Masterclasses

Elk jaar organiseert de faculteit Wiskunde en Informatica masterclasses voor leerlingen van 5VWO en 6VWO. Je maakt hierbij in een collegeachtige opzet inhoudelijk kennis met een onderwerp uit de informatica of wiskunde. Je voert ook zelf opdrachten uit en krijgt demonstraties te zien; kortom: een leuke én leerzame dag op de Technische Universiteit Eindhoven!

Masterclass Cryptologie

Dinsdag 4 april 2017
Gebouw MetaForum
Zaal MF11/12 (4e verdieping)

Meld je hier aan.

Cryptologie is de wetenschap van het versleutelen van data (cryptografie) en van het breken van zulke versleutelingen (cryptanalyse) en een belangrijk onderdeel van cybersecurity.

Crypto speelt tegenwoordig een niet meer weg te denken rol in onze maatschappij. Vroeger was het gebruik van sterke crypto alleen weggelegd voor regeringen, banken, criminele organisaties en andere grote spelers. Nu heeft iedereen computers en is de cryptografie zo ver gevorderd dat zelfs veiligheidsdiensten machteloos staan tegenover versleuteling door de gemiddelde burger.

Je hebt dagelijks te maken met crypto zonder er bij stil te staan. Allerhande elektronische betalingen worden versleuteld. DVD's, Blu-ray discs en Ipods zijn voorzien van gehate kopieerbeveiligingssystemen en 'Digital Rights Management'. Browsers gebruiken geavanceerde crypto om na te gaan of een website wel betrouwbaar is, etc.

De masterclass
(door dr. Boris Skoric en dr.Benne de Weger)
In deze masterclass krijg je een minicollege over crypto en ga je zelf aan de slag met het maken en breken van versleutelingen. We geven je een indruk hoe het mogelijk is om met simpele middelen een ongelooflijke puinhoop te maken van je bestanden, maar ze vervolgens toch nog terug te toveren.

Twee onderwerpen komen aan bod: De 'symmetrische' crypto, waarbij zender en ontvanger allebei dezelfde sleutel gebruiken (hiermee is perfecte geheimhouding te realiseren). Maar ook de wonderen van de 'asymmetrische' crypto, waarbij een andere sleutel gebruikt wordt voor versleutelen dan voor ontsleutelen. De bijna magische trucs die hiermee mogelijk zijn, bestaan pas sinds 1978.

Programma Masterclass
09:30uZaal open
10:00uEerste deel college door dr. Boris Skoric / dr. Benne de Weger
10:45uKorte pauze met fris en een versnapering
11:00uPracticum
11:45uLunch 
12:30uTweede deel college door dr. Boris Skoric / dr. Benne de Weger
14:00uKorte pauze
14:15uPracticum
16:00uEinde