeven onder de verantwoordelijkheid van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming. 
 • Studenten met een IB of EB diploma  (met Engels als voertaal)
 • Studenten die een vooropleiding hebben gevolgd met Engels als enige voertaal, uit de volgende landen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, VK en de VS.
 • Studenten met de nationaliteit van een van de volgende landen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en VS.

Er zijn geen andere uitzonderingen mogelijk dan de hierboven genoemde.

Dutch proficiency requirements

Als je je aanmeldt voor een TU/e opleiding in de Nederlandse taal, en je geen Nederlandse vooropleiding hebt voltooid, dien je het Nederlandse staatsexamen NT2-II in te dienen of het certificaat Nederlands als Vreemde Taal (niveau STRT, EDUP) met goed gevolg af te leggen als bewijs van taalvaardigheid in het Nederlands.

Nederlands staatsexamen NT2-II:

 1. Vraag een NT2-II aan bij een erkend taalinstituut (bijvoorbeeld James Boswell Instituut of het Talencentrum van de Universiteit van Tilburg).
 2. Meld je aan voor het Nederlandse staatsexamen NT2-II bij het DUO, het Nederlandse studentenregistratiekantoor
 3. Als je een voorwaardelijke toelating van de TU/e hebt gekregen, kun je je inschrijven voor de bacheloropleiding nadat je bent geslaagd voor het NT2-II examen.

Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT) (niveau STRT of EDUP)

 1. Registreer je als kandidaat, kies het examenniveau (STRT of EDUP) en de exameninstelling (http://cnavt.org/zoek-exameninstelling).
 2. Schrijf je in voor een examen via de exameninstelling. Dit kan tot uiterlijk uiterlijk 15 maart. Het examen vindt ieder jaar plaats in de eerste helft van mei
 3. Als je een voorwaardelijke toelating van de TU/e hebt gekregen, kun je je inschrijven voor de bacheloropleiding nadat je het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal niveau STRT of EDUP hebt behaald.