ECTS punten
180
Opleidingstype
Bacheloropleiding
Studieduur
3 jaar
Voertaal
Nederlands en Engels
Titel
Bachelor of Science

De medische zorg ontwikkelt zich steeds verder en mensen worden steeds ouder. Daarom zijn innovatieve oplossingen voor biomedische problemen nodig. Daarmee kunnen bijvoorbeeld betere diagnoses worden gesteld, worden ziektes sneller genezen of zelfs voorkomen en worden ingrepen verbeterd. Om hierin een rol te kunnen spelen moet je het menselijk lichaam door de ogen van een ingenieur bekijken. Met de studie Biomedische Technologie leg je daarvoor een gedegen basis.

Als biomedisch ingenieur ga jij met technologische oplossingen de medische zorg verbeteren. Om dit voor elkaar te krijgen ga je beschikbare informatie, technieken en methoden optimaliseren en vertaal je deze naar oplossingen die een arts kan gebruiken. Ook doe je onderzoek om zelf nieuwe technieken te ontwikkelen.

Technologie ontwikkelen voor biomedische problemen

Het programma Biomedische Technologie is breed en uitdagend. Je leert hoe je technologische methoden inzet om biomedische vraagstukken op te lossen. Denk aan de ontwikkeling van een kunstmatig huidweefsel of van een geavanceerde manier om hart- en vaatziekten op te sporen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld:

  • analyse- en synthesemethoden uit de natuur- en scheikunde
  • rekenmethoden uit de wiskunde
  • modelvormingsmethoden uit de werktuigbouwkunde
  • meet- en regelsystemen uit de elektrotechniek
  • programmeermethoden uit de informatica

Natuurlijk combineer je dit met kennis over het menselijk lichaam vanuit de biologie. 

Tijdens je studie werk je veel in teamverband aan projecten waarin je de technische kennis die je hebt opgedaan vertaalt in concrete oplossingen voor een maatschappelijk probleem. Soms met studenten van je eigen studie, soms in multidisciplinaire teams met studenten van een andere studie. Zo leer je al vóór de start van je carrière een brug te slaan tussen techniek en de wereld om je heen. En dat is precies waar de samenleving nu naar vraagt. 

Na het afstuderen ontvang je jouw diploma Bachelor of Science in Biomedical Engineering. Meer weten? Check de Studieopbouw voor meer informatie.

vergelijkbaar programma van de tu/e: medische wetenschappen en technologie

Het programma Biomedische Technologie (BMT) lijkt in een aantal opzichten op het programma Medische Wetenschappen en Technologie (MWT). In beide programma's volg je technische en biomedische vakken, om uiteindelijk de gezondheidszorg verder te helpen. Bij BMT volg je in verhouding wat meer technische vakken zoals wiskunde, natuurkunde en informatica. Het vertrekpunt is de techniek, om technologische toepassingen te ontwikkelen om biomedische problemen op te lossen. Bij MWT volg je in verhouding wat meer biologische en scheikundige vakken. Hier vertrek je vanuit de biomedische hoek, en ben je fundamenteler bezig om onderzoek te doen naar biomedische problemen, waarbij technologie gebruikt wordt.

Overigens is het eerste jaar van de programma's BMT en MWT hetzelfde. Tijdens het eerste jaar kun je dus eenvoudig wisselen.

biomedische technologie aan de tu/e: state of the art

De TU/e loopt voorop als het gaat om biomedische technologie. In 1997 begon de TU/e als eerste universiteit in Europa met de opleiding Biomedische Technologie. Je komt er direct in aanraking met de nieuwste ontwikkelingen in de biomedische technologie. We werken intensief samen met onder meer de universiteiten en universitair medische centra in Maastricht en Utrecht en de ziekenhuizen in Eindhoven. Een andere reden om voor TU/e te kiezen: het is de enige universiteit in Nederland waar je de aansluitende master Medical Engineering kunt volgen.

wie ben jij?

Deze opleiding past bij je als je een sterke affiniteit hebt met mens en techniek. Je bent niet bang voor een stevige portie wis-, natuur- en scheikunde, en je bent analytisch ingesteld. Ook vind je het leuk om complexe vraagstukken op te lossen waarmee je uiteindelijk een bijdrage kunt leveren aan de medische zorg. Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken met mensen uit verschillende disciplines.

