Pre-Master

Pre-master programma’s

Heb je een hbo- of wo bachelor afgerond en wil je een master gaan volgen aan de TU/e? Dan heb je hiervoor een geschikte vooropleiding nodig. Heb je dit niet? Dan kun je in bepaalde gevallen je deficiënties inhalen met een pre-master programma.

Waarom doorstuderen?

Na het afronden van je bachelor sta je voor de keuze: doorstuderen of werken? Een aantal redenen om voor een (pre-) master te kiezen zijn:

  • Je wilt het beste van twee werelden combineren: de praktijkkennis van het hbo met de wetenschappelijke vaardigheden van het wo.
  • Je wilt je kennis verdiepen met een master die aansluit op je bachelor, of juist verbreden door een master te kiezen met een iets andere invalshoek.
  • Je hebt interesse in de wetenschappelijke wereld en wil straks verder met een PhD of PDEng programma. Hiermee word je opgeleid tot onderzoeker of technologisch ontwerper.

Eigen programma per master

Elke master heeft een eigen pre-masterprogramma van maximaal 30 ECTS aan vakken. Hier ben je ongeveer 6 maanden tot een jaar mee bezig. Aan het eind van je pre-master krijg je geen bachelortitel. Wel krijg je toelating tot de bijbehorende masteropleiding.

Voldoende niveau Engels en wiskunde

Om te kunnen starten met een pre-master, moet je voldoen aan de Engelse taalvaardigheidseisen. Daarnaast vragen de meeste pre-master programma’s ook om bewijs van een gedegen niveau in wiskunde. Dit heb je nodig om de pre-master succesvol te kunnen doorlopen. Meer informatie over de eisen voor Engels en wiskunde vind je hier.

Hbo TOP-programma

Ben je op dit moment nog bezig met een hbo opleiding, en weet je al dat je daarna een master aan de TU/e wil doen? Kijk dan eens naar ons hbo TOP-programma. Dat is een minor waarmee je direct toegang kunt krijgen tot een TU/e masteropleiding.

Verschil hbo en universiteit

Kies je voor een (pre-)master na het hbo? Houd er dan rekening mee dat het onderwijs van de universiteit verschilt van het hoger beroepsonderwijs. De belangrijkste verschillen op een rij:

  • De vakkennis die je opdoet is van een theoretischer, abstracter niveau en niet op een of enkele specifieke beroepen gericht. Je wordt expert in een academisch veld en kunt daarin ontwikkelingen en onderzoek beter duiden.
  • Je gaat dieper en kritischer in op de materie door het bestuderen van wetenschappelijke bronnen en door zelf onderzoek te doen.
  • Je hebt vaak minder contacturen en moet de (Engelstalige) lesstof vaak zelfstandig verwerken.

Het tempo waarmee je nieuwe stof eigen moet maken ligt veelal hoger. Het daarom belangrijk om de stof vanaf het begin goed bij te houden.

Praktische informatie over de inschrijving

AANMELDEN

Al onze pre-masters starten in september. Je kunt je tot 1 mei hiervoor aanmelden. Applied Physics en Industrial Design bieden daarnaast nog een tweede instroommoment. Bij deze pre-master kan je ook in februari starten. Hiervoor geldt dat je je tot 1 november kunt aanmelden. Aanmelden voor een pre-master gaat als volgt:

  • Ga naar Studielink
  • Filter de bacheloropleidingen van de TU/e. In deze lijst zijn ook de pre-master programma’s opgenomen.

DOCUMENTEN VOOR AANMELDING

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een digitaal aanmeldingsformulier. Hierin vragen we je onderstaande documenten aan te leveren, zodat wij kunnen vaststellen of je voor de start van het premaster programma aan de toelatingseisen zult voldoen (relevante hbo of wo vooropleiding, voldoende niveau Engels en wiskunde).

De volgende documenten vragen we je aan te leveren (in het Engels):

  • Gewaarmerkte kopie van je meest recente cijferlijst van je huidige opleiding, liefst met GPA.
    Als je al bent afgestudeerd: gewaarmerkte kopieën van je diploma en je cijferlijst (eindlijst).
  • Als je voor je huidige opleiding een internationale vooropleiding hebt gevolgd: gewaarmerkte kopieën van je diploma en cijferlijst (eindlijst)
  • Beschrijving van vakken van je bachelor (in een pdf). Zowel de vakken die je behaald hebt, als de vakken die je nog moet behalen voor je bachelordiploma. De beschrijving moet de TU/e een helder beeld geven van de vakken op je cijferlijst. Het moet zowel de volledige naam van het vak weergeven als een korte beschrijving van de inhoud van het vak.
  • Bewijs van taalvaardigheid in het Engels (meer informatie)
  • Bewijs van wiskundeniveau (niet voor Industrial Design en Bouwkunde) (meer informatie)

Let op: als je je aanmeldt voor Industrial Design vragen we je ook deze informatie ​​​​​​​aan te leveren.

 

STUDIEFINANCIERING

Voor een pre-master kun je studiefinanciering aanvragen. Let op: bij het aanvragen dien je de bacheloropleiding op te geven waar de vakken van de pre-master onder vallen.

Studentenverhalen

Contact