Studeren in het buitenland

De Technische Universiteit Eindhoven streeft ernaar dat elke Nederlandse masterstudent een aantal studiepunten behaalt in het buitenland. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een stage of afstudeeropdracht over de grens uitvoert. Of misschien ga je een semester in een ander land studeren en volg je daar vakken.

Als je een stage of afstudeeropdracht uitvoert of vakken volgt in het buitenland in een speciaal uitwisselingsprogramma voor studenten, dan kun je hiervoor financiële ondersteuning of een beurs aanvragen. Bovendien is er begeleiding en ondersteuning vanuit jouw opleiding. En voordat je naar het buitenland gaat, kun je via het talencentrum van de universiteit alvast een vreemde taal leren.

Studeren in het buitenland is een bijzondere en waardevolle ervaring. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers internationale ervaring een pre vinden. Ook vinden studenten die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen sneller een baan. Ze ontvangen vaak een hoger startsalaris. Natuurlijk is het ook voor jezelf erg leuk om eens een tijd in een ander land te leven. Er te genieten van de cultuur, de mensen en alle unieke ervaringen die je daar op zult doen!

Door het bachelor-mastersysteem weten universiteiten en bedrijven in het buitenland wat je kunt en wat je geleerd hebt. Dankzij die herkenbaarheid is het voor studenten eenvoudig om na een Nederlandse bacheloropleiding een masteropleiding in het buitenland te doen. Dit geldt uiteraard ook andersom: buitenlandse studenten kunnen gemakkelijker in Nederland studeren.

Eefje Hendriks studente Bouwkunde:
Op dit moment studeer ik een half jaar in Barcelona. De beste tip die ik kan geven? Ga ook naar het buitenland! Het leven en studeren is er zo anders dan in Nederland. Dat is leuk en interessant.