3TU samenwerking

In februari 2007 hebben de Technische Universiteit Eindhoven, de Technische Universiteit Delft en de Universiteit Twente de 3TU.Federatie opgericht. De drie universiteiten willen hiermee in onderwijs en onderzoek tot de absolute top van Europa behoren door:

  • uitstekend geschoolde personen af te leveren;
  • innovaties te genereren, die de dynamiek en de concurrentiepositie van de Nederlandse kenniseconomie zullen versterken.

Onderwijs
De 3TU.Federatie werkt op het gebied van het onderwijs samen in de bestuurscommissie 3TU.Onderwijs. Belangrijk onderdeel van de samenwerking is de ontwikkeling van vijf gezamenlijke masteropleidingen:

  1. Embedded Systems
  2. Sustainable Energy Technology
  3. Construction Management & Engineering
  4. Systems & Control
  5. Science Education & Communication.

Naast de gezamenlijke masteropleidingen werken de drie TU's samen op een groot aantal andere deelgebieden van het onderwijs. Een belangrijk product van deze samenwerking, waar studenten direct van kunnen profiteren, is de doorstroommatrix. Voor elke bacheloropleiding die binnen de 3TU.Federatie wordt aangeboden, is hierin aangegeven tot welke masteropleidingen aan de drie TU's deze toegang geeft en onder welke condities. De doorstroommogelijkheden van bachelorstudenten in de techniek zijn daarmee aanmerkelijk vergroot.

Ontwerpersopleidingen
Onder 3TU valt ook het Stan Ackermans Institute (SAI), dat sinds 2006 opereert. Het instituut biedt tweejarige, betaalde, post-masteropleidingen aan op het gebied van technologisch ontwerpen. De opleidingen leiden tot de graad Professional Doctorate in Engineering (PDEng). Een ontwerpersopleiding zorgt niet alleen voor vergroting van de technologische kennis. Ook het toepassen van deze kennis komt uitgebreid aan bod. Dit maakt dat PDEngs zeer gewild zijn bij bedrijven.