De bachelor Biomedische Technologie is een pittige studie die veel van je vraagt. Je hebt je vwo-opleiding succesvol afgerond, met Wiskunde B en Natuurkunde in je pakket. Wil je in 2025-2026 starten? Dan is ook Scheikunde verplicht. Daarnaast heb je gevoel voor techniek. Voordat je je kunt inschrijven voor deze bachelor moet je een studiekeuzecheck doen. Kijk voor meer informatie bij Studiekeuzecheck.

Wat wil je worden?

Met een bachelordiploma Biomedische Technologie op zak, heb je een brede basis van kennis en vaardigheden als biomedisch ingenieur. Veel studenten kiezen daarna voor een masteropleiding, zoals Biomedial Engineering of Medical Engineering. Vervolgens kun je aan het werk bij o.a. bedrijven in de medische technologie, universiteiten of (academische) ziekenhuizen. Voor meer informatie over aansluitende masters en mogelijke beroepen kun je kijken bij Na je bachelor.

Speel video

Zij staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en ervaringen te delen!

Studie in cijfers

Toon meer informatie
  • 4.0

    Studenttevredenheid op een schaal van 1 tot 5

  • 198

    Aantal eerstejaars

  • 18-24

    Contacttijd eerstejaars

  • 96% - 4%

    Nederlandse/internationale studenten

  • 56%

    Diploma binnen 4 jaar

  • 96%

    Doorstuderen

Toelating en inschrijving

Welk opleidingstype wil je volgen?

In welk land heb je je diploma gehaald?

Welke opleiding wil je volgen?

Studievereniging Protagoras

Protagoras is de studievereniging voor studenten van de faculteit Biomedische Technologie. Het bestuur bestaat volledig uit studenten, die zich vrijwillig inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan alle aspecten van jouw studentenleven: onderwijs, ontwikkeling en ontspanning. Zo is Protagoras betrokken bij de verkoop van studieboeken. Ook kun je als lid gebruik maken van hun digitale tentamen- en vakkendatabase waarmee jij je nog beter kunt voorbereiden. Natuurlijk zorgen ze ook voor de nodige ontspanning, met een heel scala aan activiteiten: van borrels en themafeesten tot een jaarlijks symposium. Verder organiseert Protagoras samen met de faculteit verschillende beroeps­oriëntatie­activiteiten, zoals lezingen en bedrijfsbezoeken.

Meer informatie vind je op de website van Protagoras.

Anderen bezochten

Niet helemaal zeker of deze studie bij je past? Andere aankomende studenten bezochten ook:

FAQ

  • Hoe is de studiebelasting verdeeld bij de bachelor Biomedische Technologie?

    Als je Biomedische Technologie studeert, dan doe je kennis op tijdens de vakken. De kennis die je in de vakken hebt opgedaan, pas je meteen toe in Challenge Based Learning projecten (CBL). Per kwartiel heb je bijvoorbeeld twee vakken en één CBL, of 3 vakken (zonder CBL). Daarnaast krijg je in jaar 1 ook een Skillsblok. Hiermee ontwikkel je de vaardigheden die je als biomedisch ingenieur nodig hebt. Je bent ongeveer de helft van je tijd bezig met zelfstudie, zoals het voorbereiden van colleges, CBL en het studeren voor tentamens. Gemiddeld ben je 40 uur per week bezig met je studie.

  • Wat is het verschil tussen Biomedische Technologie en Medische Wetenschappen en Technologie?

    De vakverdeling geeft aan dat BMT wat technischer (70%) is dan MWT (50%) met betrekking tot de hoeveelheid wiskunde, natuurkunde en informatica. MWT’ers krijgen meer kennis over biologie en scheikunde. Een BMT’er gebruikt biomedische kennis voor het realiseren en ontwikkelen van technische oplossingen, een MWT’er gebruikt technische vaardigheden voor het oplossen van biomedische vraagstukken. 

  • Welke vakken kun je verwachten bij de bachelor Biomedische Technologie?

    Binnen de opleiding krijg je vakken die grofweg te verdelen zijn in wiskunde-, natuurkunde-, biologie-, scheikunde- en informatica-vakken. Binnen deze vakken wordt de technische kennis toegepast op (bio)medische vraagstellingen. Voorbeelden van vakken zijn “Biomechanica”, "Programmeren voor data analyse", ”Moleculaire Celbiologie” en “Beeldvorming en –verwerking”. 

Contact

Deze opleiding is NVAO gekeurd. In Nederland beoordeelt de NVAO de interne kwaliteitszorg van universiteiten en hogescholen en de kwaliteit van hun opleidingen. Zie hier.