Profielwerkstukondersteuning

Zijn je leerlingen bezig met hun profielwerkstuk over een technisch of technisch-maatschappelijk onderwerp? Dan is de profielwinkel wellicht iets voor hen!

De profielwinkel kan de leerling op allerlei manieren van dienst zijn. Zo is het mogelijk om: 

  • boeken te lenen bij de Technische Universiteit Eindhoven
  • deskundige hulp in te roepen met vragen over een technisch of technisch-maatschappelijk onderwerp
  • ondersteuning en uitvoering van experimenten te vragen wanneer dit op school niet mogelijk is

Het is belangrijk dat de leerling goed nadenkt en opschrijft wat hij of zij zoekt, en wat het probleem is. De profielwinkel kan dan inschatten of zij hierbij kan helpen. Mocht de profielwinkel niet kunnen helpen, dan zorgt zij voor een doorverwijzing naar een instituut of universiteit waar wel de nodige expertise is.

Code en koffie

Een paar voorbeelden van onderwerpen waarmee de TU/e leerlingen in het verleden al hielp, zijn: het kraken van codes, het bepalen van het cafeïnegehalte in geneesmiddelen, het maken van een hartslagmeter, het bouwen van meet- en regelsystemen, het meten van vetgehalte in chips en het doen van experimenten in een windtunnel. 

Wie nog bezig is om een onderwerp te bedenken, of al toe is aan het schrijven van het verslag, vindt op de website van de profielwinkel allerlei handige tips. De website biedt onder andere voorbeelden van onderwerpen en een mogelijke indeling van het verslag.