Taalvaardigheidseisen

English proficiency requirements

Om succesvol deel te kunnen nemen aan een TU/e-programma, moet je Engels goed zijn. De volgende Engelse taalvaardigheidstestresultaten worden door de TU/e geaccepteerd:

 • TOEFL (test van Engels als vreemde taal)
  Totale score van minstens 90 en een minimum score van 21 voor elke onderdeel. De TU/e accepteert alleen de TOEFL-internetgebaseerde test. Studenten kunnen hun TOEFL-resultaten rechtstreeks naar de TU/e sturen door het TU/e universitaire codenummer 8615 in te vullen. Vul ook 99: 'any department not listed' anders worden uw resultaten niet naar de juiste TU/e afdeling verzonden. 
 • IELTS (academische versie) met een overall score van minstens 6.5 en een minimum van 6.0 voor elk onderdeel.
 • University of Cambridge
  Bewijs dat je geslaagd bent voor het Certificate of Proficiency in het Engels (CPE) van de University of Cambridge, of University of Cambridge 'Certificate in Advanced English (CAE)', cijfers A-C.

Let op: het is verplicht om de totaalscores en de scores per onderdeel in het TU/e online aanmeldformulier in te vullen als u een IELTS- of TOEFL-testresultaat indient.
Er worden geen andere taaltests geaccepteerd dan de bovengenoemde tests.

Het kan tot zes weken duren nadat u uw taaltest hebt afgelegd om uw resultaten te ontvangen. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw Engelse test.
Als u een IELTS- of TOEFL-test hebt gedaan, maar nog niet het officiële rapport met testresultaten hebt ontvangen, kunt u uw resultaten uploaden en verzenden vanaf internet, inclusief uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw TOEFL-account (bij voorkeur getypt en niet geschreven) of de TRF-nummer van uw IELTS-test. De TU/e zal vervolgens uw resultaten verifiëren op de IELTS- of TOEFL-website. Houd er rekening mee dat we uw Engelse testresultaten moeten kunnen verifiëren vóór de laatste deadline van de aanvraag.
Aangezien het een aanzienlijke tijd kan duren voordat u uw testresultaten ontvangt, raden wij u aan u te registreren voor de test van uw keuze maanden voordat u uw aanmelding indient.
De resultaten van de taaltest mogen niet ouder zijn dan 2 jaar.

Uitzonderingen op de regel

 • Studenten die een vooropleiding hebben gevolgd met Engels als enige voertaal, uit deze landen, zijn vrijgesteld van de verplichting om een ​​van de bovengenoemde taaltesten in te dienen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw Zeeland, VK en de VS.
 • Studenten die een diploma hebben behaald op het Nederlandse vwo-niveau
 • Studenten met een diploma Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) van een Belgisch vwo-niveau. 
 • Als je een van de volgende nationaliteiten hebt: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en VS.
 • (Alleen als je je inschrijft voor een Bachelor opleiding): Als je een IB of EB diploma hebt (met Engels als voertaal)

Er zijn geen andere uitzonderingen mogelijk dan de hierboven genoemde.

Dutch proficiency requirements

Als je je aanmeldt voor een TU/e opleiding in de Nederlandse taal, en je geen Nederlandse vooropleiding hebt voltooid, dient u het Nederlandse staatsexamen NT2-II in te dienen als bewijs van taalvaardigheid in het Nederlands:

 1. Vraag een NT2-II aan bij een erkend taalinstituut (bijvoorbeeld James Boswell Instituut of het Talencentrum van de Universiteit van Tilburg).
 2. Meld je aan voor het Nederlandse staatsexamen NT2-II bij het DUO, het Nederlandse studentenregistratiekantoor
 3. Als je een voorwaardelijke toelating van de TU/e hebt gekregen, kun je je inschrijven voor de bacheloropleiding nadat je bent geslaagd voor het NT2-II examen.