Studieopbouw en curriculum

Structuur en curriculum

Structuur

De opleiding Embedded Systems is een tweejarige masteropleiding. Beide jaren zijn verdeeld in semesters die lopen van september tot januari en van februari tot juli. Elk semester bestaat uit twee kwartalen van acht weken waarin je vakken volgt. Je kennis wordt getoetst in tentamenperiodes van twee tot drie weken. De voertaal van de opleiding is Engels.

Studenten volgen verplichte vakken, vrije keuzevakken en ronden hun diploma af met een afstudeerproject. In je vrije keuzeruimte is ruimte voor een stage of een internationale uitwisseling. 

ES curriculum component

ECTS

Verplichte vakken

25

Verplichte vakken (in gekozen richting)

15

Keuzevakken (in gekozen richting)

15

Vrije keuzevakken

25

Afstudeerfase

(voorbereidingsfase + afstudeerproject)

10 + 30

Totaal

120

 

Curriculum

Tijdens de studie krijg je een allesomvattende kijk op embedded systemen, hun ontwerp en hun toepassing in systemen van verschillende grootte. Je leert ze te analyseren op het juiste abstractieniveau, niet alleen op functioneel gedrag maar ook op prestaties. Je verwerft kennis en leert methoden om te werken met de verschillende soorten software- en hardware-architecturen, die vaak in embedded systemen voorkomen. 

De verplichte vakken worden gegeven door de twee faculteiten Computer Science en Electrical Engineering, en bieden je een algemene basis. De keuzevakken stellen je in staat je programma te verbreden in lijn met je persoonlijke interesses en ambities. 

Naast een pakket verplichte vakken kun je kiezen uit één van de vier aangeboden specialisatierichtingen: Systems on Chip, Embedded Software, Embedded Networking en Cyber-Physical systems. Elke richting omvat een pakket vakken en een lijst met keuzevakken, waarmee je je richt op een specialisatie binnen het vakgebied.

Speel video

De vrije keuzevakken zijn te gebruiken om andere technische of niet-technische onderwerpen naar keuze te bestuderen om je perspectief te verbreden. Dit betekent dat je ook vakken kunt kiezen van andere faculteiten van de TU/e of van andere universiteiten in het 4TU-samenwerkingsverband. Ook een stage behoort tot de mogelijkheden, maar houd er rekening mee dat het onderwerp van je stage relevant moet zijn voor je studie. 

De opleiding eindigt met een onderzoeksproject, waarin je jezelf bewijst als expert op het gebied van embedded systemen. Tijdens het project gebruik je het geleerde en de ontwikkelde vaardigheden om nieuwe kennis en ontwerpen te creëren. Je specialiseert je in één onderwerp en laat zien dat je in staat bent zelfstandig een onderzoeksproject te organiseren. Je kunt dit project uitvoeren binnen het bedrijfsleven of je kunt ervoor kiezen een bijdrage te leveren aan het wetenschappelijk onderzoek van onze universiteit. In beide gevallen krijg je een TU/e-begeleider toegewezen als coach. 

Embedded Systems biedt ook een honoursprogramma aan voor de best presterende studenten. Dit uitdagende programma biedt de mogelijkheid deel te nemen en bij te dragen aan het onderzoek van de afdeling. Naast het diploma Embedded Systems is het mogelijk tegelijkertijd de master Science Education and Communication (SEC) te volgen. Met dit diploma ben je bevoegd les te geven in informatica op de bovenbouw van het vwo.

Voor een meer diepgaande uitsplitsing van het curriculum, kun je hier terecht.