Jouw studie? Bepaal jij!

Onderwijsstructuur

Facts & figures

  • 3 jaar

  • 4 kwartielen per jaar

  • 60 ECTS (studiepunten) per jaar

  • 45 ECTS vrije keuzeruimte in totaal

  • 40 uur studietijd per week

  • Bachelor of Science titel

Future proof engineer

Kies je voor een bacheloropleiding aan de Technische Universiteit Eindhoven? Dan kies je voor een opleiding tot ‘future proof’ engineer. Een engineer die niet alleen nu, maar ook in de toekomst technische oplossingen kan bedenken voor uitdagingen die zich in onze wereld voordoen. Dit betekent dat je bij ons:

  • een uitstekende technische basis krijgt in het vakgebied dat jij kiest
  • de geleerde theorie direct leert toepassen in de praktijk
  • leert samenwerken met disciplines buiten je eigen vakgebied en met andere culturen

Je leert bovendien hoe je je straks als professional voortdurend kunt blijven ontwikkelen. Dat is nodig, want de ontwikkelingen gaan razend snel. De technische kennis die je nu opdoet, is over een paar jaar alweer verouderd.

Verschillende soorten vakken

Je kunt kiezen uit 15 bacheloropleidingen. Bijna al onze opleidingen worden gegeven in het Engels. Elke bacheloropleiding bestaat uit een kernprogramma en uit vrije keuzeruimte,

  • Kernprogramma
    Het kernprogramma bevat vakken die aansluiten bij de bacheloropleiding waarin jij je wilt specialiseren. Deze vakken vormen het grootste gedeelte van je opleiding en nemen ongeeer 75% van je studietijd in beslag. In je kernprogramma leer je ook welke impact techniek kan hebben op de maatschappij. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat mensen een zorgrobot of zelfrijdende auto ook echt gebruiken? En voor welke ethische vraagstukken kom je te staan als je een nieuwe techniek ontwikkelt? Binnen elke bacheloropleiding volg je hiervoor twee Impact of Technology (ITec) vakken.
  • Keuzeruimte
    Tijdens je opleiding krijg je veel keuzeruimte. 25% van je studietijd ben je bezig met de vakken die je zelf kiest. Dit kunnen vakken zijn binnen of buiten je eigen faculteit. Hierdoor heb je alle vrijheid om je studie in te ‘kleuren’ op basis van jouw interesses en ambities. Wil je je in één vakgebied specialiseren? Je specialiseren in een bepaald thema zoals A.I,, gezondheid, energie of duurzaamheid? Of combineer je liever verschillende vakgebieden om je zo breed mogelijk te ontwikkelen? De keuze is aan jou. Ook kun je in je keuzeruimte kiezen voor extra ITec vakken. Natuurlijk sta je er bij het maken van keuzes niet alleen voor. Onze docenten en andere coaches denken graag met je mee.

Challenge-Based-Learning

Binnen de TU/e werken we met Challenge-Based-Learning. Dit betekent dat je tijdens je bacheloropleiding  actief aan de slag gaat met uitdagingen in de wereld om je heen. Denk aan vraagstukken als: hoe zorgen we voor schone, betaalbare energie? Voldoende woonruimte en voedsel voor iedereen? En hoe kunnen we gezond ouder worden nu de levensverwachting stijgt? Met je medestudenten en docent ontwikkel je een oplossing voor specifieke vraagstukken binnen deze thema’s. Soms met studenten van je eigen studie, soms met studenten van een andere studie. Hiervoor krijg je verschillende soorten onderwijs: inspirerende colleges, kleinschalige instructiebijeenkomsten en begeleide zelfstudie. Daarnaast ga je zelf actief op zoek naar extra kennis.

Een gemiddelde studieweek

Wekelijks besteed je bij ons ongeveer 40 uur aan je studie:

  • Je volgt 12 tot 15 uur colleges
  • Je werkt ongeveer 10 uur in werk- of projectgroepen
  • 15 uur studeer je zelfstandig, thuis of in één van de TU/e-werkruimtes

Verdeling studiepunten

Een bachelor opleiding bestaat uit 180 ECTS. Benieuwd naar de verdeling van alle studiepunten? Onderstaande tabel geeft je een indruk. Een ECTS staat gelijk aan 28 studie-uren.

Onderdeel

Aantal studiepunten *

Elk vak

5 ECTS

Bachelor Eindproject

10 ECTS

Core vakken (vakken + Eindproject)

125 ECTS

ITec vakken (minimaal 2 vakken in je core programma)

10 ECTS

Keuzevakken (9 courses)

45 ECTS

* Let op; verdeling van de studiepunten kan per opleiding verschillen.

 

Honors academy

Ben je op zoek naar een extra uitdaging tijdens je bacheloropleiding? Dan is onze Honors academy iets voor jou. De Honors academy geeft je de kans om in een multidisciplinair studententeam te werken aan een project waarmee je echt een verschil kan maken. Dit betekent dus dat je niet alleen met studenten van je eigen opleiding, maar ook met studenten van andere opleidingen aan de slag gaat. De eerste auto op mierenzuur, elektrische motor, huisdrone en een biosensor om ziektes op te sporen. Stuk voor stuk innovaties van studenten die deelnamen aan de Honors academy. Je doet de Honors tracks naast het reguliere onderwijs en verdient hiermee 30 extra studiepunten.

Kom gerust eens kijken!

We begrijpen dat het maken van een studiekeuze moeilijk is. Daarom kun je op verschillende manieren kennismaken met onze opleidingen. Bekijk een program video, bezoek een open dag of experience day of loop eens een dagje mee met één van onze studenten. Wil je actief op de hoogte blijven van onze voorlichtingsactiviteiten? Maak  een MyStart@TU/e account aan. Je ontvangt dan een mailtje zodra je je kunt inschrijven voor een activiteit.