Studieopbouw

De basis van de opleiding Sustainable Innovation (SI) wordt gevormd door kernvakken op het gebied van sociale wetenschappen en technologie. Je combineert vakken over bijvoorbeeld innovatie van technologie, economic policy, duurzaamheidsanalyses en transitiestudies. De technische vakken maken deel uit van de specialisaties (tracks) Duurzame Energie of Stedenbouw en Mobiliteit. Om je goed voor te bereiden op je werk als ingenieur volg je ook een aantal basisvakken die hiervoor nodig zijn, zoals wiskunde en technische natuurkunde.

Daarnaast bestudeer je bij Sustainable Innovation onderzoeksmethoden en werk je aan praktijkopdrachten. Je ontwikkelt ook je professionele vaardigheden in onder meer schrijven, presenteren, samenwerken en organiseren. Een kwart van je bacheloropleiding bestaat uit keuzevakken die je samen met je docentencoach kiest. Je kunt deze vrije keuzeruimte bij elke opleiding invullen om je kennis te verbreden of je te specialiseren in een specifiek vakgebied. Je geeft hiermee jouw persoonlijke invulling aan de bachelor!

Eerste jaar

In het eerste jaar maak je kennis met de expertisegebieden waaruit het vakgebied Sustainable Innovation bestaat. Je ontwikkelt je competenties met technische vakken (wiskunde, technische natuurkunde) gecombineerd met kernvakken en een Impact of Technology (ITEC) cursus over ethiek. De kernvakken passen in de belangrijkste leerlijnen van het studieprogramma:

  • Economie van innovatie
  • Duurzame technologie in de samenleving
  • Onderzoeksmethoden en Duurzaamheidsbeoordeling
  • Wereldwijde duurzaamheid

In het eerste jaar kies je voor één van de technische specialisaties (Duurzame Energie of Stedenbouw en Mobiliteit) en daarin volg je de eerste vakken.

Tweede jaar

In het tweede jaar verdiep je je kennis in de bovenstaande sleutelgebieden. Je vervolgt je technische traject en je leert je kennis toe te passen. Daarnaast ontwikkel je je professionele vaardigheden. Je werkt ook aan een multidisciplinair en uitdagingsgericht projectvak. Er zijn drie keuzevakken waarmee je een begin maakt met het personaliseren van je programma.

Derde jaar

Het derde jaar staat in het teken van het versterken van je visie en persoonlijke identiteit. Dat doe je in de eerste helft van het jaar met keuzevakken. In de andere helft van het jaar volg je de laatste basisvakken en de ITEC-cursus Engineering for Society. Je laat daarnaast je competenties zien in het Bachelor Eindproject (BEP).

Challenge Based Learning

Eén derde (33%) van de vakken van de bacheloropleiding is opgezet volgens Challenge-Based Learning (CBL). In CBL-cursussen pas je de kennis die je tijdens het vak opdoet toe in de maatschappij met open uitdagingen. In het tweede jaar van de bacheloropleiding bestaat de CBL uit een interdisciplinair uitdagingsvak, waarbij verschillende technische disciplines worden samengebracht.

Keuzenvakken

Naast de kernvakken kies je keuzevakken waarmee je eigen accenten in je opleiding aanbrengt. Je kunt onderwerpen uit een ander veld kiezen die je kennis helpen verbreden of je kunt ervoor kiezen om dieper op je eigen vakgebied in te gaan. Je kunt de keuzeruimte gebruiken om je technische kennis voor vakken aan de TU/e te verdiepen of te verbreden. Of verbreed het bereik van je studie door vakken bij de universiteit van Wageningen, Universiteit Utrecht of het TU/e alliantieprogramma te volgen. De keuzeruimte kun je ook gebruiken om te werken aan uitdagingen met maatschappelijke en industriële belanghebbenden in projecten aan de TU/e Innovation Space. De vrije invulling zorgt ervoor dat jij je studie zo kunt samen stellen dat het past bij jouw behoeften en doelen. Veel keuzemogelijkheden maken het er soms niet makkelijker op. Met een goede begeleiding helpen wij je de beste keuzes te maken voor jóuw bachelor en een eventuele vervolgopleiding.

Bachelor Eindproject

Het Bachelor Eindproject is het eindproject van de bachelor Sustainable Innovation. Je doorloopt zelfstandig de gehele onderzoekscyclus van een specifiek sociaal-technisch vraagstuk. Je bedenkt en formuleert je eigen heldere onderzoeksvragen, je construeert een gedegen onderzoeksmethodologie en voert de nodige dataverzameling en -analyse uit. Je ontwikkelt daaruit een beleid, strategie en/of onderzoeksaanbevelingen.

Kijk in de studiegids voor meer informatie over het curriculum van de bacheloropleiding Sustainable Innovation en het Bachelor Eindproject. Let op: de studiegids is een belangrijke informatiebron voor TU/e-studenten waarin gedetailleerde, praktische informatie over alle aspecten van de studie en de cursussen staat.

ITEC

Net als alle TU/e-bachelorstudenten volg je vakken over Impact of Technology (ITEC). In deze vakken komen de functies van technologie in een bredere context aan bod. Eindhovense ingenieurs ontwikkelen immers technologie voor gebruikers om maatschappelijke problemen op te lossen en economische kansen te creëren. Tijdens deze vakken besteden we aandacht aan de morele dimensies van technologie en de verschillende eisen van belanghebbenden.

Contact