Schakelprogramma

Na je hbo of wo bachelor kun je een schakelprogramma volgen bij de Technische Universiteit Eindhoven. Een schakelprogramma is bedoeld om deficienties ten opzichte van een TU/e-bachelor weg te werken. Over het algemeen bestaat het schakelprogramma uit tweede- en derdejaars bachelorvakken.

Na afronding van het schakelprogramma krijg je geen diploma van de bacheloropleiding. Je ontvangt wel een bewijs van toelating tot de masteropleiding. Een schakelprogramma heeft een omvang van maximaal 30 studiepunten en duurt een half jaar tot een jaar.

Als voorbereiding op het schakelprogramma kun je je wiskunde bijspijkeren met de avondcursus Basiswiskunde of de zomercursus Calculus.

Inschrijfprocedure

Eén van de toelatingseisen tot het schakelprogramma is een afgeronde hbo of wo bachelor in een technische richting.

Voor HBO studenten: Controleer of jouw hbo-opleiding toelating geeft tot het schakelprogramma, vóórdat je je aanmeldt via Studielink. Geeft je hbo-opleiding geen toelating, dan kun je je niet inschrijven. Meer informatie over doorstroommogelijkheden vind je in de doorstroommatrix.

Je moet voor 1 augustus via Studielink een inschrijfverzoek doen voor het schakelprogramma.

De schakelprogramma's vind je in Studielink onder ‘Bachelor opleidingen'. Kies bij de vraag: Starts in the first year? voor “No, (authorisation required)”. Dan krijg je in het uitklapmenu de schakelprogramma’s te zien. Na aanmelding krijg je begin juli automatisch een inschrijfpakket toegezonden. Daarmee kun je je inschrijven voor een schakelprogramma.

N.B. Voor opleidingen met een instroommoment voor het schakelprogramma op 1 februari kun je je aanmelden tot 1 december via een inschrijfformulier.

Ingangstoetsen Engels en wiskunde.

Let op: om toegelaten te worden tot het schakelprogramma van Business Informations Systems (BIS), Computer Science and Engineering (CSE), Data Science in Engineering (DSE), Embedded Systems (ES) en Information Security Technology (IST) moet je voldoen aan de ingangseisen voor wiskunde en Engels. Je moet vóór 1 september hebben deelgenomen aan deze toegangstoetsen om ingeschreven te kunnen worden per 1 september van datzelfde jaar of vóór 1 februari om ingeschreven te kunnen worden per 1 februari. 

Wiskunde: Voor wiskunde is de ingangseis een certificaat Voortentamen Wiskunde T of B. Dit kan worden behaald bij:

  • Voortentamens via de Open Universiteit;
  • Certificaten via Boswell-Beta in Utrecht;
  • Vrijstelling VWO wiskunde B

Engels: Voor Engels is de ingangseis een certificaat (niet ouder dan 2 jaar) van één van deze exameninstanties:

  • TOEFL certificaat; totale score van tenminste 90 en een minimumscore van 21 voor elke sectie.
  • IELTS certificaat; totale score van minimaal 6,5 en een minimum van 6,0 voor elke sectie.
  • Certificate of Proficiency in English of het Certificate in Advanced English van de University of Cambridge
  • Vrijstelling VWO diploma of een opleiding volledig in het Engels gevolgd in de volgende landen: Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de VS.

Heb je nog vragen naar aanleiding van de ingangstoetsen/eisen, neem dan contact op met ESA.

 

Studiefinanciering

Voor de studiefinancieringvalt het schakelprogramma in de bachelorfase. Dus vermeld bij de aanvraag studiefinanciering niet het schakelprogramma zelf, maar het bachelorprogramma waar het schakelprogramma onderdeel van is.

Wiskunde

Wil je na je hbo of wo-opleiding een schakelprogramma gaan volgen? Dan kun je ervoor kiezen om voorafgaand aan het schakelprogramma je wiskundekennis bij te spijkeren en bijvoorbeeld de cursus Basiswiskunde of de zomercursus te volgen.